7 rychlých diet, které stojí za úvahu: Ani s nimi to nepřehánějte

  • 7 rychlých diet, které stojí za úvahu: Ani s nimi to nepřehánějte
    27. dubna  2016 
     06:00

    Když se člověk začne zajímat o to, jak rychle zhubnout, narazí v zásadě na dvě věci. Na jedné straně budou nabídky nesmyslných diet, které slibují třeba shazování pomocí zázračných tabletek bez jakékoli námahy, na straně druhé pak varování, že pokusy o rychlé zhubnutí jsou nebezpečné. Nebo nefungují. Což je tak trochu pravda, protože mohou vést k jojo efektu. Některé přesto stojí za zmínku. Pamatujte si každopádně, že byste neměli shazovat více než 5 kilo měsíčně. 

  • Nízkosacharidová dieta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dieta bez sacharidů, neboli cukrů, je zároveň bohatá na minerály, vitaminy i bílkoviny. Doporučují se potraviny jako brokolice, špenát, rajčata, bylinky, jahody, kuřecí prsa, mořský okoun, mléko a mléčné výrobky, zatímco se v podstatě vynechávají přílohy a pečivo. 

    Převedeno do matematického příkladu: sacharidy tvoří jen 10 procent denního energetického příjmu, tuky 60 procent a bílkoviny zbylých 30 procent.

  • Zónová dieta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zónová dieta je slavná sama o sobě a ještě více ji proslavila herečka Jennifer Aniston. Trik spočívá v tom, že 40 procent denního energetického příjmu musíte získat ze sacharidů, 30 procent z bílkovin a 30 procent z tuků. To mimo jiné pomáhá držet na uzdě chuť k jídlu. Jedí se tři hlavní jídla a dvě svačiny.

  • Volumetrická dieta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Také tahle dieta je dost populární mezi celebritami. Jejím základem je nápad, že jídla může být hodně, ale musí mít malou energetickou vydatnost. Díky tomu by měl člověk mít pocit, že se pořádně najedl. Jídlo se dělí do čtyř kategorií, nejvhodnější je kategorie číslo 1, nejhorší číslo 4. 

    Kategorie 1 

    Potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou ovoce a zelenina s nízkým obsahem škrobu, nízkotučné mléčné výrobky, vodové polévky.

    Kategorie 2 

    Ovoce a zelenina bohaté na škroby, obiloviny, těstoviny, rýže, fazole, snídaňové cereálie, ryby, libové maso, luštěniny.

    Kategorie 3 

    Maso, sýr, pizza, hranolky, zálivky, chléb, preclíky, zmrzlina a sladkosti.

    Kategorie 4

    Krekry, chipsy, čokoládové bonbony, sušenky, ořechy, máslo a olej.

  • South Beach Diet

    ...
    Autor: Shutterstock

    South Beach Diet pochází z pera lékařů kardiologů. Také ona se zaměřuje na kontrolu hladiny inzulinu, a to pomocí konzumace pomalých – neboli složitých – cukrů. Vznikla v roce 1990 jako reakce na zjištění, že nízkotučná dieta moc nefunguje.

  • Atkinsova dieta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tahle dieta vychází především z toho, že se v těle prostřednictvím stravy kontroluje hladina inzulinu, a tím i cukru v krvi. Její zastánci vycházejí z toho, že pokud budeme jíst příliš mnoho sacharidů, bude hladina inzulinu v našem těle kolísat, což organismus nutí k ukládání množství přijaté energie, a naopak to snižuje pravděpodobnost, že využije tu energii, kterou ukrývají tukové zásoby. Doporučuje vyšší spotřebu bílkovin.

  • Grapefruitová dieta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tato dieta obsahuje málo kalorií a minimum tuku, navíc zakazuje sacharidy, takže je dietou poněkud extrémní, a měla by se proto držet zcela výjimečně. Je to taková nouzovka. 

    Nesmějí se jíst sladké ovoce, brambory, cibule, celer, cereálie, hrášek, kukuřice – stejně jako obiloviny, těstoviny, bramborové lupínky či kukuřičné lupínky. 

    Naopak se smějí červená cibule, brokolice, paprika, ředkvičky, mrkev, špenát, salát, okurky, rajčata, zelí, zelené fazole, ryby, libové maso, kuřecí maso, slanina, vepřové kotlety a podobně. A hlavně – po každém jídle se jí grapefruit nebo se pije sklenka grapefruitové šťávy, což má napomáhat spalování tuků. 

  • Víkendový půst

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vydržíte den či dva nejíst? Pak můžete zkusit krátký půst jako cestu k vyladění postavy – jenže tu zároveň nemůžete formovat jinak, protože během postění se nedoporučuje žádná zvýšená tělesná námaha. Jednodenní půst u zdravého člověka schvaluje – coby odlehčovací den – většina lékařů. Nevýhodou je například to, že u části lidí vede takový detox k plynatosti a nadýmání.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji