Skvělá zpráva! Chůzí spálíme více energie, než se dosud myslelo

Chůzí se dá skutečně zhubnout!
Foto: Profimedia.cz
18. června  2016 
 06:00

Tohle je výborné zjištění pro všechny, kdo přemýšlejí nad tím, že by zhubli díky chůzi, ale zároveň pochybují o tom, že je dost účinná. Protože se ukazuje, že na tukové zásoby platí dokonce lépe, než se dosud soudilo. Vypadá to, že se budou muset měnit kalorické tabulky, které ukazují, kolik kilojoulů spálíte, když chodíte pěšky. 

Zámořský časopis Journal of Applied Physiology přinesl novou studii, podle níž můžeme při hubnutí sázet na pěší chůzi mnohem více než dosud. Protože se díky ní spaluje více energie, než ukazují dosavadní výpočty. 

Vědci z Southern Methodist University totiž zjistili, že dosud používaná rovnice má hned dva problémy: jednak vychází z příliš malého vzorku lidí, přičemž šlo jen o muže, jednak výpočty nebraly v potaz, že energetickou vydatnost chůze ovlivňuje nejen to, jak rychle člověk jde, ale i to, kolik on sám váží. Vědci si dali dvě a dvě dohromady a tvrdí, že pro 97 procent lidí tabulky zkrátka neplatí. 

Odborníci rovnou přišli s novou rovnicí, o níž si myslí, že je dvakrát až třikrát přesnější. Proto vyšli z měření mnohem větší skupiny lidí, navíc berou v potaz váhu i rychlost chodícího člověka. 

Žena vysoká kolem 170 centimetrů a vážící zhruba 75 kilo, která půjde rychlostí 4,5 kilometru za hodinu, spálí už za kilometr a půl chůze kolem 300 kilojoulů. Pro porovnání: starý výpočet tvrdí, že to je jen 240 kilojoulů. Nezdá se to zase tolik, ale když budete chodit několik hodin – nebo kilometrů – už to bude znatelný rozdíl. 

Video se připravuje ...
Běháním nezhubnete, tvrdí osobní trenérka: Jak je to možné? • VIDEO: Adam Balažovič

Kalorické tabulky se zatím nezměnily, ale každý člověk už teď může chodit více než dřív s vědomím, že to na své postavě brzy pozná v dobrém. Chůze je navíc zdravá, prospívá kardiovaskulárnímu systému a celé kondici, přičemž se jí až na výjimky mohou věnovat i lidé se zdravotními problémy. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji