Jednoduchý trik vám pomůže ušetřit 900 kJ za jediný den! Zkuste to!

  • Jednoduchý trik vám pomůže ušetřit 900 kJ za jediný den! Zkuste to!
    9. března  2016 
     06:00

    Víte, že 900 kJ má třeba obyčejná tuková houska se třemi plátky kuřecí šunky? Nemusíte se vzdávat toho, co máte rádi. Poradíme vám jednoduchý trik, jak snížit denní příjem právě o hodnotu jedné svačiny. Zrychlí se vám metabolismus a už po několika dnech můžete pozorovat úbytek na váze! 

  • Jednodušší, než si myslíte

    Pro správné fungování ledvin bychom měli vypít alespoň 20 ml vody na 1 kilogram.
    Autor: Shutterstock.com
    Spousta dietních rad a triků spočívá v tom, že si musíte něco odpustit. V tomto případě byste si naopak měli dopřát něčeho navíc. V časopise Journal of Human Nutrition and Dietetics vyšla studie, která dokazuje, že k rychlejšímu hubnutí pomáhá i pití vody. Průzkumu se zúčastnilo přes 18 tisíc lidí, jejichž stravovací a pitné návyky byly zkoumány. Průměrný člověk – dle této studie – vypije za den necelý litr vody. Zajímavé je, že jedinci, jejichž denní příjem vody byl o 700 ml vyšší, pak snědli o 900 kJ méně. 
  • Nejen méně kalorií

    Hodně soli sníte denně v nejrůznějších potravinách.
    Autor: Shutterstock.com
    Lidé, kteří denně vypili více vody, ale neměli pouze nižší energetický příjem. Studie u nich prokázala i nižší příjem nezdravých tuků, také méně sodíku a cholesterolu. To ale může být spojeno právě s tím,  že když vypijete sklenici vody, budete se cítit mnohem sytěji a na chvíli vás to zaplní. A když sníte méně jídla, logicky do sebe dostanete i méně nezdravých složek, jako je právě třeba sodík. 
  • Voda pomáhá zrychlit metabolismus

    žena
    Autor: Profimedia.cz
    Kromě toho má voda další zázračné účinky, které mohou pomoct při snaze o nižší váhu. Další výzkum totiž ukázal, že pokud člověk pije dostatek vody, zrychlí se jeho metabolismus. Což je dobrá zpráva, protože ten pak spaluje kalorie mnohem rychleji. Ze studie totiž vyplynulo, že když jedinec vypije během krátké chvíle půllitr vody, zrychlí se jednorázově jeho metabolismus. Sice to není samospásné a kus čokoládového dortu nespálíte půllitrem vody, ale určitě je to dobrá zpráva. Protože pokud po každém jídle vypijete sklenici vody, budete se nejen cítit mnohem sytější, ale i spálíte rychleji přijatou energii.
  • Nejlepší je pít před jídlem

    .
    Autor: Shutterstock.com
    Sklenici vody neváhejte dát si před jídlem. Pokud jste totiž skutečně hladoví, zaplníte si tím trochu žaludek, a vyhnete se tak přejídání, kdy v nestřežené chvilce vyluxujete dvojnásobnou porci. Nepřekládejte si to ale tak, že nad prostřeným stolem do sebe hrknete půllitr vody a bude vše vyřešeno. Vodu pijte průběžně před jídlem. 
  • Hydratujte se!

    Video se připravuje ...
    Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat! • VIDEO: Adam Balažovič
    Dostatečný příjem tekutin ale může mít pozitivní vliv na vaši váhu i z jiného hlediska. Pokud je tělo dehydratované, má paradoxně tendenci vodu v sobě zadržovat. Což ve výsledku může znamenat třeba i dvě kila nahoře. Zadržování vody v těle se často projevuje otoky nohou, ale není to vždy pravidlem. Ovšem ne vždy musí být otoky  způsobeny nedostatkem tekutin. Některé potraviny, zvláště ty s vysokým obsahem sodíku, mohou také způsobit zadržování vody v těle. 
  • Hledejte příčinu i jinde

    Banán si spíše než ke snídani nechte ke svačině.
    Autor: Shutterstock.com
    Dalším důvodem, proč můžete zadržovat vodu v těle, je i nedostatek některých minerálů a vitaminů. Například draslíku, který má za úkol roznášet cukry rovnoměrně do všech tkání v těle. Tento minerál je obsažen třeba v banánech, sušených švestkách nebo slunečnicových semínkách. Pomoci může také dostatek vitaminů C a A, které posilují vlásečnice. Na vině ale mohou být i některé léky, zejména hormonální antikoncepce. Poraďte se o tom raději se svým lékařem.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji