9 rad, jak zhubnout, aniž byste u toho museli hnout prstem

  • 9 rad, jak zhubnout, aniž byste u toho museli hnout prstem
    5. července  2016 
     06:00

    Komu by se v létě chtělo hubnout, že? Jenže pokud se vykašlete na všechny zásady zdravého stravování a životního stylu, také byste se v září nemuseli vejít do svých oblíbených kousků oblečení. Nicméně máme pro vás pár triků, jak si udržet figuru, případně urychlit hubnutí, aniž byste museli hnout prstem!  

  • Žvýkejte, žvýkejte, žvýkejte

    U jídla odložte práci i telefon. Mozek pak neví, na co se soustředit a bohužel většinou vyhrává práce. V důsledku čehož má tělo problém jídlo zpracovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Mozku trvá 20 minut, než dokáže od těla přijmout informaci, že už má jídla dost a že je syté. Proto čím déle budete jíst, tím více prostoru organismu dáte na to, aby se "stihl cítit tak", že má dost. Ale ve chvíli, kdy hltáte, tak toho sníte mnohem více. Jídlo prokládejte také doušky vody, tím žaludek spíše zaplníte, a navíc si jídlo prodloužíte.
  • Noste těsné džíny

    Cpete- li se za každou cenu do těsných džínsů, pozor! Riskujete!
    Autor: profimedia.cz
    Nemusí to být pouze džíny, ale jakýkoliv jiný kousek těsnějšího oblečení. Alespoň jednou za čas si něco takového vezměte na sebe a uvidíte, jak rychle potom zhubnete. Vsadím se, že po jednom dni v těsných džínách si další kopeček zmrzliny rozmyslíte.
  • Vybírejte správný talíř

    Nejrozšíženější mýtus o hubnutí je nejíst.
    Autor: profimedia.cz
    Čím větší talíř budete mít, tím více se vám na něj vejde a tím spíše toho pak více sníte. I když si odměřujete porce a jíte všeho s mírou, na obrovském nádobí ta porce bude vypadat vždycky trochu menší. Ale když budete mít malou misku, do které si jídlo dáte, pak to bude vypadat, že máte mnohem větší porci. A věřte, psychika je při hubnutí důležitější, než si myslíte! 
  • Na zdraví!

    Dejte si před jídlem sklenici vody. Pocit hladu totiž někdy vzniká při dehydrataci.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejedna studie prokázala, že pokud má člověk dostatek tekutin přes den, spálí během dne více kalorií. Lidé navíc prý mají snížený příjem nezdravých tuků, sodíku a také cholesterolu. Spíše než že by voda snižovala hladinu těchto látek v našem těle, funguje tak, že nás zasytí, tudíž toho nesníme tolik. Dostatek tekutin také pomáhá zrychlovat metabolismus. Svalové buňky jsou totiž z většiny tvořeny vodou. A když mají dostatečnou hydrataci, rychleji se regenerují, tedy pak i lépe spalují.
  • Vypněte televizi!

    Nejezte u televize, nebudete vědět, kdy máte dost!
    Autor: Shutterstock.com
    Jste zvyklí se u večeře dívat na televizi? Pak toho pravděpodobně sníte více, než by tomu bylo, kdybyste jedli v klidu. Podle studie, která vyšla v časopise American Journal of Clinical Nutrition, lidé, kteří sledují televizi nebo nějaký film či seriál na počítači, toho snědí až o 10 % více. Zbytečné, nemyslíte?
  • Vypněte topení

    Každý stupeň navíc, který si přidáte na termostatu, vám výrazně zvýší cenu za topení.
    Autor: Shutterstock.com
    Teď v létě pravděpodobně nikdo netopí, ale až přijdou chladnější dny, nechte topení také vypnuté. Pokud budete mít doma chlad (samozřejmě to nepřehánějte tak, abyste na sobě museli mít převlečník), zrychlíte si tím metabolismus, protože tělo bude muset vydat více energie. Podle studií si tak člověk může zrychlit bazální metabolismus až o 30 %.
  • Vybírejte přátele

    ...
    Autor: Shutterstock
    Hodně také záleží na tom, s kým se bavíte. Jasně že kvůli tomu, že u někoho je bůček zalitý pivem na denním pořádku, se s ním nepřestanete kamarádit. Ale přítomnost takového člověka na vás rozhodně nebude působit motivačně, na rozdíl od kamarádů, kteří se snaží alespoň trochu žít zdravě, sportovat. Navíc když se s takovými lidmi budete stýkat, pravděpodobně to nebude v hospodě nad panákem tvrdého alkoholu, ale třeba na výletě. Jste to, co jíte. 
  • Vařte si

    Vaří
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, je to sice trochu náročnější než skočit do restaurace vedle vaší práce a dát si tam něco k jídlu. Ale jedině tak budete mít skutečnou představu o tom, co jíte. Ne vždycky je grilovaný plátek kuřecího skutečně grilovaný a v lehkém těstovinovém salátu se často skrývá zálivka, která vaší snaze hubnout rozhodně nepřidá. Doma máte přesně pod kontrolou, které suroviny používáte.
  • Jezte velkou snídani

    Dieta začíná snídání. Vybírejte potraviny správně!
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli si někdy během dne chcete skutečně užít a dopřát si, pak je to ráno! To je povoleno vše. Tedy, téměř. Ale klidně si můžete dát míchaná vajíčka, k tomu celozrnné pečivo nebo obložený talíř sýrů a šunky. Důležité je, abyste ráno přijali co nejvíce vlákniny a bílkovin, s trochou sacharidů. Tato kombinace vás pak zasytí na celé dopoledne, a navíc vám dodá dostatek energie, takže ihned po příchodu do práce nebudete usínat za monitorem. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji