Proč jsou studené těstoviny lepší než teplé? Cukry, které zastaví přibírání na váze

  • Proč jsou studené těstoviny lepší než teplé? Cukry, které zastaví přibírání na váze
    16. května  2016 
     06:00

    Bylo by pomýlené si kvůli hubnutí zakázat všechny sacharidy. Váha by šla dolů, ale Vaše tělo by strádalo - věděli jste například, že cukry jsou nejen zdrojem rychlé energie,ale také palivem pro mozek? Je nicméně pravda, že stojí za to omezit jejich přehnanou spotřebu. Naštěstí platí, že když si mezi nimi vyberete dobře, mohou vám naopak s hubnutím pomoci. Zázrak se jmenuje nestravitelné škroby. 

  • Když se řekne nestravitelné škroby

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vašim pomocníkem jsou složité cukry jako škroby a to takové, kterým se říká rezistentní nebo nestravitelné. Ve zvýšené míře je přirozeně obsahuje řada potravin: fazole, brambory, hnědá rýže, ječmen nebo určité druhy kukuřičné mouky. Hodně je jich také v banánech. Jenže nezralých. 

  • Proč po nich sáhnout

    Banán si spíše než ke snídani nechte ke svačině.
    Autor: Shutterstock.com

    Cukry, zvláště ty jednoduché, jsou svým způsobem návykové, přičemž tělo je rychle spálí, zatímco složité cukry tráví pomaleji. Není však vaším cílem první vynechat úplně a řídit se dle hesla "čím složitější, tím lepší," měli byste se zajímat zejména o již zmíněné rezistentní škroby.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Studie, z níž cituje web Shape.com, zjistila, že mimo jiné přispívají k pocitu nasycení. To proto,že se podobně jako třeba celozrnné pečivo tráví mnohem pomaleji. Neděje se tak v tenkém střevu, ale až v tlustém střevě, kde se mění na energii, nikoliv na tuk. Navíc prospívají střevní mikroflóře. 

  • Jak se chovají

    Hnědá rýže je zdravější než bílá.
    Autor: profimedia.cz

    Pozor, teď přijde příjemné překvapení. Rýže nebo těstoviny jsou v zásadě zdrojem špatných sacharidů, ale to se změní, když si je dáme studené. Proto může být studený salát se zeleninou a těstovinami lepší než teplá varianta téhož. A studené zbytky od oběda se stanou dietním jídlem. 

  • Proč je studené jídlo lepší

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rezistentní škrob působí podobně jako nerozpustná vláknina. Ta ho ostatně z velké části tvoří. Prodlužuje nám proto pocit sytosti a snižuje glykemický index potravin. To znamená, že hladina krevního cukru (glykemie) po něm bývá vyrovnanější. Organismus má díky tomu menší sklon vytvářet tuky z cukrů a méně nám hrozí i záchvaty hladu vyvolané prudkým vzestupem a hlavně rychlým poklesem glykemie. Tato vlastnost bývá užitečná zejména pro lidi, kteří bojují s obtížně zvladatelnou chutí na sladké.

/
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji