Ovoce při dietě: Pomoc, nebo prokletí? Víme, na co si dát pozor!

  • Ovoce při dietě: Pomoc, nebo prokletí? Víme, na co si dát pozor!
    25. června  2016 
     06:00

    Šťavnaté jahody, sladký meloun, chutné broskve. Ovoce k létu patří stejně jako grilování nebo koupání. Jak s ním ale naložit, když zrovna hubnete? Víme a prozradíme!

  • Kolik ovoce si můžeme dovolit?

    Dokážete sníst denně pět porcí ovoce, nebo zeleniny?
    Autor: Shutterstock.com

    Jíme ho ve velkém, a protože je zdravé, máme z každých ovocných hodů obzvlášť dobrý pocit. Ovoce si dáme k snídani do jogurtu, připravíme si ho k svačině. Když je extra velké vedro, jistí to meruňky nebo jahody s cottage k obědu a chlazený meloun do horké letní noci. Po ovoci se můžeme prostě utlouct! Jenomže s jeho prospěšností je to v takovém množství už velmi ošemetné. Proč se to ani s ovocem nemá přehánět a proč vaše tělo i v létě ocení nejvíce stravu vyváženou?

  • Cukr, samý cukr

    Jablko udrží chutě a zachová linii.
    Autor: Thinstock.cz
    „Jakkoliv u velkého množství letního ovoce platí, že ho ze značné části tvoří voda, je třeba myslet i na to, že je v něm také spousta cukru. A to jednoduchého, tedy toho, který dokáže velmi výrazným způsobem rozkolísat hladinu krevního cukru,“ říká na rovinu Kristýna Báčová, nutriční terapeutka ze Světa zdraví. Což znamená, že přijde příval energie, ale protože jde o cukr jednoduchý, bleskově se vyčerpá a čeká na vás malátnost, únava a hlad.

  • Osvěží, ale nezasytí

    Jahody
    Autor: profimedia.cz

    Kvůli svému složení vás ovoce (až na banány) nikdy nemůže zasytit na dlouhou dobu. Ideální je proto ke svačinkám, ale nikdy jako hlavní jídlo nebo jako jeho převážná část. „Pro tělo je z hlediska dlouhodobé využitelnosti energie mnohem lepší zaměřit se na cukry složité – ty jsou například v pokrmech, jako jsou ovesné kaše, jáhly, celozrnné pečivo... Ano, klidně v kombinaci s ovocem,“ upřesňuje nutriční terapeutka.

     

  • (ne)záživné kombinace

    Za zadržováním vody v těle může stát i nedostatek draslíku.
    Autor: Shutterstock.com

    Nadbytek ovoce vám pak může přinést i další problém. Prostě řečeno: rozhází vám zažívání. Právě vlivem vysokého obsahu cukru ve střevech výrazně kvasí, a vy pak můžete mít častou potřebu být na záchodě. Křeče v břiše, průjmy a jiné potíže rázem z ovocného léta udělají peklo. Někomu nedělají dobře ani ovocné zmrzliny nebo čerstvé ovoce přimíchané ráno do jogurtu, protože procesy trávení smetanových a jiných mléčných produktů ruku v ruce s trávením ovoce jsou prostě pro mnohé z nás těžké. A někoho může prohánět výrazné množství ovoce v kombinaci s vydatnějším pitným režimem, který v létě obvykle nastolujeme.

    „Tady stoprocentně platí: hledat si to, co vám prospívá. Ne to, o čem se píše, že by vám prospívat mělo. Pokud vám například čerstvé ovoce v kombinaci s mléčnými produkty nesedí, nekombinujte to a najděte si jiný způsob, jak si ovoce v úměrném množství užít,“ říká Kristýna Báčová. A kolik že to vlastně je, to úměrné množství? U zeleniny se doporučuje až pět porcí denně, u ovoce dvě, přičemž jednou porcí je třeba jedna broskev, hrst jahod a podobně. Žádné poloviny melounu snědené na posezení… 

  • Nečekaná podvýživa

    Výživový poradce analyzuje vaše složení těla a na základě jeho vám navrhne nejlepší jídelníček.
    Autor: Shutterstock.com

    Důležité je o převážné konzumaci ovoce vědět i to, že je sice nadupané vitaminy, minerálními látkami a vlákninou, ale přesto je vlastně co do výživových hodnot nedostačující. „A to jsou další důvody, proč je potřeba ovoce odměřovat a doplňovat o dostatek zeleniny, libového masa, o tzv. zdravé tuky v podobě nenasycených mastných kyselin, které nejdeme v oříšcích, semínkách či rybách,“ vypočítává nutriční terapeutka. Pokud tělo nemá všechny zmíněné živiny, dostává se i při velkých porcích do tzv. nutriční podvýživy. Nehladoví, ale něčeho má moc a něčeho zase příliš málo. A to rozhodně neprospívá zdraví.

  • Na hubnutí zapomeňte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    A neprospívá to ani pokusům o hubnutí. Přemíra ovoce, resp. ovocných cukrů, je jedním z důvodů, proč se vám v létě nemusí hubnout tak, jak byste čekali (když přece jíte to zdravé ovoce a skoro nic jiného!). A když k tomu přidáte alkohol v plážových drincích, večerní grilovačky, doberete se nejen nulové vyváženosti, ale i důvodu toho, proč v létě můžete docela dobře ještě přibírat.

    Potíže může mít s vašimi ovocnými hody dokonce i pokožka! Jak říká Petra Řehořková, wellness koučka z Petra Clinic: „Pokud bych to zjednodušila, je v určitém směru přejídání se ovocem stejné jako přejídání se sladkým. Regenerační pochody v pokožce se zpomalují, objevují se pupínky a jiné nedokonalosti pleti. Funguje na to jediné: držet si jídelníček v rovnováze a nejen kvůli kvalitě pleti dbát hlavně na ten správný pitný režim. To je cca 30 ml čisté vody na kilogram tělesné váhy. A pak optimální péče z rukou kosmetiček nebo wellness studií, kde si se vším poradí!“

/
Autor: Blanka Kubíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji