5 skvělých jarních jídel na hubnutí: 4 kila měsíčně dole

  • 5 skvělých jarních jídel na hubnutí: 4 kila měsíčně dole
    28. března  2016 
     06:00

    Kdy jindy hubnout než na jaře, když do toho naše tělo má větší chuť než v zimě? Jenže na zeleninové saláty možná ještě chuť nemáte, přece jen je ještě chladno. Nevadí. Protože stejně dobře poslouží lehké jarní polévky a další zeleninová jídla!

  • Proč jíst zeleninu?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud nahradíte polovinu příloh zeleninou a jedno denní jídlo – oběd nebo večeři – nějakým zeleninovým pokrmem, můžete shodit až čtyři kila měsíčně. Zelenina vám prospěje hned několikrát. Má málo kilojoulů, zasytí vás, a ještě obsahuje vitaminy a další důležité živiny. Jaro je jako stvořené k tomu, abyste se po letech odhodlávání naučili zeleninu jíst. A to nejen jako doplněk stravy, ale jako jednu ze základních surovin. Podívejte se na naše tipy, jak ji připravit.

  • Jarní zeleninová polévka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    1 malá cibule, jemně nasekaná

    1 malý celer, jemně nasekaný

    1 lžička oleje

    1 bobkový list

    1000 ml zeleninového vývaru, domácí nebo z kostky

    150 g hrášku, čerstvý nebo mražený

    150 g brokolice, na malé růžičky

    100 g mladých lusků

    Velká hrst bylin – máta, koriandr, petržel

    2 jarní cibulky, jemně nasekané

    1 lžička sójové omáčky

    šťáva z půlky citronu

    sůl, pepř, případně chilli podle chuti

    Jemně poduste celer a nakrájenou cibuli na pánvi s olejem. Jakmile zesklovatí, přidejte bobkový list a přiveďte k mírnému varu. Přidejte zeleninu. Vařte po dobu dvou až tří minut. Poté sejměte pánev z tepla a přidejte bylinky, jarní cibulku, sóju a citronovou šťávu, případně chilli. Zalijte vývarem, osolte a opepřete. 

  • Prostě ji opečte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Recept ze všech nejjednodušší. Když se vám nebude chtít vymýšlet nic složitého, vezměte kořenovou zeleninu, dejte ji na pánev, zakapejte olejem, osolte, přidejte bylinky a dejte péci. Za půl hodiny máte tuhle dobrotu hotovou. Kromě mrkve určitě vyzkoušejte pastinák nebo petržel. Stejně tak můžete použít celer – ten pokrájejte na plátky. Poslouží jako lehká večeře i jako příloha. 

  • Indická nebo thajská kuchyně? Rozhodně ano!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Netvrdíme vám, že všechno z indické kuchyně je dietní. Ale rozhodně je to celkově kuchyně zdravá a vcelku lehká, zvláště pokud si budete dávat přiměřené porce. Kdy jindy vyzkoušet něco jiného než na jaře? Obilnými plackami čapátí spíše šetřete, byť ty pravé jsou z celozrnné mouky a nekynutého těsta. Podobně ochutnejte i další jídla z asijské kuchyně, ať už jde o kuchyni thajskou nebo vietnamskou. Pro inspiraci zajděte do restaurace, ale pozor – to, co se prodává coby "čína" přizpůsobená zdejším chutím, nemá s dietou nic společného.  

  • Netradiční recepty na saláty

    Květák. Je jedno, jestli jste vegetarián, anebo se maso vyskytuje na vašem jídelníčku celkem běžně. Květák totiž obsahuje bílkoviny, které potřebujete při hubnutí a správném životním stylu, aby se vám mohli tvořit svaly. Navíc je také bohatým zdrojem vlákniny, která vás zasytí na delší dobu. Mimo to má spousty dalších zdravotních výhod, obsahuje totiž spousty vitamínů a minerálů, které jsou důležité třeba také proti lámání a třepení nehtů.
    Autor: Shutterstock.com

    Hledejte nové možnosti, zkoušejte nové recepty – ať už s pečenou, dušenou nebo syrovou zeleninou. Pokud možno se vyhněte smažené. A květák, který byste dříve obalili v trojobalu a hodili na olej, použijte do salátu, jako je třeba tenhle krémový: 

    5 lžic majonézy se sníženým obsahem tuku – nebo ještě lépe jogurtu

    2 lžíce jablečného octa

    1 malá šalotka, jemně nasekaná, případně jarní cibulka

    1/2 lžičky kmínu (nemusí být)

    1/4 lžičky čerstvě mletého pepře

    3 šálky nasekaných květákových růžiček (asi půlka většího květáku)

    2 šálky nasekaného římského salátu

    1 sladké červené jablko, nakrájené

    Postup:

    Smíchejte majonézu, ocet, šalotku, kmín (pokud ho používáte) a pepř ve velké míse, přidejte květák, salát a jablko. Promíchejte a podávejte. Množství je na čtyři až šest porcí.  

  • Naučte se pít zeleninová smoothie

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zapomeňte tentokrát na ovocné nápoje s přídavkem mléka nebo cukru, vsadťe na smoothie ze zeleniny a bylinek. Jen ta jsou skutečně dietní. Pokud se zatím necítíte na vyloženě zeleninovo-bylinkový nápoj, zkuste třeba tenhle z webu smoothierecepty.cz 

    Budete potřebovat baby špenát (může být v kombinaci s rukolou) a jeden banán. Dle chuti pak můžete přidat kiwi nebo pomeranč, přidat lze i slunečnicová semínka.  

    Ingredience:

    • hrst baby špenátu
    • 1 banán
    • 1 pomeranč nebo kiwi
    • slunečnicová semínka

    Postup:  

    Špenát opláchneme pod teplou tekoucí vodou a vložíme do smoothie makeru. Dál přidáme banán a oloupaný pomeranč (je možné jej zaměnit za oloupané kiwi). Dolijeme vodou a přisypeme slunečnicová semínka. Vše rozmixujeme dohladka.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji