Vědci varují: Sůl v jídle je možná horší než cukr!

Nesolte příliš, protože jinak si zahráváte s obezitou.
Foto: Shutterstock
13. dubna  2016 
 06:00

Přibývá obézních lidí, protože naše civilizace tak ráda solí? Někteří vědci jsou přesvědčení, že ano. Vina soli však nemá spočívat v tom, že by v těle zadržovala vodu, jak se soudilo dříve. Zdá se však, že čím více soli přijmeme, tím větší máme chuť na tučná jídla, po kterých váha letí vzhůru. 

Australští vědci zveřejnili v časopise Journal of Nutrition převratný pohled na sůl a její vztah k obezitě. Tvrdí totiž, že příjem soli rozhoduje o tom, jakou bude mít člověk chuť na tučná jídla, která jsou jednou z příčin obezity. 

Na jejich zjištění na svém Facebooku upozornil odborník na výživu Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. S tím, že právě vysoký příjem soli může být jednou z příčin sílící epidemie obezity, která se šíří i v Česku. 

"Sůl může být jedním z vysvětlení, proč máme tak vysoký výskyt obezity. Konzumace cukru a cukrovinek přitom nepřevyšuje míru konzumace cukru v sousedním Německu. Výskyt obezity je v Německu nižší. V České republice je minimálně trojnásobně vyšší konzumace soli, než je výživové doporučení," dodává Pavel Suchánek. 

Vědci pomocí experimentu, v jehož rámci porovnávali chutě a chování čtyř skupin lidí, zjistili, že sůl přímo ovlivňuje to, kolik lidé následně snědí tuku. A nejen to – i lidé, kteří se vyloženě tučným jídlům vyhýbali, vlivem zvýšení příjmu soli zvýšili i svůj celkový denní energetický příjem. Na konzumaci sladkých jídel sůl žádný vliv neměla. 

Lidé ve čtyřech skupinách jedli různě slaná a tučná jídla, aby vědci mohli vysledovat souvislosti, na které se výzkum zaměřoval. Ukázalo se například, že lidé, kteří jedli méně tučná jídla, dávali jim i pak nadále přednost, pokud v rámci pokusu dostávali nízkotučná jídla, která ale byla zároveň málo slaná. 

Další informace o vztahu soli, hubnutí a zdraví najdete v naší FOTOGALERII

Video se připravuje ...
Cukrovka vám ze sladkostí nehrozí. Dejte si ale pozor na uzeniny a tuky. • VIDEO: Vím co jím

Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji