Svačiny do kabelky, které vám konečně pomohou zhubnout

  • Svačiny do kabelky, které vám konečně pomohou zhubnout
    25. července  2016 
     06:00

    Svačiny jsou skvělou prevencí nadváhy. Když tělo dostává pravidelný přísun energie, nemá potřebu vytvářet si rezervní tukové zásoby. Svačina navíc osvěžuje, napomáhá soustředění a pomáhá také vyrovnat hladiny krevního cukru. Jenže – co si dát ke svačině, aby neměla víc energie než oběd? My už to víme. 

  • Pět až deset procent

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Podle Věry Burešové, hlavní výživové poradkyně společnosti Naturhouse, má jedna svačina pokrývat pět až deset procent energetického příjmu během dne, dohromady s odpolední svačinou je to tedy celkem ještě dvojnásobné množství. I když jste v poklusu a na jídlo nemáte ani pomyšlení, je dobré si například na mobilu nařídit budík a ke svačinám se prostě „probudit“. Ideální je mít svačinu hned po ruce a nesáhnout po jakékoliv první náhražce, například po rohlíku se salámem. Taková svačina by tloustnutí jedině podpořila.

  • Sezonní ovoce

    Zvládnete sníst denně pět porcí ovoce?
    Autor: Shutterstock.com

    Co byste si měla připravit do kabelky, pokud chcete zhubnout? Třeba sezonní ovoce. Teď jsou čerstvé maliny, borůvky, meruňky či třešně, mimo sezonu si můžete dopřát jablko, hrušku, ananas. „Pozor si jen dejte na banány a hroznové víno, o kterých je známo, že jsou kaloričtější,“ upozorňuje Věra Burešová.

  • Proteinová či raw tyčinka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Raw tyčinky jsou často v bio kvalitě bez přidaných cukrů a jiných látek. U proteinových tyčinek si pozorně čtěte obaly, někdy v nich je nadbytek umělých sladidel, což zbytečně zatěžuje trávení, a navíc ne každému mohou chutnat, a to i v případě, že obsahují stéviové sladidlo. Při nákupu si pozorně pročtěte výživové údaje na obalu tyčinky, abyste si nekoupili místo proteinové tyčinky energetickou – nabitou cukry.

  • Sušenky s vysokým podílem vlákniny bez přidaného cukru

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pečlivě je vybírejte podle údajů na obalu. Výhodou takových sušenek je skladnost, obsahují velké množství vlákniny, a starají se tak o čistotu střev. Pozor si však dejte třeba na rýžové a kukuřičné suchary, které mají vysoký glykemický index (číslo udávající rychlost vstřebávání cukrů z dané potraviny do těla) a rychle se přeměňují na tukové zásoby. Proto je nutné kombinovat je se zeleninou a s bílkovinami.

  • Bílý jogurt a kefír

    Dokonce i bílý jogurt vám může pomoc od zápachu z úst.
    Autor: Shutterstock.com

    Ideální je neslazený a do tří procent tuku. Zakysané mléčné výrobky jsou vhodné jak na dopolední, tak na odpolední svačinu, pomohou člověku rychle se nasytit i na několik hodin. „Mají v sobě zdravé probiotické kultury, a přispívají tak k udržování rovnováhy střevní mikroflóry. Jsou zdrojem vápníku a bílkovin,“ zdůrazňuje výživová poradkyně Věra Burešová. Pozor si samozřejmě dejte na to, jak jsou výrobky baleny, abyste si v kabelce nezpůsobila spoušť. V teplém počasí nelze takovouto svačinku nosit v kabelce hodiny, je třeba ji odložit do lednice.

  • Hrst oříšků nebo mandlí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud nepotřebujete hubnout, můžete si ke svačině dopřát hrst oříšků nebo mandlí. Jsou plné zdravých tuků, bílkovin, minerálních látek, vitaminů. Dodávají energii a podporují lepší náladu. Vzhledem ke kalorické hodnotě byste si měli dopřát asi jednu hrst – čili 30 gramů denně. Volit můžete u nás časté vlašské ořechy, počítejte ale s tím, že jsou hodně kalorické (obsahují až 70 procent tuku), dále lískové oříšky plné vitaminu B pro zlepšení psychiky a stavu nervů, svalů. Výborné jsou para ořechy s dávkou vitaminu B i selenu a také kešu ořechy se stopovými prvky podporujícími obnovu buněk. Vyvarujte se oříšků solených či pražených.

  • Sušené ovoce

    Sušené ovoce
    Autor: Shutterstock.com

    Sušené ovoce se také hodí jako svačina pro ty, kteří nemusí řešit každý kilojoul. Pokud nemáte domácí sušené ovoce, pozorně čtěte obaly a vyhněte se sířenému ovoci. Dobré je opět číst výživové údaje na obalu, toto ovoce výrobci leckdy hodně doslazují. To platí i pro cereálie balené jako svačinka. Sice se tváří zdravě, ale dopřávejte si je jen výjimečně. Jsou totiž spíše alternativou, když máte chuť na něco dobrého. Tento pamlsek vás ale nadlouho nezasytí.

     

/
Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji