Chia semínka, quinoa? Jak drahé superpotraviny nahradit, a ještě ušetřit

  • Chia semínka, quinoa? Jak drahé superpotraviny nahradit, a ještě ušetřit
    21. dubna  2016 
     06:00

    Se superpotravinami se v posledních letech roztrhl pytel. Člověk má málem pocit, že když bude jíst "normální" potraviny, nezhubne. A ještě navíc bude jeho dělo sužovat kdejaká nemoc. Jenže kouzlo netkví v tom, že se něco jmenuje quinoa nebo brokolice, ale v tom, v čem jsou tak skvělé. A pak je dobré vědět, čím se dají nahradit.  

  • Jezte zelí místo květáku

    Zelí je skvělým zdrojem vitamínu C.
    Autor: Shutterstock.com
    Květák patří mezi superpotraviny, stejně jako jemu příbuzná brokolice. Jenže když si budete v této době chtít koupit květák, necháte za něj v obchodě kolem padesáti korun. Přitom když si koupíte zelí, vyjde vás to mnohem levněji, přitom látky obsažené jak v květáku, tak v zelí jsou téměř stejné. Obojí je brukvovitá zelenina – oddaný bojovník za silnou imunitu, přírodní čistička našeho organismu a ochránce proti vzniku a rozvoji rakoviny a onemocnění srdce a cév. 

    Zelí si můžete připravit na mnoho způsobů. Stačí třeba, když jej nakrájíte, smícháte s trochou olivového oleje, balsamikem, kapkou medu, solí a pepřem. Případně můžete přidat ještě další zázračné potraviny, jako jsou třeba zázvor, česnek, dijonská hořčice. 

  • Chia semínka vyměňte za sezamová

    Sezamová semínka
    Autor: Shutterstock.com
    Chia semínka jsou všude, kam se podíváte. Můžete si je přisypat do nápoje, dávají se do müsli tyčinek, vyrábějí se z nich sušenky, džemy. Není pochyb o tom, že jsou skutečně zdravá, ale zase propadat davovému šílenství není nutné. Pokud vás tedy nebaví, můžete je vyměnit za sezamová semínka. Sice nemají tolik omega-3 mastných kyselin, ale "bez studu" to vyrovnávají tím, že zvyšují hladinu antioxidantů v těle a pomáhají snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu u lidí, kteří ho mají dlouhodobě vyšší.

    Ovšem stejně jako chia semínka, i sezam je bohatý na hořčík. Ve čtvrtce šálku se schovává 30 % denní dávky. Tento minerál je přitom důležitý nejen pro svaly, ale i pro posílení nervů a zlepšení imunitních funkcí. Sezamová semínka přitom do jídelníčku můžete zařadit stejně jednoduše jako ta chia. Přimíchejte je do zeleninového salátu, vařené zeleniny, do ovesných vloček, smoothie.

  • Cizrna je stejně dobrá jako quinoa

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Co je největší hvězdou posledních měsíců, co se týče celozrnných obilovin? Rozhodně quinoa! Zázračné obilí Inků, jak se jí také říká, totiž neobsahuje lepek, zato je plné vitaminů, minerálů a vlákniny. Ovšem stejnou funkci zastupuje i cizrna. Také je bezlepková a představuje skvěle vyváženou potravinu, co se týče obsahu bílkovin rostlinného původu a sacharidů. Od quinoy se příliš neliší. Jen pro srovnání: půl šálku vařené quinoy má 20 gramů sacharidů, 2,5 gramu vlákniny a 4 gramy bílkovin, zatímco cizrna má 17 gramů sacharidů, 6 gramů vlákniny – stejně jako gramů bílkovin.

    Cizrna je navíc jednoduchá na přípravu. Musíte ji nechat odmočit, pak stačí ji uvařit a je to. Je skvělá i jako polévka, servírovat ji můžete s dušeným masem, chilli nebo i jako základ salátu. Z cizrny se navíc vyrábí už i mouka, která poslouží jako bezlepková. A v neposlední řadě nezapomeňte na hummus. Bez cizrny by se neobešel!

  • Brusinky jsou lepší než kustovnice

    Brusinky fungují i protizánětlivě.
    Autor: Shutterstock.com
    Goji bobule, známé také jako kustovnice čínská, se dostaly po povědomí lidí hlavně pro svou exotiku. Používají se v čínské medicíně k posílení imunity, údajně obsahují skutečně vysokou hodnotu antioxidantů. Došlo to dokonce tak daleko, že někteří lidé je považují za takový malý "všelék". Ale chutnali jste někdy kustovnici? Pokud ano, pak víte, že není příliš lahodná, je totiž hořká. Přitom by si člověk při konzumaci antioxidantů nemusel tolik křivit ústa – podobně totiž fungují i brusinky.

    Kromě toho je potvrzeno, že brusinky působí preventivně proti zánětu močových cest. Na University of Wisconsin proběhla studie na dvaceti ženách náchylných k zánětům močových cest. V průběhu šesti měsíců tyto ženy snědly denně hrst sušených brusinek a záněty se poté u nich snížily. Brusinky si do svého jídelníčku můžete přidat buď samotné, které si můžete dát ke svačině, nebo je lze přidat do ovesných vloček stejně jako do zeleninových salátů.

  • Není pouze losos

    Důležité je, aby byla ryba tučná.
    Autor: Shutterstock.com
    Kdo si občas nedá steak z lososa, jako by snad ani nebyl. Je adorován kvůli obsahu omega-3 mastných kyselin, přitom ale existuje spousta dalších ryb, které dokážou lososa směle zastoupit. Jsou to třeba makrela, sardinky nebo tuňák. Navíc je to šetrnější k životnímu prostředí a nemusíte stále přemýšlet nad tím, jestli růžové maso lososa skutečně obsahuje rtuť, jak se tvrdí, či nikoliv. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji