5 ranních nápojů, které spolehlivě nastartují hubnutí

  • 5 ranních nápojů, které spolehlivě nastartují hubnutí
    6. dubna  2016 
     06:00

    Zapomeňte na studenou vodu nebo kafe. Ty vám s hubnutím nepomohou, zvláště po ránu ne. Musíte pít něco, co vám skutečně nastartuje metabolismus. My už víme, co funguje. Zkuste třeba teplou vodu nebo zelené smoothie. 

  • Teplejší voda s citronem

    Voda s citronem
    Autor: Shutterstock.com

    Hit, bez kterého žádná dieta už ani nemůže být. Pijí ji všichni, včetně celebrit. Jenže ne každému právě citron na lačný žaludek sedí. „Můžete si ji dát i bez něj. Každopádně teplejší voda skvěle funguje na trávicí systém, který tak připraví na budoucí snídani,“ uvádí Aneta Procházková, výživová poradkyně. Stačí vám pár loků a pak půl hodiny počkat, než se pustíte do jídla.

  • Silný vývar

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Podle čínské medicíny jsou 3 deci kvalitního vývaru jedním z nejlepších nápojů pro očistu, ale i vnitřní energii těla. Aby splňoval účinky, je potřeba ho pod podkličkou nejméně dvě hodinky vařit. Zaručuju vám, že skutečně je pak jeho chuť úžasná a váš pocit v žaludku jedinečný. Zkusit můžete třeba tip od foodblogerky Anny Grosmanové (www.vyvarsilak.cz)

    POTŘEBUJETE

    (na 4 porce):

    *1,5 až 2 l vody

    *1/2 celeru

    *2 kořenové petržele

    *1 mrkev

    *1 až 2 cibule

    *1/2 pórku

    *2 až 3 kuřecí skelety

    *petrželovou nať

    *libeček

    *celerovou nať

    *4 kuličky nového koření

    *10 kuliček pepře

    *3 bobkové listy

    POSTUP:

    Do pekáče vložte kuřecí skelety, celer pokrájený na kousky, omyté neloupané celé petržele i mrkev, 1 až 2 neloupané rozpůlené cibule, nové koření a pepř. V troubě vyhřáté na 220 °C pečte bez podlití 30 až 40 minut dozlatova. Poté vše přeložte do hrnce a zalijte 1,5 až 2 l vody. Přidejte bobkový list, natě a na mírném ohni nechte tzv. táhnout (voda nesmí vřít, musí jen lehce probublávat). Po 2 až 3 hodinách vývar přeceďte přes síto.

    DOBA PŘÍPRAVY: 10 minut

    DOBA PEČENÍ: 40 minut

    DOBA VAŘENÍ: 3 hodiny

  • Mangové lassi

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Lassi je typický indický nápoj připravovaný z ovoce a jogurtu. Díky kardamomu je také voňavý. Obsahuje navíc zdravé bakterie a probiotika, která hrají při hubnutí klíčovou roli.

    Co budete potřebovat:

    půlku čerstvého manga

    120 g řeckého (případně kozího) jogurtu

    1 dl mléka

    1 lžičku medu

    špetku mletého kardamomu

    Příprava je velmi jednoduchá: vše rozmixujte a dochuťte – pokud bude potřeba – medem i troškou kardamomu.

  • Čaj yerba maté

    Dejte si zelený čaj!
    Autor: Shutterstock.com

    Yerba maté je tradiční indiánský nápoj, který dodá nejen energii, ale zároveň i  obsahuje řadu látek prospívajících lidskému organismu. Maté je schopno nahradit jídlo, takže zahání pocit hladu. Obsahuje kombinaci tří povzbuzujících látek: kofeinu, theobrominu a theofylinu. Navíc funguje i jako silný antioxidant.

    Pravidelné popíjení maté potom působí na celý lidský organismus posilujícím a omlazujícím efektem. Vliv na úpravu tělesné hmotnosti se projeví až při několikaměsíčním popíjení. Fakt, že očisťuje tělo od toxických látek a zmírňuje pocity hladu, je podpořen skutečností, že aktivuje látkovou výměnu.

  • Špenátové smoothie

     
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    1 menší banán

    2 hrsti listového špenátu

    kousky řapíkatého celeru

    půlka jablka

    pár kapek olivového oleje

    Smoothie určené k hubnutí byste měli připravovat bez cukru, stačí ten ovocný z ovoce. Naopak přidejte zdravé tuky, jako jsou ty z lněného semínka nebo kousků mandlí. A určitě i kapku oleje. Účinnost hubnutí můžete podpořit přidáním stimulantů, jako jsou kofein nebo zelený čaj.

/
Autor: Blanka Kubíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji