Nový trend: Všichni se postí! Kvůli postavě i zdraví. Funguje to?

  • Nový trend: Všichni se postí! Kvůli postavě i zdraví. Funguje to?
    4. května  2016 
     06:00

    Stále populárnější, a to nejen mezi těmi, kdo hubnou, jsou krátkodobé půsty a hladovky jen o vodě. Obvykle například jeden den v týdnu nebo každý druhý víkend a podobně. Zkoušejí to ženy stejně jako muži a slibují si od toho pevnější zdraví, lepší kondici a navrch žádné potíže s váhou. Dělají dobře, nebo ne? Nebo je to úplně jedno a na nic to nemá vliv? 

     

  • Zdravotní rizika: Ano, či ne?

    ...
    Autor: Shutterstock

    "Zdravému člověku jednodenní a nejspíše ani dvoudenní hladovění, tedy přijímání pouze tekutin, uškodit nemůže, ale žádný fyziologický smysl asi nemá," komentuje to lékař Petr Sucharda, vědecký sekretář České obezitologické společnosti ČLS JEP. Připomíná, že pokud naši dávní předci hladověli, tak až na nějaké rituální výjimky z nutnosti, ne úmyslně, protože k životu lovců-sběračů jistě patřily značné výkyvy v dosažitelnosti potravy. 

  • Kdy je hladovění prospěšné?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Je řada nemocí, u kterých krátkodobé hladovění může být podle lékařů vyloženě prospěšné, respektive si ho tělo samo vyžádá vzhledem k nechutenství, neřku-li nevolnosti, nebo dokonce zvracení. "Jde o takzvané gastroenteritidy, patří sem žlučníková kolika, stoprocentně zánět slinivky, je ale nutno zajistit přívod tekutin," vysvětluje lékař Petr Sucharda. 

  • Kdy může půst vyloženě ublížit?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Naprosto nevhodné jsou půsty pro těhotné a kojící ženy či pro diabetiky, protože u nich je důležitý pravidelný příjem potravy. Jinak jim hrozí výkyvy hladiny cukru v krvi. 

  • Hodí se k hubnutí?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Internista a odborník na hubnutí Petr Sucharda má jasno: k redukci nadměrné tělesné hmotnosti není hladovění vhodný způsob, a to ani krátkodobé – k hubnutí je nezbytný vhodný stravovací režim, nikoli hladovění. "Je dost studií, které ukazují, že i krátkodobé hladovění spíše podporuje následné úspornější nakládání s energií, a tedy její ukládání v podobě tukových zásob," vysvětluje lékař. 

  • Jak na to jít správně?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dobrou cestou jsou odlehčovací dny, kdy člověk volí jídla lehce stravitelná, v menším množství než obvykle, dává si dostatek zeleniny a ovoce, vynechá sladkosti. "To je v dnešní energeticky přehlcené době rozumné. Bohužel to dělají spíše lidé, kteří se zároveň dost pohybují, než ti, kteří by to opravdu potřebovali," míní lékař.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji