Co jíst, aby vás nehonila chuť na čokoládu nebo brambůrky? Poradíme vám!

  • Co jíst, aby vás nehonila chuť na čokoládu nebo brambůrky? Poradíme vám!
    15. března  2016 
     06:00

    Řekni mi, na co máš chuť, a já ti povím, co ti chybí. Ano, skutečně je to tak jednoduché a zbavit se chutí, ať už jsou na cokoliv, lze poměrně bez problémů. O to snazší bude pak zhubnout- Často nás totiž neúprosná touha po něčem sladkém – například – žene k ledničce jen kvůli tomu, že ve svém jídelníčku máme nedostatek určitých živin. Které to mohou být?

  • Čokoláda

    Chodíte mlsně po bytě a hledáte kousek čehosi, co by alespoň vzdáleně připomínalo čokoládu? To známe snad všichni, zoufalá situace! Důvodů, proč tomu tak je, může být hned několik. Od PMS (na který se ale dost často vymlouváme) přes nedostatek energie a stres až po deficit hořčíku v těle.

    Ano, pokud vám chybí tento minerál, dost možná se doma pustíte klidně i do tuhé čokoládové polevy na vaření, která – kromě zanedbatelné chuti čokolády – obsahuje spousty ztuženého tuku. Ale fuj, to si raději dojděte koupit kvalitní hořkou dobrotu. Ještě lépe ale uděláte, když do jídelníčku zařadíte potraviny, které vám hořčík doplní. Jsou to hlavně ovoce, zelenina a ořechy.

  • Pečivo a těstoviny

    houska
    Autor: Shutterstock.com
    Takový křupavý čerstvý právě rozpečený rohlík – to by bylo! Jasně, Pavlovovy reflexy fungují u každého z nás a při představě chutného křupavého pečiva se chutím ubrání málokdo. Jenže pokud si nedovedete představit den bez pečiva nebo jiných obilovin, jako jsou třeba těstoviny, je to známka toho, že vám něco chybí.

    Konkrétně dusík. Jeho nedostatek vyrovnáte tím, že si do jídelníčku zařadíte více masa, ryb, ořechů a fazolí. Ovšem hladina dusíku se vám v těle nesrovná s první dojedenou makrelou, chvíli to může potrvat. A pokud nezvládnete chutím odolat, dejte si alespoň celozrnné výrobky, které vás díky vláknině zasytí na delší dobu.

    Pozor však, rozhodně se nesnažte hladinu dusíku doplnit například pomocí uzenin s dusitanovými solemi, to rozhodně ten správný efekt mít nebude. Vetšinou platí, že dostatečný příjem kvalitních bílkovin znamená i dostatek dusíku. Stačí 0,8 gramu bílkovin na kilo váhy, píše web Livestrong.com. 

  • Tučná jídla a fast food

    Nejhorší jídla pro ploché břicho? Rozhodně mezi ně patří ta, která obsahují nasycené mastné kyseliny. A nejsou to rozhodně jen produkty fast foodů.
    Autor: Shutterstock.com
    Odborníci tvrdí, že jídla z fast foodu mohou být návyková – stejně jako třeba alkohol nebo jiné drogy. Však v angličtině pro to mají dokonce výraz, a to "junk food", což volně v překladu znamená skutečně "návykové jídlo". Pokud vás tedy honí mlsná, čokoládou byste těžce pohrdli, ale na druhou stranu byste určitě nedokázali odolat třeba kousku pizzy, smažáku nebo hamburgeru. Nemusí to hned znamenat závislost, ale nedostatek vápníku.

    Mimo to, že tento stav není úplně dobrý pro vaše kosti, tak navíc způsobuje touhu těla právě po tučných jídlech. Zbavíte se jí, pokud do jídelníčku zahrnete vápník: mléko, sýry a další mléčné výrobky a listovou zeleninu.

  • Sladkosti

    Cukr není jen to bílé, co jíte, ani sladkosti, kterým občas neodoláte. Je to třeba i bílé pečivo, ovocné jogurty, nebo sušené ovoce.
    Autor: Shutterstock.com
    Snad nejčastěji ale lidi trápí chutě na sladké. Cokoliv, ať už jsou to sladké pečivo, zmrzlina nebo třeba nějaká bonboniéra. Prostě hlavní je, ať to má v sobě cukr. Ideálně čím více, tím lépe. Jenže u chutě na sladké to není tak jednoduché, na vině toho může být mnohem více. Kromě toho, že si tělo může žádat dobití energie, o kterou v důsledku zvýšené námahy přišlo, může být viníkem opět nedostatek některých minerálů. Konkrétně chromu, uhlíku, fosforu nebo síry.

    Neznamená to ale, že by vám chyběly všechny najednou, může to být jen jeden. Proto se bedlivě zamyslete nad tím, co v jídelníčku chybí vám. V případě chromu jsou to třeba brokolice, sýr, kuřecí maso, hroznové víno, u uhlíku čerstvé ovoce, v případě fosforu jde o ryby, hovězí, vejce, kuřecí, ořechy a zeleninu, síra je obsažena v křenu, brusinkách, květáku či zelí.

  • Slaná jídla

    Hodně soli sníte denně v nejrůznějších potravinách.
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě sladkostí jsou také oblíbeným zdrojem touhy slaná jídla, jako jsou brambůrky, tyčinky, chlebíčky a podobně. Jenže jak už jejich název napovídá, obsahují vždy příliš mnoho soli a sodíku, který nepatří mezi ty nejzdravější složky naší potravy. Dlouhodobý nadbytek sodíku může vést třeba k některým civilizačním chorobám, jako jsou onemocnění srdce a cév, vysoký tlak a cholesterol. Rozhodně vám nepoděkují vaše ledviny, které musí sůl z těla vyloučit. Ale také po něm začnete přibírat. A to nejen tuk, ale i vodu. Sůl dehydratuje náš organismus, ten v tu chvíli začne vodu v těle více zadržovat, což se může projevit i jako pár kilo navíc.

    Chutě na slané vás přejdou, pokud si do jídelníčku zařadíte potraviny s vyšším obsahem chloridu, jako jsou ryby a kozí mléko, a ty s vyšším obsahem křemíku, tedy ořechy, hlavně kešu.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji