5 potravin, které skutečně pomáhají zhubnout více než jiné

  • 5 potravin, které skutečně pomáhají zhubnout více než jiné
    5. března  2016 
     06:00

    Kdybyste měli z nějakého důvodu hodně očesat svůj jídelníček, následujících potravin se nikdy nevzdávejte. Jsou zdravější a pro hubnutí vhodnější než jakékoli jiné. Nebo to alespoň tvrdí autoři článku, který vyšel na webu Eatingwell.com. Jak je to možné? Jsou totiž nejen dietní, ale zároveň i hodně zdravé. 

  • Zelené fazolky

    Zelené fazolky
    Autor: Shutterstock.com

    Zelené fazolky mají vysoký obsah vlákniny, takže dokážou nasytit, a tím zamezují přibírání na váze, jelikož díky tomu nebudete mít pocit hladu. Navíc – jak ukazuje nový výzkum zveřejněný v časopise The Journal of Nutrition – přispívají k hubnutí, aniž by člověk držel dietu. Ukázalo se, že ženy, které měly více vlákniny, hubly ve srovnání s kontrolní skupinou, v níž dietní jídelníček s vlákninou neměla ani jedna z žen. Pokud vám nechutnají fazolky, zkuste maliny, jahody neboí třeba cizrnu. 

  • Losos

    Chutného lososa si při dietě rozhodně dopřát můžete. Ale bez přílohy.
    Autor: Shutterstock.com

    Klíčem k úspěchu je obsah omega-3 mastných kyselin v tučných rybách, jako jsou losos a tuňák. Kyseliny jsou zdravé pro náš krevní oběh a mozek, bílkoviny prospívají naší váze. A navíc ve studii publikované počátkem tohoto roku v časopise American Journal of Clinical Nutrition vědci upozorňují na to, že tyto ryby zároveň snižují riziko poškození pleti slunečním zářením a jejich vysoká konzumace snižuje rozvoj prekancerózních kožních lézí o téměř 30 procent.

  • Boůvky

    Borůvky. I když v zimě není úplně jejich sezona, klidně si je dejte i zmražené. Své superschopnosti, jako to, že jsou antioxidační, si přesto zachovají. Jejich konzumace snižuje chuť na sladké, nebude vás honit mlsná. Navíc jsou skvělé do ovesných vloček nebo smoothie.
    Autor: Shutterstock.com

    Jezte denně šálek borůvek nebo bobulovitého ovoce, jako jsou maliny, jahody či rybíz. Klidně může být toto ovoce mrazené. Prospěje to vaší váze, zažívání i zdraví. Toto ovoce snižuje krevní tlak i obsah škodlivého cholesterolu. 

  • Meloun

    Když jíte meloun, děláte spoustu dobrých věcí pro své tělo!
    Autor: profimedia.cz

    Dobře, melouny zrovna teď nemají sezonu, ale v létě tuhle radu jako když najdete. Meloun je sice sladký, ale v jeho prospěch mluví výzkumy, které dokládají, že jídlo obsahující tak vysoký podíl vody přispívá k hubnutí. Navíc je meloun dobrým zdrojem vitaminu C. Spoustu vody obsahují také okurky, listový salát či jahody. 

  • Rajčata

    Rajčata jsou svatým grálem hubnutí
    Autor: Shutterstock.com

    Rajčata také obsahují spoustu vody, a navíc je v nich zdravý lykopen. Ukazuje se rovněž, že konzumace potravin bohatých na vitamin C, jako jsou pomeranče, rajčata, jahody a brokolice, přispívá k hladké pokožce. Vláknina z rajčat zase zahání hlad. 

/
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji