Jak zhubnout, když je vám 40 nebo 50: Abyste během přechodu nepřibrala

  • Jak zhubnout, když je vám 40 nebo 50: Abyste během přechodu nepřibrala
    20. února  2016 
     06:00

    Nemá smysl si nalhávat, že hubnutí v padesáti je tak snadné jako třeba ve dvaceti. Bohužel s každým rokem navíc je to čím dál těžší. Ale jde to, a to dokonce bez hladovění. Jen musíte hodně přemýšlet nad tím, jak držet svůj metabolismus v chodu. Pár tipů jsme našli na webu livestrong.com, další jsme dali dohromady s pomocí našich odborníků. 

  • Tohle potřebujete vědět

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Ženy mezi čtyřicítkou a padesátkou se často bojí toho, že přiberou, jakmile se přihlásí přechod. Může se to stát, ale mnohdy kvůli tomu, že žena rezignuje na snahu si váhu udržet. To pak kila samozřejmě naskakují. Úplně zabránit se nedá ani měnící se postavě, pas mnohdy mizí i u štíhlých žen. Ale snažte se ze všech sil držet váhu na uzdě, protože pokud to uděláte, platí, že na konci několika klimakterických let budete mít tu samou hmotnost, s jakou jste do nich vstupovala. 

     

  • Co vaši rodiče?

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Mnoho vám může napovědět, jakou postavu měli v mládí a pak ve vyšším věku vaši rodiče – pozor, někdy ženy dědí typ postavy po rodiči opačného pohlaví. Každopádně – pokud máte rychlé spalování, nejspíše vám zůstane. A naopak: pokud vždycky bylo pomalejší, po čtyřicítce se to může ještě zhoršit. 

     

  • Co se děje po čtyřicítce?

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    "Po čtyřicátém roce života klesá skokově bazální metabolismus, a to zejména u žen. Kvůli hormonálním změnám se tuk ukládá výrazněji do oblasti břicha, zejména uvnitř břišní dutiny. Snížení energetického příjmu nepomůže, je nutné zvýšit výdej energie tak, aby se tuk z oblasti uvnitř břicha spotřeboval jako zdroj energie pro fyzickou aktivitu," doporučuje odborník na výživu Pavel Suchánek a varuje před hladověním. Dále je podle něj nutné hlídat a případně zvýšit přísun bílkovin, aby byl pokles bazálního metabolismu co nejpomalejší. Je nutné tedy přidat pohyb, zkontrolovat množství bílkovin ve stravě (bývá jich nedostatek) a hlídat si celkový přísun energie, nikoliv jen cukrů. Naopak sladké před cvičením je velmi vhodné, po cvičení jsou sladkosti nevhodné.

  • Jak se hýbat?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ideální je cvičení zaměřené na spalování tuků třikrát až čtyřikrát týdně. Je třeba ho doplnit posilovacím cvičením. Podobné pohybové aktivity, což můžou být rychlá chůze, běh či plavání ve vyšším tempu, pomohou nejen lidem, kteří pomalé spalování mají v rodině. Existuje tu jeden speciální trik, který vám může pomoci nakopnout spotřebu energie zvláště efektivně: když jdete či plavete, jednou za pár minut zvyšte na 30 sekund tempo, jak nejvíc to půjde. Tohle všechno mimo jiné napomůže budování svalové hmoty, která i v klidu spálí více energie než tukové buňky.

  • Na talíři vsaďte na kvalitu

    Chutného lososa si při dietě rozhodně dopřát můžete. Ale bez přílohy.
    Autor: Shutterstock.com

    Nezáleží jen na tom, jak moc nebo spíše málo jíte, důležitější je složení jídelníčku. A vy si rozhodně kupujte kvalitní potraviny. Zařaďte třeba mořské ryby, jako jsou sleď, tuňák a losos, které jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty jednak napomáhají tělu hospodařit s tuky, jednak podle některých výzkumů snižují rezistenci vůči hormonu leptinu, což přímo zrychluje spalování přijaté energie. Pokud vám ryby z nějakého důvodu nedělají dobře, můžete jíst omega-3 mastné kyseliny coby potravinové doplňky, doporučuje se 1000 až 2000 miligramů za den. Jiným zdrojem jsou třeba lněný olej, vlašské ořechy nebo vejce obohacená omega-3 kyselinami. Naopak se zcela vyhněte jídlům s tuky, v jejichž názvu najdete předponu trans-, takové nejen škodí cévám, ale i zpomalují spalování. 

  • Trocha počtů neuškodí

    Dejte si před Vánoci detox a zhubněte ještě před Štědrým dnem.
    Autor: Shutterstock.com

    Rozhodně nehladovte, ale ani se nepřejídejte. Chcete-li si zachovat svou váhu a máte například sedavé zaměstnání, snězte ve 40 denně nejvýše 7400 a v padesáti nejvýše 6800 kilojoulů. Pokud jste středně aktivní, můžete si dopřát 8000, respektive 7500 kilojoulů, a pokud skutečně dost sportujete, dejte si 8600 nebo 8200 kilojoulů denně. 

/
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji