Převratná novinka: Snídaně nejsou k hubnutí potřeba

  • Převratná novinka: Snídaně nejsou k hubnutí potřeba
    23. května  2016 
     06:00

    Většině lidí to funguje. Když začnou pořádně snídat, a naopak si více hlídají to, co a kolik toho obědvají, a hlavně to, co večeří, dříve nebo později zhubnou. Ale občas to někomu nezabere nebo je pro něj nucení se do brzkého ranního jídla utrpením. A víte to? Nemusí to vadit. Ukazuje se, že k tomu, aby člověk něco shodil, nejsou snídaně tak úplně nezbytné. 

  • Snídaně: přímá cesta k hubnutí? Nemusí to tak být

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Hned dvě nedávné  studie, z nichž citoval deník Washington Post, ukázaly, že snídaně nemají přímý vliv na hubnutí. Zjednodušeně řečeno: fyziologicky neexistuje žádný důvod, proč by zrovna vydatné ranní jídlo mělo spouštět proces hubnutí. Jinými slovy: snídaně není nejdůležitějším jídlem dne. Nebo přesněji řečeno – nemusí jím být, pokud vám to nevyhovuje. 

  • Je jedno, kdy jíme

    Po padesátce nezapomínejte na pořádné jídlo, ale také na sex!
    Autor: Shutterstock.com

    Po pravdě řečeno – je nejspíše úplně jedno, kdy budete jíst nebo na jakou dobu si naplánujete vydatnější jídlo. Může to být ráno, v poledne nebo večer. Existuje docela dobrý důvod k tomu, aby tím jídlem byla snídaně, protože skutečně dokáže člověka nakopnout a zlepšuje soustředění v dopoledních hodinách. Ale s hubnutím to nesouvisí. A nemá cenu se do toho nutit, pokud vám to nevyhovuje. 

  • Na čem tedy záleží?

    Video se připravuje ...
    Odborníci z Vím, co jím radí, jak správně snídat • VIDEO: Vím, co jím

    Ve skutečnosti stále platí, že kdo chce zhubnout, musí mít energetický příjem nižší než energetický výdej. Z toho mimo jiné plyne, že je jedno, kdy svou denní porci kilojoulů přijmete. Rozhoduje také poměr základních živin, tedy tuků, cukrů a bílkovin. 

  • Cože – ani více menších porcí nemá smysl?

    ...
    Autor: shutterstock.com

    A ještě jedna novinka podobná sdělení, že snídaně nejsou zase tak důležité. Nemusíte se totiž řídit ani doporučením, že pět až šest menších porcí denně je lepší, a dokonce nezbytně nutné sníst, pokud chcete zhubnout. Zdá se totiž, alespoň podle nejnovějších studií, že větší počet menších porcí zrychluje metabolismus a způsobuje hlad. Někteří lidé dokonce právě tímto způsobem nakonec snědí více potravin, než kdyby si dali tři klasická jídla a vykašlali se na svačiny. 

  • Zase tak moc na tu snídani nemyslete

    Video se připravuje ...
    Jak si vybrat müsli k snídani: Kolik má obsahovat cukru a kolik vlákniny? • VIDEO: Vím, co jím

    Když se příliš upnete na to, že musíte denně hutně a kvalitně snídat, stačí pak trochu odbytá snídaně k tomu, abyste si to po zbytek dne vyčítali a zároveň získali pocit, že na tom, co si v ten den bez pořádné snídaně dáte, stejně nesejde. A přejedli se. 

/
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji