Šest kilo za čtrnáct dnů? Pomůže dieta z těch správných koktejlů na hubnutí!

  • Šest kilo za čtrnáct dnů? Pomůže dieta z těch správných koktejlů na hubnutí!
    7. dubna  2016 
     06:00

    Určitě jste o hubnoucích koktejlech slyšela, nebo jste je dokonce vyzkoušela. Jenže aby opravdu pomohly, je potřeba vědět, které vybrat a jak je správně pít. Jinak vyhodíte peníze zbytečně. Zhubnout není legrace. Zaručený způsob, jak se vám to podaří, je nahradit jednu nebo více porcí denního jídla speciálním koktejlem. 

  • Jaký vybrat?

    Koktejlová dieta
    Autor: Shutterstock.com
    To, co hledáte, jsou proteinové koktejly, ale pozor na přípravky, které jsou určené sportovcům. Potřebujete ty speciálně navržené pro redukci váhy. V každém specializovaném obchodě nebo fitcentru vám ochotně poradí. Zakousnout k nim můžete i zeleninu (kromě paprik). Vyzkoušet můžete i radikální kúru skládající se ze tří fází.

    Většina koktejlů je založena na syrovátce, která má ze všech bílkovinných potravin nejvyšší biologickou hodnotu. Lidé alergičtí na laktózu můžou mít ale se syrovátkou problémy. V tom případě existují i koktejly bez laktózy.

  • Kdy ho pít?

    Koktejlová dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Záleží na tom, kolik kilo a jak rychle chcete shodit. Koktejly slouží jako náhražka hlavních jídel, tedy snídaně, oběda nebo večeře. Pokud potřebujete shodit jen pár kilo, dejte si ho místo večeře. Můžete si k němu zakousnout i zeleninu. V případě, že shazujete více kilogramů, budete koktejly potřebovat dva.

    Když pravidelně jíte, tělo nemá důvod uchovávat si tuk do zásoby. Odstup mezi jídly by měl být 3 až 4 hodiny. Snídejte do hodiny od probuzení, večeřte 2 hodiny před spaním.

  • Zrychlený hubnoucí plán

    Koktejlová dieta vám pomůže zhubnout až 6 kilo za čtrnáct dnů.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud chcete zkusit hubnutí pomocí hubnoucích koktejlů, máme pro vás návod složený ze čtyř fází. Z přípravné, spalovací, stabilizační a udržovací. 

    Přípravná: 1. až 3. den: 

    Tato fáze připraví metabolismus na proces spalování. Během ní si vychutnáte tři koktejly denně. Jako bonus si můžete jednou za den dopřát zeleninový vývar. Doporučuje se vypít během dne dva až tři litry tekutin. Vyřaďte však z jídelníčku veškeré slazené nápoje!

    Spalovací fáze: 4. až 7. den

    Z přípravné fáze jdete rovnou do spalovací. Můžete si dopřát dva koktejly denně, a k tomu navíc jakékoli dietní jídlo s vysokým obsahem proteinů, které si můžete dát k obědu nebo k večeři, záleží na vás. Vyhněte se všem svačinkám mimo tři dovolená jídla.

  • Druhá část hubnoucího plánu

    Zhubněte pomocí koktejlové diety!
    Autor: Shutterstock.com
    Stabilizační fáze: 8. až 10. den

    Toto je velmi důležitá část kúry, která vám pomůže ustálit váhu a nenabírat shozená kila. Vychutnáte si dvě dietní jídla a jeden koktejl denně. Ideální je vypít ho buď ráno, nebo večer. Do obou běžných jídel propašujte trochu víc zeleniny a pro chuť třeba tofu a koření karí.

    Udržovací fáze: 11. až 14. den

    V této fázi budete nadále hubnout, jen trochu pomaleji. Dopřejte si třikrát denně zdravé výživné jídlo, které bude bohaté na zeleninu a čerstvé maso. Vyhněte se sacharidům a slazeným nápojům. Koktejl si můžete dát třeba jako svačinu nebo druhou večeři.

  • Vyzkoušejte!

    Během diety si dejte zeleninový vývar.
    Autor: Shutterstock.com
    Zeleninový vývar:

    Vychutnejte si polévku jako hlavní jídlo. Doporučený recept pro první fázi dietního plánu nebo jako svačinka při energeticky náročném dni:

    Budete potřebovat (na osm porcí):

    - 1 lžičku olivového oleje

    - 1 cibuli

    - 600 g zeleniny (mrkev, květák, celer, pórek)

    - nasekané bylinky

    - špetku soli a pepře

    Postup:

    Orestujte na kostičky nakrájenou zeleninu, přilijte 2 litry vody a vařte 45 minut, dokud zelenina nezměkne. Vývar dochuťte čerstvými bylinkami, mořskou solí a trochou pepře.

    Lososový steak:

    Lahodný recept ideální k večeři po uspěchaném dni.

    Budete potřebovat (na dvě porce):

    - 2 cukety

    - 2 mrkve

    - 2 steaky z lososa

    - citronovou šťávu

    - sůl, pepř

    - 2 plátky celozrnného chleba

    Postup:

    Na olivovém oleji orestujte nakrájenou zeleninu. Připravte si lososa, pokapejte ho šťávou z citronu a položte na pečicí papír. Přidejte orestovanou zeleninu, rohy pečicího papíru ohněte, a vytvořte tak mističku. Pečte 20 minut při 180 až 200 °C, dokud losos nezesvětlá a nezačne se lehce rozpadat. Servírujte se 2 plátky celozrnného pečiva.

  • Jak to vydržet?

    Vyzkoušejte dietu s proteinovými koktejly.
    Autor: Shutterstock.com
    Vydržet s pevnou vůlí občas není úplně jednoduché. Máme pro vás pár tipů, jak to vydržet:

    - Denně vypijte 2 až 3 litry tekutin (voda, čaj, káva).

    - Pijte během jídel, ne po nich.

    - Mějte u sebe nakrájená kolečka salátové okurky nebo mrkve. Ta vás zachrání, ať jste kdekoliv.

    - Pokud potřebujete chuťovou změnu, přidejte do koktejlů trochu skořice nebo vanilkového extraktu.

    - Vyhýbejte se sacharidům, obzvláště večer. Pokud si je dopřejete během dopoledne, máte větší šanci se jich do setmění zbavit.

     

/
Autor: Simona Škodáková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji