Jak si i ve 40 nebo 50 vyrýsovat pas? Co funguje a co už ne?

  • Jak si i ve 40 nebo 50 vyrýsovat pas? Co funguje a co už ne?
    16. dubna  2016 
     06:00

    Že je hubnutí s věkem těžší a těžší, to ví každý, kdo to někdy zkoušel. Ale možná ještě těžší je vytvarovat si postavu, protože s věkem se mění i způsob, jakým se v těle ukládá tuk, a tak například po čtyřicítce tak trochu mizí výrazný pas. Jak hubnout a jak vytvarovat postavu, když je vám čtyřicet nebo padesát? 

  • Bojujte s nespavostí

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zatímco ve dvaceti nakonec nikomu moc neublíží, když čas od času zkusí nějakou dietu, nebo si naopak dopřeje nějaký nedietní úlet, ve čtyřiceti už by si to měl dvakrát rozmyslet. Protože zpomalující se metabolismus podobné prohřešky neodpouští. Naopak je třeba podle odborníka na výživu Pavla Suchánka víc než dříve hlídat nejen množství stravy, ale i její složení – podstatný je vyšší příjem bílkovin než dříve. 

  • Proč musí hubnutí vypadat jinak

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pozor, rozhodně však není správnou cestou, abyste se dala na přísnou dietu a vynechala třeba všechny sacharidy. Protože byste sice zhubla, ale v konečném důsledku by se vám metabolismus ještě více zpomalil a musela byste už jednou provždy jíst extrémně málo. Přitom pod 4000 kilojoulů denně už by vám chyběly živiny. Správná cesta je jiná: musíte se více hýbat. Abyste vyrovnala mizející svalovou hmotu, která jinak přirozeně ubývá s věkem. 

  • Nezavrhujte sacharidy!

    ...
    Autor: Shutterstock

    Čtyřicátnice však trápí nejen váha, ale i měnící se postava – i v důsledku hormonálních změn. Snižuje se produkce androgenu, zatímco stresový hormon kortizol zpomaluje metabolismu. Začíná se více ukládat tuk kolem pasu, který tím pádem mizí a postava ve tvaru přesýpacích hodin se stává minulostí. Bohužel, takovou linii jako ve dvaceti už asi nikdy mít nebudete, ale i tak se se špekem kolem pasu dá bojovat. Kombinujte posilování s kardio cvičením ve vysokém tempu, počítá se třeba i hodina chůze v ostrém tempu. Tělo spaluje energii ještě dvě hodiny potom. 

  • Aby vám nezmizel pas

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud už jste zvyklá se hýbat, budete muset ještě trochu přidat. Ideálně 45 až 60 minut ve vyšším tempu denně. Pokud máte sedavé zaměstnání a na pohyb zvyklá nejste, začněte deseti až dvaceti minutami denně: kromě chůze připadá v úvahu jízda na kole, plavání nebo třeba skákání na malé trampolíně. Měla byste se dostat nejméně na půlhodinu čtyřikrát týdně. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji