9 triků, jak necítit hlad, i když toho přes den moc nesníte

  • 9 triků, jak necítit hlad, i když toho přes den moc nesníte
    19. dubna  2016 
     06:00

    Když chce člověk zhubnout, držet hladovku je ten nejhorší způsob, jakým toho docílit. Jenže začátky nového života se zdravým stravováním nejsou vždy jednoduché. Člověk má roztažený žaludek, a když najede na menší porce a celkově sníží denní příjem oproti tomu, na co byl zvyklý, bude se cítit hladový. Vyzkoušejte tyto triky, jak ošálit své tělo, aby se cítilo syto, i když se mu toho nedostalo tolik jako obvykle.

  • Pijte vodu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Sice je to starý trik, ale věřte, že pomůže. Stačí roztočit kohoutky a nalít si vodu do skleničky. Když si před jídlem dáte pohárek, zaplní se vám trochu žaludek a nakonec toho nesníte tolik, kolik byste běžně snědli. Nemusíte ale do sebe vylít sklenici vody pouze před jídlem. Správně byste si doušek měli dát i během jídla, čímž zpomalíte tempo jídla, a tak toho sníte méně. Navíc vám to pomůže zůstat hydratovaní. A jak víme, dostatek tekutin pomáhá i k hubnutí. "Svalové buňky jsou ze sedmdesáti procent tvořeny vodou. A pokud pravidelně cvičíme, ta voda do nich přichází jako podpora při regeneraci. Což ve výsledku skutečně může vést ke zrychlení metabolismu," vysvětluje výživový specialista Pavel Suchánek. 
  • Jezte vodu

    Okurky jsou plné vody, která dokáže organismus hydratovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Ovšem abyste byli dostatečně hydratováni, nemusíte vodu jenom pít, ale můžete ji klidně i jíst. Přijde vám to zvláštní? Není proč. Některé potraviny totiž obsahují tolik vody, že organismus dokážou hydratovat stejně jako to, když si dáte sklenici vody. Navíc tato jídla většinou obsahují také dostatek vitaminů a minerálních látek, které pomohou vodu v organismu podržet v ideální míře. Královnou mezi všemi těmito potravinami je okurka. Další potraviny bohaté na vodu a minerály jsou ledový salát, celer, špenát, grapefruit, brokolice nebo jahody.  
  • Hrajte si na telefonu

    Napadlo vás někdy, že psaní zpráv vám může uškodit?
    Autor: Shutterstock.com
    Zdánlivá blbost, která ale pomůže udržet vaše chutě na uzdě. Až vás bude zase honit mlsná a budete mít pocit, že máte hlad, i když jste  před chvílí dojedli oběd, vezměte si k ruce telefon. Studie, která vyšla v časopise Apettite, říká, že hraní her na telefonu mezi jídly může snížit chutě. No, ono to možná nebude ani tak mobilním  telefonem nebo hraním her, ale spíše prostě tím, že člověk na chvíli zaměstná mozek a přepne ho na jiný level, než kde jsou myšlenky na jídlo. Zřejmě s podobným účinkem skončíte i ve chvíli, kdy si do ruky vezmete zajímavou knihu. Jen pozor, abyste po ruce neměli třeba misku brambůrků... 
  • Vyžvýkejte si kalorie

    Žvýkání žvýkaček je dobré nejen proti zubnímu kameni, ale také na odehnání chutí.
    Autor: Shutterstock.com
    Víte, jak se v reklamě říká, že byste měli po každém jídle žvýkat žvýkačku, abyste předešli zubnímu kazu? Představte si, že důvodů, proč to dělat, je mnohem více! Podle jedné studie platí, že pokud budete po každém jídle žvýkat alespoň pětačtyřicet minut žvýkačku, udržíte pak během dne chutě na uzdě. Takže do toho. Sice všichni víme, jak to s některými studiemi je, na druhé straně za zkoušku nic nedáte. Upřednostňujte ty bez cukru a skutečně vám to pomůže ochránit zubní sklovinu.
  • Dejte si po snídani zákusek

    Čokoládový dort není zrovna to pravé ořechové po snídani.
    Autor: Shutterstock.com
    Neznamená to, že byste si ihned po snídani měli dát pořádný kus čokoládového dortu. Stačí třeba čtvereček čokolády. Ale jen v tom případě, když máte snídani nabitou proteiny. Ty totiž pomohou přijaté sacharidy lépe spálit a využít energii z nich, takže potom nebudete mít v dopoledních hodinách potřebu sáhnout po něčem hříšném. Svůj příděl už totiž budete mít v sobě! 
  • Naložte si v kuchyni

    Když jíte doma s rodinou, tak si nechte hrnec v kuchyni.
    Autor: Shutterstock.com
    Další jednoduchý trik, jak se dostatečně najíst a přitom nepřejíst, a zbytečně tak nepřijímat více, než je nutné, je odstranit  jídlo z dosahu ruky. Konkrétně pokud obědváte nebo večeříte doma, naložte si už v kuchyni na talíř a nenoste kastrol na stůl. Je dokázáno, že pokud budete mít jídlo na dosah ruky, sníte toho v průměru o dvacet procent více, než když musíte od stolu vstát, dojít ke kuchyňské lince a dát si nášup až poté. 
  • Snídejte jako šampioni!

    Tyhle ingredience skrývá každá spižírna a takhle se dají použít
    Autor: shutterstock
    Základem všeho je samozřejmě vydatná snídaně. Ta by měla obsahovat kvalitní bílkoviny, ať už ve formě sýrů, jogurtů, vajíček nebo zeleniny. Také trochu komplexních sacharidů, které získáte z celozrnného pečiva nebo třeba cereálií. Ale u nich si dávejte pozor, aby nebyly přislazovány cukry! Pokud si dáte kvalitní snídani, která by měla mít 1200 až 1500 kJ, dopoledne se budete cítit syti a nebudete mít hlad. Ideální je, když si do snídaně přidáte ještě vlákninu. Buď v ovesných vločkách, nebo semínkách, jako jsou třeba lněná, slunečnicová nebo chia semínka.
  • Zapisujte si, co sníte!

    Zapisujte si, co sníte. Určitě to nebudou koláčky a čokoláda.
    Autor: Shutterstock.com
    Chcete si zapsat do diáře, že jste snědli během dne dvě koblihy, cestou domů z práce jeden "hambáč" a doma ještě k večeři druhý chleba s taveňákem? Asi ne, což... Podle průzkumů lidé, kteří si poctivě zaznamenávají, co snědí, si dávají větší pozor na to, co konzumují. Ženy, které si zapisují poctivě celý svůj jídelníček, pak zhubnou mnohem rychleji. Navíc je poučné vidět, co během dne sníte. Můžete tak porovnávat, co vašemu tělu "sedne", a co nikoliv. 
  • Zapomeňte na umělá sladidla

    nekalorická sladidla jsou ideální při hubnutí nebo při udržování hmotnosti
    Autor: profimedia.cz
    Myslíte si, že na hubnutí vyzrajete tím, že vyměníte slazené potraviny a nápoje za ty, které jsou dochucovány umělými sladidly? Jenže to je akorát obelhávání sama sebe. Protože když tělu nedáte cukr, nýbrž jen náhražku, navnadíte ho na pravý cukr a podvědomě pak bude váš mozek vysílat signály, že cukry prostě potřebuje. Takže nakonec půjdete a dáte si něco, co sacharidy obsahuje. 

    Jestli se chcete dozvědět, jak je to nejen se sladidly a aspartamem, můžete navštívit v neděli 24. dubna konferenci Dialogem ke zdraví, kterou pořádá STOB. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji