Hubnutí díky hypnóze: Věří mu moderátorka Oprah Winfrey a další celebrity. Funguje?

Hubnutí díky hypnóze: Věří mu moderátorka Oprah Winfrey a další celebrity. Funguje?
26. března  2016 
 06:00

Lidé toužící po zhubnutí zkoušejí ledacos. Včetně hypnózy, která je momentálním zámořským hitem, kterému věří třeba moderátorka Oprah Winfrey nebo zpěvačka Lily Allen. Co se při ní děje, jak funguje a co na ni říkají lékaři a další odborníci? Jsou poněkud skeptičtí. 

Za kily navíc nejsou často ani tak potíže se spalováním, ale spíše s psychikou. To je tvrzení, proti kterému nejspíše nelze nic namítat. Není zrovna málo lidí, kteří jsou obézní kvůli tomu, že každý stres zajedí, a když se jim daří, odmění se zase jídlem. Výzkumy ukazují, že alespoň někdy se tak chovají čtyři lidé z pěti. Nicméně i nadále platí, že nakonec přiberou kvůli tomu, že jejich příjem je vyšší než energetický výdej. 

Teď mohou ti, jichž se to týká, vyzkoušet novinku v boji s obezitou, která se zaměřuje na příčinu jejich problémů, tedy na ne zcela vyrovnanou psychiku. Hypnoterapie má lidem pomoci soustředit se na to, co udělat, aby zhubli. Díky této metodě shodila kila navíc – podle svého tvrzení – například zpěvačka Lily Allen. Dále také moderátorka Oprah Winfrey. V USA patří hubnutí pomocí hypnózy momentálně mezi oblíbené diety hollywoodských hvězd.

Uvažovat o ní – podle jejích zastánců – mohou například lidé, kteří už se někdy shodit snažili, ale vždycky sklouzli zpátky ke starým vzorcům chování. V jejich případě pouhé počítání kilojoulů nemusí stačit. „Prvním krokem je nastolení rovnováhy ve vašem zažívacím traktu,“ popisuje Michaela Carter, terapeutka programu Dieta ne Dieta, jehož součástí je právě hypnoterapie.

„Například neodhalený, a tedy neléčený zánět zažívacího ústrojí může způsobit i to, že se nemůžete zbavit nadbytečných kil. Mnoho lidí netuší, že problémy trávicího traktu mají vliv na celé tělo,“ tvrdí. Rovnováha v zažívacím traktu jde ruku v ruce s hormonální rovnováhou, jejíž narušení hlavně u žen může často za problémy s nadváhou. Tohle však musí dotyčný řešit s lékařem, nikoli s hypnotizérem. 

Video se připravuje ...
Přejídáte se kvůli smutku či stresu? Možná máte psychickou poruchu! • VIDEO: Adam Balažovič

Součástí programu jsou psychoterapeutické techniky, které mají sloužit k odbourání nechtěných vzorců chování. Jak by se vám líbilo, kdyby vám najednou přestalo chutnat nezdravé jídlo a sbíhaly by se vám sliny na listový salát nebo kousek celeru? Podle Michaely Carter k tomu slouží hluboká meditace, kterou by se měli zájemci o tuto dietu naučit používat, aby si s její pomocí přivodili stejně blažený pocit, který jim dodává třeba jídlo. Nebo kouření. Či alkohol.

Odborník na výživu Pavel Suchánek je nicméně vůči podobným terapiím krajně skeptický, i když nikdo neslibuje přímo to, že člověk bez námahy zhubne rovnou během hypnózy. Jednak tak část lidí hypnoterapii skutečně chápe, jednak pouhá změna myšlení stačit nemusí. 

"Pokud by byla tato forma hubnutí úspěšná, jistě by byla tato terapie zařazena do doporučení světových odborných lékařských společností – což ale není. Autoři odkazují na klinickou studii z roku 1986, ale na odborných serverech najdete nespočet studií, které naopak ukazují na naprostou neúčinnost," okomentoval Suchánek hypnoterapii, která má v rámci programu Dieta ne Dieta pomoci ke shazování nadváhy. "Myslím si, že by se měli ozvat zejména lidé z oboru psychologie a psychiatrie, kteří s hypnózou jako léčebnou metodou pracují. Měli by říct, co oni si o tom myslí," dodal. Podle něj je pravda, že kognitivně behaviorální terapie jako součást léčby obezity zaměřená na změnu chování může výrazně pomoci, ale "o hypnóze tak, jak ji popisují autoři, o té žádné podklady a vědecké důkazy neexistují" – tak upozorňuje případné zájemce.  

Zastánci metody přitom tvrdí, že léčba za pomoci hypnózy byla efektivnější při porovnání s kontrolní skupinou. Úbytek váhy u hypnotizované skupiny byl v průměru osmikilový, v kontrolní skupině ženy zhubly v průměru ani ne o půl kila. 

Nevýhodou pro někoho může být rovněž fakt, že metoda mu může zavánět ezoterikou a alternativní medicínou – stejně jako neuro-lingvistické programování, s nímž pracuje. 

Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji