Za co vyměnit bílý cukr? Rozhodně zapomeňte na tmavý nebo třtinový

  • Za co vyměnit bílý cukr? Rozhodně zapomeňte na tmavý nebo třtinový
    14. května  2021 
     06:00

    Spojení slov cukr a zdraví vyvolává tytéž pocity jako dvojice oheň a voda. Slazení se ale v mnoha případech nevyhnete. Jak tedy sladit zdravě? Překvapivě se mnoho lidí vůbec nevyzná v tom, které sladidlo je vhodné, které méně, a které pokud možno vůbec. Rozhodně nejde jen o energetický příjem, ale i o další faktory. Které to jsou?

    Cukr patří v oblasti zdraví a hubnutí mezi populární témata, která vyvolávají spoustu otázek. Udělejte si v tom jednou provždy jasno!

  • Všichni prahneme po cukru

    Video se připravuje ...

    Když vydavatelé časopisů o jídle hodnotí, jaká čísla se nejlépe prodávají, zjistí, že jsou to ta zaměřená na sladké pokrmy, moučníky, dorty a jiné v ústech se přímo rozplývající dobrůtky. „Obliba sladké chuti je v naší populaci hodně rozšířená, takže spotřebováváme příliš výrobků s obsahem cukru. Jak konzumaci sladkých pokrmů, tak přidávání cukru do jídel či nápojů bychom ale měli naopak velmi omezovat,“ říká profesorka Jana Dostálová, členka Fóra zdravé výživy. Jenže co dělat, když sladké chuti se tak těžko odolává? Že by šlo ten „zlý bílý cukr“ zaměnit za jiné, lepší sladidlo? Rozhodně!

  • Problém není ani tak to, čím sladíme, ale jak moc!

    Autor: istock.com

    Mýtus, že si slazení ozdravíme tím, že bílý cukr nahradíme hnědým, nebo že sáhneme po medu, profesorka Dostálová vyvrací. Všechna kalorická sladidla jsou složena ze sacharidů a obsahují buď sacharózu, jež je tvořena glukózou a fruktózou, nebo rovnou glukózu a fruktózu samotné. Organismus tedy záměnou sladidla před příjmem energie neochráníme, to bychom museli sáhnout po umělém nekalorickém sladidle. Základní problém opravdu není v tom, čím sladíme, ale v tom, že sladíme moc. Sladit zdravě tedy znamená sladit méně.

  • Umělá sladidla mají své nevýhody

    Umělých sladidel existuje řada: sacharin, cyklamáty, aspartam, acesulfam K, sukralóza, polyoly či nejmodernější sladidlo steviolglykosidy. Polyoly, k nimž patří sorbitol, xylitol a mannitol, jsou kalorické, ostatní sladidla mají nulovou nebo téměř nulovou energetickou hodnotu. Jejich sladivost je podle druhu sladidla deset tisíckrát až třináct tisíckrát vyšší než u cukru. Mají však různé nevýhody – například způsobí pachuť oslazené potraviny.

  • Kolik přidaného cukru můžete denně konzumovat?

    Autor: Shutterstock.com

    Doporučená denní dávka přidaného cukru, tedy takového, který je obsažen například v nápojích, pokrmech či sladkých výrobcích, je pouze 60 g na den. Tohoto množství snadno dosáhneme už jen tím, když vypijeme 600 ml slazeného nealkoholického nápoje. Vynásobeno 365 dny to odpovídá roční spotřebě 22 kg na osobu. Nemluvě o dalších sladkostech, které konzumujeme.

    V zásadě je tak důležité konzumovat co nejméně zpracovaných potravin a sladit pouze při pečení nebo například ovesné kaše. I tam však můžete místo sladidla použít ovoce v podobě rozmačkaného banánu, který dodá jídlu navíc i další látky včetně vlákniny.

  • Základní zdroje cukru – čím se liší?

    Autor: istock.com

    HNĚDÝ CUKR je bílý cukr s malým množstvím minerálních a chuťových látek. Vyrábí se také potažením bílého cukru speciálním sirupem. Jedná se v podstatě o méně rafinovanou – neboli vyčištěnou – sacharózu, ale stále je to sacharóza, tedy žádný výživový přínos.

    TŘTINOVÝ CUKR je cukr tvořený sacharózou stejně jako cukr řepný, takže i jeho výživová hodnota je stejná. Liší se pouze vstupní surovina při výrobě: cukrová třtina místo cukrové řepy.

    MELASA, což je vedlejší produkt výroby třtinového cukru, může, pokud není od seriózních výrobců, obsahovat zbytky agrochemikálií, mikroorganismy a další nevhodné látky. Její význam ve výživě je nadhodnocován stejně jako u hnědého cukru.

    MED je směsí fruktózy a glukózy s malým množstvím dalších cukrů, malým množstvím vitaminů, minerálních a dalších látek. Jeho přínos pro výživu je nadhodnocen, protože v organismu působí stejně jako sacharóza. Jelikož medu obvykle nesníme mnoho, je podle profesorky Dostálové to, že obsahuje další složky, pro nás bezvýznamné.

    JAVOROVÝ SIRUP je roztok sacharózy, tedy opět cukru, a malého množství vitaminů, minerálních látek, látek vonných a chuťových. Příjemné jsou jeho chuť a vůně.

    AGÁVOVÝ SIRUP obsahuje především fruktózu, tedy jednoduchý sacharid, jehož příjem bychom měli omezovat stejně jako příjem cukru.

  • Čekankový sirup a hubnutí

    Autor: Shutterstock.com

    Je pravda, že si máme dávat pozor na glukózo-fruktózové sirupy? V potravinářských výrobcích se někdy cukr nahrazuje levnějšími glukózovými, glukózo-fruktózovými nebo fruktózo-glukózovými sirupy. Označení závisí na obsahu fruktózy, ale vždy je tam obou složek přibližně stejně. Podle obezitoložky Dity Pichlerové škodí organismu stejně jako jiné cukry.

    Nicméně, takový čekankový sirup stojí za vaši pozornost. Tento sirup je pomocí patentované technologie vyroben z kořene čekanky, která se řadí mezi superpotraviny. Sirup má nízký glykemický index, na rozdíl od běžného cukru obsahuje méně kalorií, a je bohatý na vlákninu. Skvěle se tak hodí do diety. 

  • Pozor na cukr, ale i tuk!

    Přitom je, stručně řečeno, horší než třeba řepný cukr, a to hned ze dvou důvodů – jednak po něm přiberete s vyšší pravděpodobností, jednak se vám v těle začne ukládat nebezpečnější forma tuku. Glukózo-fruktózový sirup kromě toho zhoršuje vnímání pocitu, že jsme sytí, což zvyšuje riziko, že toho sníme prostě moc.

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-jak-zhubnout-hubnuti/298779/nejvetsi-zabijak-v-jidle-glukozo-fruktozovy-sirup-kde-vsude-je.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=cop

    Autor: istock.com

    Mnohé sladké potraviny jsou nejen výrazným zdrojem cukru, ale současně i tuku. Je to kombinace nanejvýš nevhodná. Se sladkou potravinou tak obvykle přijmeme spoustu energie a jen málo biologicky důležitých látek, jako jsou vitaminy či vláknina. Pro lepší představu se podívejte do tabulky. Třeba příště sáhnete raději po jablku.

    Například 100 gramů koblihy s čokoládovou náplní obsahuje 39 g cukru a 19 g tuku, croissant bez náplně má ve stejném množství 20 gramů cukru a 7 tuku. Ochucený smetanový jogurt pak 14,5 g cukru a 8,4 g tuku.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji