Čísla, která musíte znát, pokud chcete opravdu zhubnout!

  • Čísla, která musíte znát, pokud chcete opravdu zhubnout!
    28. června  2016 
     06:00

    A ne, není to číslo vašeho oblečení ani telefonní číslo na vaši nejlepší kamarádku, ke které budete spěchat pro útěchu, až vám dojde síla. Jsou to čísla, která když budete znát, půjde vám hubnutí rychleji. 

  • Rada na začátek

    Autor: Shutterstock.com
    Jedno si vážně zapamatujte. Jestli na jednu vaši kamarádku zabírá detox, na druhou čínská dieta a třetí potřebuje hodně cvičit, neznamená to, že totéž pomůže i vám! Každé tělo má jiné geny a metabolismus, a proto co jednomu prospívá, může druhému ublížit.
  • 30

    ...
    Autor: Shutterstock
    Aspoň půlhodina pohybu denně. „Jasně že tohle jste slyšet nechtěla, ale pokud se pustíte do hubnutí, jdou změny v jídlech ruku v ruce i s pohybem,“ uvádí výživová poradkyně Lada Nosková z Diet Plan. Časem totiž snížený energetický příjem či změny v menu přestanou tolik fungovat. Co ale zabere, jsou každodenní procházka, krátké cvičení nebo plavání. Hlavně se také dostanete do kondice, a to překvapivě udělá radost víc než shozené kilo. Navíc pohybem se zpevňuje svalstvo, zlepšuje se nálada a snižuje stres. Aha!?
  • 4,2 či 5500?

    Spočítejte si, kolik kalorií denně skutečně potřebujete!
    Autor: Shutterstock.com
    Kalorie a kilojouly, to je pořád čísel! Také tápete, jestli je energetická hodnota uvedená na obalu potravin ta správná – nebo co vlastně znamená? Měla byste vědět, že 1 kcal (kilokalorie) = 4,2 kJ (kilojoulu). Pak už se snadno dopočítáte svého celkového příjmu na den, který by měl u žen, které nemají fyzicky náročné povolání, činit 5500 až 6500 kJ. U mužů je to kolem 8500 kJ.
  • 2,5

    Ženy potřebují více vody, i když nemají žízeň.
    Autor: Shutterstock.com
    Jde o množství vypité vody za den. Lehká potíž je v tom, že jedni odborníci tvrdí, že máte pít ještě víc, druzí opak. Kdo se v tom má vyznat? Každopádně voda je dobrý fígl, jak nemít hlad. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Než se tedy rozhodnete něco sníst, nejdříve se napijte. A ohledně množství – jedno je jasné: v létě je vypitá voda více než důležitá. Díky ní totiž máte svěží pokožku, lépe se vám spí a tělo dobře funguje. Dobré je pít více dopoledne, aby vás v noci nebudil plný močový měchýř.
  • 5

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tolik gramů soli je nejvyšší množství, které byste si měla denně dopřát. Obecně solíme příliš a jíme jídla, která sůl obsahují ve větším množství. Pokud chcete zhubnout, je třeba spotřebu snížit. Sůl je totiž velký viník, že vám kila nejdou dolů. Tak pozor na ni!
  • 1

    Není to pouze váš vysněný obvod pasu, který byste měla znát.
    Autor: Shutterstock.com

    To je pořád rychle rychle, ať jsem hned hubená! Jenže když to pofrčí rychle, můžete si být jistá, že to stejným tempem pojede zase nahoru. Stačí, když budete po svém tělu chtít jedno shozené kilo za týden. „To je pro organismus optimální tempo,“ uvádí výživový kouč Martin Škába. Tak žádné rychlovky!

/
Autor: Blanka Kubíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji