Hladovka? Ne! Spočítejte si, kolik kilojoulů skutečně potřebujete, abyste zhubli

  • Hladovka? Ne! Spočítejte si, kolik kilojoulů skutečně potřebujete, abyste zhubli
    10. března  2016 
     06:00

    Kam se podíváte, samé počítání kilojoulů. Jenže jaké je to správné číslo, díky kterému budete skutečně hubnout? Najdete třeba návody na hubnutí, které radí, že aby šla kila dolů, musíte mít denní příjem 5000 až 6000 kJ. Jenže to je dost málo, a navíc každé tělo funguje trochu jinak. Jaký energetický příjem tedy potřebujete? 

  • Co je bazální metabolismus?

    Nejrozšíženější mýtus o hubnutí je nejíst.
    Autor: profimedia.cz
    Tak, a teď bedlivě čtěte. Abyste zhubli, rozhodně nesmíte držet hladovku. Naopak musíte jíst! Ale tak, aby energetická hodnota přijatého jídla neklesla pod hranici bazálního metabolismu. A ten, pokud se zpomalí, bude spalovat mnohem méně v klidovém režimu, tedy tehdy, když zrovna necvičíte a nesportujete. "Bazální metabolismus je totiž ta energie, kterou lidský organismus spotřebuje na základní úkony, jako jsou třeba dýchání, proudění krve, látková výměna sama o sobě, funkce mozku, imunitní funkce organismu, obnova a regenerace pokožky, nehtů atd.,“ vysvětluje osobní trenérka Markéta Brožová z Contours.
  • Jak bazální metabolismus funguje?

    Autor: Shutterstock.com
    To znamená, že bazální metabolismus má za úkol spalovat kalorie po celý den, vlastně i noc. I když zrovna teď čtete, spalujete. Jenže pokud tělu nedodáte dostatek energie, kolik jí potřebuje, tento klidový metabolismus se zpomalí a tuky se na vás budou zbytečně držet o to více. Proto je nesmysl držet takové diety, které jsou založeny na konzumaci potravin se striktně daným počtem kalorií. 
  • Co všechno ovlivňuje klidový metabolismus?

    ...
    Autor: Profimedia.cz
    Každý z nás má totiž svůj specifický metabolismus a je to ovlivněno mnoha faktory. V prvé řadě je jasné, že bude rozdíl mezi muži a ženami. I když se nám to může zdát nespravedlivé, muži mají bazální metabolismus rychlejší, proto se jim také daří rychleji hubnout. To je dáno poměrem svalů a tuků. Ženy mají více tuků a méně svalů. A právě čím více svalů, tím rychlejší metabolismus je. Roli také hraje věk. Proto se nám v mládí hubne rychleji než pak později s přibývajícími vráskami. Ovlivňovat nás ale můžou i momentální životní situace, jako jsou třeba dlouhodobý stres v práci, těhotenství nebo kojení.
  • Jak ho upravit, abychom zhubli?

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud je tedy špatné jíst doporučované množství jídla na základě určitého počtu kalorií, jak potom metabolismus upravit tak, abychom hubli? Jsou tu dvě věci. Strava a pohyb. Jak už bylo naznačeno, rychlost metabolismu souvisí i s množstvím svalové hmoty. „Díky cvičení v posilovně se výrazně zvyšuje bazální metabolismus, což laicky znamená, že dochází k rychlejšímu spalování tuků jen díky tomu, že žijeme," vysvětluje osobní trenérka Markéta Brožová. Takže nemusíte se bát, že pokud budete chodit do posilovny, bude z vás svalovec – má to i jiné výhody. Navíc tvorbou svalů dochází zároveň ke spalování tuků.
  • Stejně důležitý jídelníček

    Autor: Shutterstock.com
    Rozhodně se nesnažte držet nějaké drastické diety tak, aby celkový denní příjem byl nižší než bazální metabolismus. Také to ale neznamená, že pokud spočítáte denní příjem na 8400 kJ, můžete těch osm tisíc projíst třeba pouze v čokoládě nebo fast foodech. Mějte stále na paměti vyváženou stravu. Ideálně by denní jídelníček měl být složen na třetiny ze sacharidů, bílkovin a zeleniny a jednu desetinu by měly také tvořit zdravé tuky. Právě takové jídlo vám může ve výsledku pomoct i při tvorbě svalové hmoty. 
  • Jak zjistím svůj bazální metabolismus?

    Spočítejte si, kolik kalorií denně skutečně potřebujete!
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud chcete být skutečně důslední, nechte si bazální metabolismus vypočítat odborníkem, respektive přístrojem, který bude brát v potaz množství aktuální svalové hmoty, tuků, vody v těle, stavbu a hmotnost kostí, věk, pohlaví i vaši aktivitu. Takové vyšetření se provádí na přístroji InBody a stojí kolem 500 korun. Vypočítat si jej ale můžete – přibližně – i vy sami, a to pomocí jednoduchého vzorečku. 

    ŽENY: (10x hmotnost v kg) + (6,25x výška v centimetrech) - (5x věk v letech) - 161 = výsledek v kcal

    MUŽI: (10x hmotnost v kg) + (6,25x výška v centimetrech) - (5x věk v letech) + 5 = výsledek v kcal

    Pokud chcete zjistit, jaký je váš denní příjem v kJ, vynásobte si výsledek 4,2.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji