Co s vykoledovanými vajíčky? Pomůžou vám držet dietu!

  • Co s vykoledovanými vajíčky? Pomůžou vám držet dietu!
    15. března  2022 
     06:00

    Velikonoce vám dávají hned dva důvody, byť ne třeba úplně dobré, proč držet vajíčkovo-grepovou dietu. Za prvé je to pocit asi tak deseti kilo navíc ze všech těch nádivek, čokoládových zajíčků a mazanců. Za druhé myšlenka, co se všemi těmi vajíčky, která teď máte doma... Nebylo by lepší udělat si dietní vajíčkový salát? 

  • Co je vajíčkovo-grepová dieta?

    dieta, grep
    Autor: shutterstock
    Tak schválně – uhádnete, jaké potraviny hrají v této dietě prim? Ano, jsou to vajíčka a grapefruit! Doba, po kterou byste se takto měli stravovat, pokud chcete něco shodit, je dvanáct dnů. Dieta je tedy poměrně radikální, a hlavně i docela dlouhá. Tento způsob hubnutí sází na vysoký podíl bílkovin a málo sacharidů, což povede k tomu, že během těch dvanácti dnů můžete ztratit i pět až deset kilogramů. Je to ale něco za něco. Dieta je nízkokalorická, denní příjem nebude příliš vysoký. Jestli se ji rozhodnete držet, pak byste si to měli naplánovat na dny, kdy vás nebude čekat nějaké náročnější období či stres.
  • Jak vypadá jídelníček?

    vejce dieta
    Autor: shutterstock
    No, dobře, tak ať dietě skládající se z grepu a vajec úplně nekřivdíme: v doporučeních se píše, že se jídelníček skládá ještě z pár kousků suchého toastu, černé kávy, čaje a vody. V některých mutacích je dokonce povoleno jíst i další zdroje bílkovin, jako jsou kuře, ryby, zelný salát, nebo dokonce šálek mléka.

    Snídaně: Dvě vařená vejce a půl grepu

    Oběd: Pečené kuře bez kůže, zeleninový salát, půl grepu

    Večeře: Půl grepu, špenátovo-rajčatová omeleta ze dvou vajec

    Pokud byste měli mezi jednotlivými jídly hlad, pak si můžete dát vždy buď půl grepu, nebo vejce.

  • Vajíčka jsou super

    Autor: Shutterstock.com
    Na jednu stranu dietě hraje do karet fakt, že zrovna vajíčka a grapefruit jsou potraviny, které by se v našem jídelníčku měly objevovat pravidelně. „Vejce jsou jako součást jídelníčku ceněna zejména díky obsahu plnohodnotných bílkovin (tedy bílkovin s optimálním zastoupením jednotlivých aminokyselin) a tuků tvořených velkým procentem nenasycených mastných kyselin a fosfolipidy, za zmínku stojí i obsah vitaminů a dobře využitelného železa,“ uvádí Jana Dostálová, členka Fóra zdravé výživy.
  • Na grep při hubnutí nezapomínejte

    Autor: Shutterstock.com
    Podobně je na tom i grep. "Grep je vhodný, protože má nízký obsah sacharidů a jeho nahořklá chuť může snižovat chuť na sladké," říká Jan Špička z Health and Beauty Clubu Oasiscit. Samy o sobě jsou tedy jak grep, tak vejce potraviny, které ve vašem jídelníčku rozhodně nesmějí chybět. Grapefruit je ale také dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, takže vás pak méně budou honit chutě a také vás zasytí na delší dobu. 
  • Pozor na jojo efekt

    Autor: Shutterstock.com
    Samozřejmě se ale najde několik důvodů, proč si z vykoledovaných vajíček udělat třeba pomazánku nebo nějaký zdravý zeleninový salát – nikoliv s nimi hubnout. Je to totiž klasická dieta, při které se vám sice může podařit zhubnout o pár kilo, ale radost z toho bude pouze chvilková. To, co půjde dolů, nebude ani tolik tuk, ale spíše svaly a voda. Zpomalíte si metabolismus, takže pak cokoliv sníte, to se bude ukládat mnohem poctivěji. Hlavně se stanete sami na sobě svědky jojo efektu, který s největší pravděpodobností nastane ve chvíli, kdy se poprvé normálně najíte. Kromě toho v dietě nejsou zastoupeny všechny živiny, minerály a vitaminy, které normálně potřebujete. A jestli se přece jen pro vajíčkovou dietu rozhodnete, připravte si zásobu žvýkaček, protože se budete muset potýkat s nevábným dechem. A také s nadýmáním.

    Recept na vajíčkovou pomazánku naleznete zde>>>

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji