Tipy na svačiny do práce: Jezte tohle, abyste zhubli

  • Tipy na svačiny do práce: Jezte tohle, abyste zhubli
    7. března  2016 
     06:00

    Rohlík s vlašským salátem si dneska k odpolední svačině dává už málokdo, ale nesvačit vůbec také není nejlepší. Většina těch, kdo se snaží něco shodit, totiž potřebuje jíst pětkrát až šestkrát denně, a proto tito lidé potřebují jak dopolední, tak odpolední svačinu. A nejen kvůli dietě – napomáhá to lepšímu soustředění. 

  • Proč svačit?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Svačiny v práci nejsou nic špatného! Naopak. Už kvůli tomu, že jíst by se mělo celkem pětkrát až šestkrát denně, a taky kvůli tomu, že hladový člověk toho v práci "moc nepotrhá". Ale musíte o svačinách přemýšlet, jinak budou snižovat vaši výkonnost, a ještě kvůli nim ztloustnete.

  • Co třeba ovesné sušenky?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zní to hrozně? Nemusí to tak být. Celozrnné sušenky jsou docela dobré a přitom obsahují složité cukry, takže slušně zahánějí hlad (rozhodně lépe než čokoládová tyčinka). Navíc napomáhají vstřebávání tryptofanu, tedy aminokyseliny, která se podílí na tvorbě serotoninu, neboli hormonu dobré nálady. Pokud to nepřeženete, můžete si sušenky občas namazat třeba arašídovým máslem, čímž tělu dodáte i trochu bílkovin.

  • Mléčné svačiny? Rozhodně ano!

    Mléko nezahleňuje.
    Autor: Shutterstock.com

    Jistotou, kterou si můžete nakoupit do zásoby do ledničky na vašem pracovišti, jsou mléčné výrobky. Nemusíte se nutit jen do bílých jogurtů, ale rozhodně dejte přednost jogurtům před všelijakými balenými pudinky se šlehačkou či smetanovými pochoutkami. Moc dobrou volbou nejsou ani až půllitrová balení různých ochucených mlék, protože si svou energetickou vydatností nezadají s obědem. Můžete si je ale dát na půl či na třetinu s kolegy.

  • Ovoce vhodné do práce

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Asi taky víte, že byste měli denně sníst pět kousků ovoce či zeleniny, jenže jíst je za pracovním stolem je prostě nepohodlné – protože kdo by se loupal s pomerančem nebo škrabal s mrkví? Ideální je proto drobné ovoce, jako jsou třeba hroznové víno nebo třeba jablko či banán. Myslete na to, až půjdete do zelinářství. Nebo se naučte nosit si pokrájené kousky ovoce či zeleniny z domova v krabičce. Alespoň občas.

  • Obiloviny se hodí nejen k snídani

    Sypané müsli s kousky ovoce, porce (65 g)
    Autor: Foto: scom

    Můžete je zobat jen tak ze sáčku, ale pak hrozí, že jich sníte příliš mnoho. Proto si pořiďte misku, zalijte jich hrst trochou mléka a udělejte si z nich skutečnou svačinku. Celozrnné müsli je nejlepší, protože energie z něj se uvolňuje pomalu. Pokud jde o nádobí, kromě misky si dopřejte i nějaký pěkný hrnek a plastový box na přenášení jídla, ať je pro vás jídlo ještě větším požitkem a ať máte potřebné nádobí vždy po ruce.

  • Jídlo do hrnečku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Skvělým jídlem do práce jsou drobné těstoviny – kuskus, který stačí zalít v hrnečku vařící vodou. Pak už jen stačí přidat něco zeleniny nebo bílkovin, ochutit a máte vyvážené jídlo, jehož přípravu zvládnete během chvilky i v pracovní kuchyňce.

  • Svačina, kterou si vypijete

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Polévka jako jídlo do práce? Proč ne, i když by bylo dobré vyhnout se těm nejobyčejnějším i těm instantním plným soli a ochucovadel. Ale v prodejnách zdravé výživy můžete rovněž narazit na polévky, které stačí jen zalít. A přitom se jim nedá nic vytknout. 

  • Slané tyčinky, jak je neznáte

    Naučte se plánovat si i přípravu jídla do práce a jeho konzumaci.
    Autor: Shutterstock.com

    Velké slané křupavé tyčinky koupíte v pekařství nebo už zabalené v supermarketech a v práci si je můžete dát třeba s měkkým sýrem nebo hotovými omáčkami nebo pomazánkami, jako jsou hummus, guacamole a podobně. Jen pozor – má jít o svačinu, ne o to, abyste se jimi nacpali k prasknutí. Kupte si proto malé balení nebo se rozdělte s kolegy.

  • Směsi vás postaví na nohy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rozinky, semínka, oříšky. Kombinace, která díky obsahu minerálů a stopových prvků svědčí mozku a slouží jako zdroj energie pro vaši pracovní výkonnost. Jen nezapomeňte na množství skrytého tuku. Podobně s rozmyslem je potřeba přistupovat k sušenému ovoci. Když si dáte pár kousků, výborně, když však sníte celý sáček, přijmete tolik energie jako v menší čokoládě. 

/
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji