Pití vody po jídle je nebezpečné, bojí se leckdo. Odborník: Je to nesmysl!

  • Pití vody po jídle je nebezpečné, bojí se leckdo. Odborník: Je to nesmysl!
    3. května  2016 
     06:00

    Už poněkolikáté se ke mně dostala informace, že pití vody po jídle je úplný nesmysl. Zvláště pokud je voda studená. Šíří se spolu s tvrzením, že pokud se po jídle napijete vody, žaludeční šťávy se smíchají s vodou, a sníží se tak schopnost strávit potraviny. Vážně? 

  • Proč nepít vodu po jídle?

    Video se připravuje ...
    Pavel Suchánek vyvrací mýty o pití vody během jídla a po jídle • VIDEO: Igor Hellebrandt
    Je pravda, že pokud budete pít studenou vodu po jídle, zhorší se výkonnost trávení? Prý kvůli tomu, že přijaté tekutiny naředí žaludeční šťávy a enzymy a tělo pak nedokáže správně zpracovat potravu, a už vůbec ne využít přijatou energii. Tato informace je trochu scestná, protože voda při jídle působí vlastně obráceně. "Dostatek tekutin během jídla naopak zlepšuje schopnost trávicího traktu to jídlo rozmělnit. Ve výsledku se ta potravina tráví daleko lépe," vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu.  
  • Má být voda teplá, nebo studená?

    Pokud během jídla pijete, střeva pak dokáží lépe trávit.
    Autor: Shutterstock.com

    Ruku v ruce s mýtem o tom, že bychom po jídle neměli pít vodu, jde i ten, že by ta tekutina rozhodně neměla být studená. Protože natrávené tuky by mohly uvnitř ztuhnout a už bychom je nestrávili. Jenže podobně jako je to se zákazem pití vody po jídle, je i toto  mýtus. „To je nesmysl. Musíme si uvědomit, že uvnitř organismu je teplota kolem 37 stupňů. A to většina tuků je tekutých nebo skoro tekutých. Tím pádem těžko můžeme vodou ovlivnit rozpustnost tuků. Než dojde k trávení tuků, už se ohřeje na tělesnou teplotu,“ osvětluje Suchánek.

  • Vodu potřebujeme

    Vlákninu kombinujte s vodou.
    Autor: Shutterstock.com
    Na vodu byste neměli při jídle zapomínat také z toho důvodu, že naopak pomáhá lepšímu trávení a zpracování potravy ve střevech. Když jimi jídlo prochází, dochází k uvolňování vitaminů, bílkovin, minerálních látek. Bez tekutin by to nešlo nebo by se do těla vyloučila pouze část. Pořádná hydratace je také důležitá, aby střeva tu potravu dokázala lépe vstřebat, a dokončit tak celý proces trávení.
  • Maximálně vás zasytí

    žena
    Autor: Profimedia.cz
    Důvodem, proč nepít vodu během jídla, je snad jen to, že pokud jí vypijete hodně, můžete mít pocit sytosti – což na jednu stranu ale není na škodu. Pokud totiž máte skutečně vlčí hlad a napijete se, tak toho ve výsledku sníte méně, než když se "do toho pustíte rovnou". Zabráníte tak přejídání a konzumaci většího množství energie, než kolik skutečně potřebujete. 
  • Dejte si nejen vodu!

    Zelňačka vám pomůže při hubnutí. Za týden půjdou dolu až čtyři kila!
    Autor: Shutterstock.com
    Hydratovat tělo je důležité, a to nejen kvůli trávení. Všechny tekutiny ale nemusíme přijímat pouze z vody. Sice by pití mělo představovat polovinu denního příjmu, zbytek ale může mít jinou formu. Ideálně má mít podobu zeleniny, ovoce, ale i třeba polévek. Jestli tedy máte strach, že když při jídle budete pít vodu a tuky se srazí, tak si dejte před jídlem polévku. Ta vám dodá potřebné teplé tekutiny. 
  • Kolik toho máme denně vypít?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Dlouhou dobu se tradovalo, že optimální pitný režim během dne jsou dva litry na osobu. Jenže to je hodně široký pojem. Je rozdíl, zda jde o dítě, ženu nebo muže. Jde o jejich tělesné proporce, námahu během dne i o roční období. Je jasné, že v létě během sportovní aktivity vám dva litry nemohou stačit, zatímco v zimě v klidnějším období klidně stačí i méně. U dospělého člověka platí výpočet: tělesná hmotnost x 0,033 l. To znamená, že optimální příjem tekutin pro normální ženu vážící 75 kilogramů je 75 x 0,033, což je 2,45 litru na den. To však nemusí být pouze voda, do toho se započítávají i ovoce, zelenina nebo polévky.
  • Jak je to s kávou?

    Káva působí i proti infarktu
    Autor: shuterstock.com
    Někdo tvrdí, že káva se do celkového objemu nepočítá, ale podle Pavla Suchánka nemusíme být vůči kofeinu tak striktní. Podle posledních studií si totiž lidský organismus dokáže na kofein zvyknout tak, že i ze šálku kávy přijme tekutinu místo toho, aby byl kávou dehydratován, jak se traduje. Takže pokud jste přes den zvyklí pít i více šálků kávy, i je můžete zařadit do pitného režimu.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji