Může za vaši nadváhu zadržovaná voda? A zhoršuje se to v menopauze?

  • Může za vaši nadváhu zadržovaná voda? A zhoršuje se to v menopauze?
    16. března  2016 
     06:00

    Vysadila hormonální antikoncepci a zhubla o deset kilo, protože její tělo přestalo zadržovat vodu. Začala pít hodně vody, tělo se s ní naučilo hospodařit a přestalo ji zadržovat. Musíte vyzkoušet lymfodrenáže, zbaví vaše tělo mnoha kil navíc díky tomu, že vypudí přebytečnou vodu. Už jste také slyšeli podobná tvrzení? Neberte je zase tak moc vážně. Jak je to se zadržováním vody doopravdy? Co můžeme ovlivnit a co ne? 

  • Maximálně dvě až pět kilo

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Úvodem jedna informace, která vás možná nepotěší: nadbytek vody zadržované naším tělem sice skutečně může způsobit, že vážíme více, než bychom měli, ale rozhodně to nejsou desítky kil. Většinou jde o dvě, výjimečně o čtyři až pět kilo – to pouze u extrémně obézních lidí, kteří váží více po všech stránkách. "Zadržování tekutin nemá s tloustnutím co do činění, ale obojí zvyšuje tělesnou hmotnost. Všichni jsme asi ze 60 procent z vody a obsah vody v těle kolísá, ale rozhodně to není nic, co by se mohlo zaměnit s obezitou," vysvětlil lékař. Větší množství přebytečné vody podle internisty Petra Suchardy mohou v těle mít nemocní lidé, nicméně tam už nemá cenu zkoušet běžné metody úpravy váhy.

  • Pomůže, když budeme pít více tekutin?

    Pořádně pijte.
    Autor: Shutterstock.com

    Jedna z rad, které se tradují ohledně zadržování tekutin v těle, doporučuje, aby člověk začal pít hodně vody. Zní to paradoxně, ale má to nastolit v organismu rovnováhu a přimět tělo k tomu, aby se vody, kterou nutně nepotřebuje, samo zbavilo. Jenže je to nesmysl, jak upozorňuje třeba web Fromdoctor.com – za zadržováním vody v těle není nedostatek nebo přebytek tekutin, které přijímáme, ale sůl, případně cukr a pak také hormony a jejich výkyvy. I tak ale platí, že zadržená voda tvoří jen zlomek celkové váhy a to, že ji začneme řešit, není cestou k hubnutí. 

  • Pomůže vynechání soli?

    Sůl
    Autor: Shutterstock.com

    A aby to bylo ještě složitější: pokud hodně zvýšíte příjem tekutin, a naopak omezíte sůl na minimum, můžete problém se zadržováním tekutin ještě zhoršit, protože pokud v těle poklesne hladina sodíku příliš, tělo bude mít tendenci schovávat si vodu v buňkách.  

  • Zaměřte se na minerály

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud to se solí nepřeháníte, neřešte ji, ale zaměřte se na to, abyste měli celkově dostatečný příjem minerálů a živin. Jak píše například web Nutritionbynature.com.au, na hospodaření těla s tekutinami mají vliv zejména draslík, vápník a hořčík. Ideální je, když jich získáte dostatek ze stravy, ale klidně si pomozte potravinovými doplňky, které tyto prvky obsahují. Hořčík by se přitom měl užívat spolu s vápníkem. Nebudete vážit méně, ale možná vás nebude trápit oteklý obličej po ránu. 

  • Odvodňovací čaje ve skutečnosti nepomohou

    Dejte si zelený čaj!
    Autor: Shutterstock.com

    Čaje na hubnutí způsobí, že vaše tělo vyloučí více moči než obvykle, takže skutečně už po pár dnech pití takových nápojů budete vážit méně. Jenže bohužel – jednak to nemá nic společného s hubnutím, při němž by se mělo tělo zbavovat nadbytečných tukových zásob, jednak to může vést až k dehydrataci, pokud byste například nepili nic jiného. Rozhodně vás takové čaje nezbaví nějaké mytické vody zadržené ve vašem těle. 

  • Co když je to zdravotní problém?

    Ušetřit denně 900 kJ je jednodušší, než si myslíte!
    Autor: Shutterstock.com

    Naopak – pokud někdo začne náhle trpět otoky nebo má pocit, že přibral a není to tuk, ale voda, měl by se vydat k lékaři a nechat si udělat EKG, nechat si vyšetřit funkci ledvin, na místě jsou i jaterní testy. Za zvyšováním množství tekutin v těle může být i vysoký krevní tlak.   

  • Dají se hormony zkrotit?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Většině žen kolísá voda v průběhu menstruačního cyklu o jedno až dvě a půl kila a to se zase tak moc ovlivnit nedá. Ale i tak můžete zkusit omezit solení i sladkosti a zároveň přidat na pohybu. To vše může přispět k tomu, že váhový výkyv nebude tak velký a že se zároveň žena bude cítit lépe. Své může udělat i braní hormonální antikoncepce, ale opět může jít maximálně i kilo či dvě, ne o kil deset.  

  • Když se blíží menopauza

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zatímco při menstruaci může ženy voda, kterou mají v těle navíc, štvát, v životě může nastat situace, kdy je to může spíše potěšit. A to na začátku menopauzy, když se jim v důsledku poklesu hladiny ženských pohlavních hormonů začne měnit postava. Tuk se ukládá tam, kde dříve nebyl, a váha dost možná pomalu stoupá – naštěstí však ne všechna kila navíc jdou na vrub tuku, část podle webu Native Remedies tvoří právě zadržovaná voda. A pokud se žena dokáže přimět k aktivnímu životnímu stylu, tyto otoky zase během pár měsíců zmizí. 

  • Lymfodrenáže mnoho nezmohou

    Lymfodrenáž Q-1000 PLUS vám pomůže i od bolesti nohou.
    Autor: netmedik.cz

    Zvláštní případ jsou lymfedémy, při kterých vázne odtok lymfy z postižených částí těla, a ty pak otékají – typicky například jedna či obě nohy. "Tento otok samozřejmě nelze odstranit omezováním energetického příjmu, ale takzvanou lymfodrenáží. Pokud je lymfatický systém v pořádku, nemají ale lymfodrenáže smysl," říká lékař Petr Sucharda z Interní kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Pokud pomohou odtoku lymfy z tkání, je to dobře, ale zase to nemá nic společného s hubnutím, tedy snižováním množství tuku v tukové tkáni.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji