5 kilo za 10 týdnů? Hlídejte si, co svačíte. Do posilovny nemusíte

  • 5 kilo za 10 týdnů? Hlídejte si, co svačíte. Do posilovny nemusíte
    21. března  2016 
     06:00

    O tom, zda shodíte nebo neshodíte, někdy rozhodují maličkosti. Možná za rok shodíte pět kilo, když každý den ujdete o kilometr víc pěšky nebo když se naučíte jíst menší svačiny než dosud. Jinými slovy – pokud nechcete zhubnout dvacet kilo za půl roku, a stačí vám tedy pomalejší tempo, nemusíte se zase tak moc namáhat. Navíc o to trvalejší pak vaše zhubnutí bude. 

  • Tajemství nazvané 800 a 1200 kilojoulů

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I když zrovna nemáte čas na to, abyste si dali pořádně do těla, stejně se snažte každý den spálit alespoň 800 kilojoulů. Není to zase tak těžké, vhodné jsou na to chůze, běh, plavání nebo jiná kardio cvičení. Většinou vám na to bude stačit dvacet minut v celkem přijatelném tempu. Pozor – nedávejte si na to konto o to více na talíř. Naopak se snažte každý den snížit svůj denní energetický příjem o 1200 kilojoulů.

    Výsledkem by mělo být to, že shodíte pět kilo už za deset týdnů.

  • 15 mandlí nebo velký jogurt

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Bernie Salazar, vítěz zámořské soutěže v hubnutí The Biggest Loser, prohlásil pro magazín Shape.com, že mu nejvíce pomohla dvě pravidla: hodně přemýšlel o tom, co si dá k svačině, a kdykoli dostal chuť na sladké, dal si ovoce. Samozřejmě i ovoce je sladké, ale vždycky bude lepší volbou než sladká čokoládová tyčinka, pokud ho nesníte kilo na posezení. Navíc je dobré si vybírat. Například banán je zhruba dvakrát kaloričtější než jablko o stejné váze. 

    Pokud jde o svačiny, měly by mít do 500 kilojoulů každá – pak si je dejte dopoledne i odpoledne. Je pravda, že energeticky to sedí například na 15 malých mandlí. Pokud vás taková množství neuspokojí, sáhněte po něčem objemnějším. 500 kJ bude mít například středně velký bílý jogurt s obsahem tuků do tří procent. 

  • Proč je někdy chůze lepší než posilovna

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    A druhé pravidlo vítěze soutěže v hubnutí? "Cvičte, ale zvolte si něco, co vás fakt baví. Nemá smysl, abyste se do pohybu nutili a byla to pro vás dřina, kterou nesnášíte," říká. Je zkrátka lepší chodit třikrát týdně na delší procházku ostrým tempem než si koupit permanentku do posilovny, pro kterou vám nadšení vydrží jen měsíc. I když by ta posilovna byla efektivnější. 

  • Zapomeňte na sladké limonády

    ...
    Autor: Shutterstock

    Všichni víme, že po cole se tloustne, ale možná si myslíme, že nevadí, když si ji dáme občas nebo když si místo ní dáme jinou limonádu. Takže – co do kalorií jsou na tom sladké bublinkové nápoje stejně, všechny jsou moc vydatné. A stejně vydatná může být i voda se šťávou, kterou si uděláme doma. Pokud si denně dáte tři deci nějakého sladkého nápoje, přijmete navíc zhruba 600 kilojoulů, což je víc, než kolik má bílý tukový rohlík. Nicole Palacios, osobní trenér z kanadského Vancouveru, tvrdí, že pokud někdo pije dvě třetinkové plechovky limonády denně, tak už jen to, že je vynechá, povede k tomu, že shodí pět kilo za necelé čtyři měsíce. 

  • Jak se zbavit závislosti na sladkém

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Osobní trenér Palacios doporučuje zatočit s příjmem sladkostí. Nikoliv však ze dne na den. On sám svým klientům doporučuje postupné zmírňování příjmu, protože tak spíše člověk vysokému příjmu cukru odvykne. Cukr má skoro dvacet kilojoulů v jednom gramu, přičemž spousta sladkostí, ať už jsou to dorty, zmrzliny nebo mléčné koktejly, obsahuje i desítky gramů cukru v porci. 

  • Nevynechávejte večeři, ale pak už nejezte

    986984:gallery:true:true

    Dobře, chipsy ani arašídové křupky byste si večer nedali, ale stejně můžou uškodit i kus sýra, tučné uzeniny nebo popíjení vína. Věděli jste, že pokud večer – po večeři – zkonzumujete 1500 až 2000 kilojoulů denně, budete za pouhých sedm dnů vážit o půl kila více? Za měsíc to budou dvě kila navíc. Jen kvůli tomuto zvyku!

     

    Jak jste na tom s fyzičkou, poznáte i podle toho, zda jste schopni uběhnout kilometr pod deset minut.
    Autor: Shutterstock.com

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji