Nekoukejte na váhu! Podle čeho poznáte, že doopravdy hubnete?

  • Nekoukejte na váhu! Podle čeho poznáte, že doopravdy hubnete?
    23. dubna  2016 
     06:00

    Hubnutí vypadá ideálně nějak takhle: prvního váha ukazuje sedmdesát pět kilo, třicátého už jen sedmdesát. A tak dále. Jenže ve skutečnosti hmotnost nemusí být tím nejlepším ukazatelem toho, že skutečně hubnete – a hlavně ne toho, že na to jdete správně. Na co všechno si dávat pozor? Podívejte se na to, jak to shrnuje web Shape.com. 

  • Proč váze zase tolik nevěřit

    ...
    Autor: Shutterstock

    Samozřejmě pokud někdo zhubne ze 150 na 75 kilo, je to přesvědčivý rozdíl. Ale používat v průběhu hubnutí váhu jako ukazatel toho, jak vám to jde, prostě není nejlepší nápad. Nic nevypovídá o výkyvech během cyklu nebo o tom, kolik máte v těle svalů a kolik tuku a jak se vám mění postava. 

  • Dejte na to, jak se cítíte

    ...
    Autor: Shutterstock

    "Ani nevím, jestli se moje váha nějak změnila, ale cítím se skvěle," citovala lékařka Stephanie Middleberg své pacienty s tím, že skutečně není třeba se pořád vážit. Protože tyto citáty podle ní svědčí o tom, že na to její klienti jdou dobře: cítí se dobře, protože vypadají lépe, mají více energie a nehoní je mlsná. 

  • Když potřebujete čísla

    Těchto pět cviků kombinujte s aerobními cvičeními alespoň třikrát týdně po třiceti minutách.
    Autor: Shutterstock.com

    Mnoho lidí se upíná ke sledování váhy, protože potřebují nějaký jasný ukazatel toho, že na hubnutí jdou dobře. V tom případě se ale zkuste zaměřit na nějaká jiná čísla, třeba ta, která dokládají vaši zlepšující se kondici. "Zkuste sledovat něco, co můžete mít více pod kontrolou a co vás zároveň skutečně může motivovat," doporučuje fitness závodnice a blogerka Taryn Gilligan. Tedy třeba to, kolik toho uběhnete, ujdete nebo uplavete, nebo to, jakou zátěž dokážete zvednout v posilovně. Cíl si můžete postupně posouvat, a sledovat tak svá zlepšení. 

  • Napoví i každodenní rutina

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nemusíte se zaměřovat jen na fitness a sport, mnohé ukážou i každodenní rutinní úkony, jako jsou praní, žehlení či vodění potomků do školy a cesta do práce. Jde vám to stále snáze, protože do schodů už nefuníte? Pak asi hubnete a zároveň se vám lepší kondice. 

  • Záleží i na tom, jak se odměníte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Napovědět vám může i způsob, jakým se odměňujete. Pokud to bývalo jídlo a teď to jsou spíše zážitky, taneční večer nebo třeba nové tenisky a oblečení na cvičení, máte napůl vyhráno.

  • Věřte svým džínám

    Zhubněte do svých oblíbených džín
    Autor: profimedia.cz

    Nepotřebujete se každý druhý den dívat na váhu, když stačí si jednou za týden vyzkoušet džíny, které můžete nazvat kontrolními. Tuhle metodu můžete koneckonců používat i v době, kdy nehubnete, protože jakmile vám začínají oblíbené džíny být těsné, je to signál "ubrat v jídle". 

/
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji