5 způsobů, jak vařit, abyste kvůli jídlu nepřibírali břišní tuk

  • 5 způsobů, jak vařit, abyste kvůli jídlu nepřibírali břišní tuk
    30. května  2016 
     06:00

    Každý ví, že dušené jídlo je zdravé, a smažené naopak nezdravé. Ale co jiné způsoby přípravy? Jaký mají vliv na shazování váhy a na to, jak se vám podaří zhubnout? A pozor: řiďte se doporučenými způsoby přípravy jídla nejen doma, ale i na návštěvách nebo v restauracích. 

  • Pečení v troubě

    Hovězí maso na víně
    Autor: Shutterstock.com

    Hodně samozřejmě záleží už na tom, co pečete, protože prorostlé vepřové bude vždycky horší volbou než libové kuřecí maso. Na druhou stranu – pečení patří k vcelku dietním způsobům přípravy, pokud už k jídlu nepřidáváte žádný další omastek, což většinou nemusíte, připravuje se pomocí horkého vzduchu. Také se snažte vyhnout se polévání hotového jídla vypečeným tukem. 

  • Grilování

    I o grilování panuje řada mýtů.
    Autor: profimedia.cz

    Grilování v sobě má tolik zádrhelů, že se úplně doporučit nedá: od olejové marinády přes grilování uzenin až po všelijaké dresinky. Pokud se však všemu tomu dokážete vyhnout, proč negrilovat? Zvláště pokud používáte moderní grily, kde se maso neškvaří přímo nad ohněm. 

  • Restování

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tímto způsobem připravujete maso nebo zeleninu na pánvi v jen malém množství oleje, na rozdíl například od smažení. Musíte proto jídlo často míchat. Potřebujete kvalitní nádobí, aby se pokrm nepřipaloval. 

  • Vaření v páře

    Ryba se zeleninou v páře
    Autor: shutterstock.cz

    Tuto metodu mají v oblibě především lidé, kterým záleží na zdravé výživě, protože se při ní nepoužívají žádné oleje, a jídlo má tedy nižší obsah tuku. Vaření v páře má za výsledek nutričně hodnotnější jídlo než vaření ve vodě, protože se ponechá více výživných látek.

  • Dušení

    a
    Autor: archiv

    Pokud se rozhodnete pro dušení ve vlastní šťávě, čekají vás nakrájení masa na malé kousky nebo kostičky a příprava pomocí pomalého varu, kdy jsou potraviny vařeny při teplotě jen o málo nižší, než je bod varu vody. Maso se v tomto případě často připravuje zároveň se zeleninou. Nemusíte přidávat žádný tuk. 

  • Čemu se vyhnout?

    Řízek - oblíbené jídlo na cestách
    Autor: Blesk

    Pokud chcete zhubnout, měli byste se vyhnout smažení – ať už v trojobalu, těstíčku nebo bez nich. Platí to pro maso stejně jako pro zeleninu. Pozor také na přípravu ve wok pánvi, která je v podstatě také smažení: v receptech ji někdy najdete jako stir frying. Zákaz smažení se týká i jídla z fritovacího hrnce. 

/
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji