5 věcí, které musíte dělat, pokud sedíte celý den u počítače

  • 5 věcí, které musíte dělat, pokud sedíte celý den u počítače
    22. února  2016 
     06:00

    Že sedavé zaměstnání nesvědčí naší linii ani kondici, už ví každý. Přesto si mnozí z nás nedokážou odpustit další vysedávání u počítače či alespoň filmu. Jenže pak nás pár hodin víkendového sportování ani to, že si trochu hlídáme denní energetický příjem, nemusí spasit. Na hubnutí musíme myslet i během dne před monitorem. Jak? 

  • 1. Dejte dni řád

    Pokud víte, že máte celý den pochůzky, připravte si zeleninový salát s bílkovinami, můžete si ho totiž dát i studený.
    Autor: Shutterstock.com

    Je jedno, zda pracujete u počítače doma nebo v kanceláři, zkuste dát svému dni řád. Včetně pravidelných pauz na jídlo a času na krátké cvičení – nebo aspoň protažení se. Při hubnutí se většinou doporučuje, abyste jedli pětkrát denně – kromě snídaně, oběda a večeře to zahrnuje i dvě svačiny – ukazuje se však, že některým lidem svědčí, když si denní dávku jídla rozdělí jen na tři porce. 

  • 2. Abyste měli co ujídat

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na "křivé" okurky a banány.
    Autor: Blesk

    Dlouhé sezení u počítače může svádět k tomu, že člověk nervozitu z práce nebo z nedostatku inspirace zahání ujídáním nějakého jídla. Oříšků, čokolády nebo něčeho podobně nevhodného. Předejděte tomu tak, že si rovnou pokrájíte na dosah ruky něco, co se naopak dá doporučit, tedy hlavně zeleninu, k tomu trochu ovoce. 

  • 3. Dostatek tekutin také rozhoduje

    Chloru v kohoutkové vodě je tak málo, že je to skutečně zanedbatelné.
    Autor: Shutterstock.com

    Nové výzkumy ukazují, že nemá smysl snažit se denně vypít více než dva tři litry vody, ale rozhodně má smysl pít během dne tak, abyste pokud možno ani nepocítili žízeň. Ta už je tak trochu voláním o pomoc a tělo v takovém případě už trpí nedostatkem tekutin, což se projevuje horším soustředěním. Nebo také mylnou snahou žízeň zajíst. Takže pár sklenic vody denně by to chtělo. 

  • 4. Tak trochu pohybu

    Hubnout se dá i vsedě! A my vás o tom přesvědčíme.
    Autor: profimedia.cz

    Jasně – kancelářské práce s sebou nikdy neponesou velkou pohybovou aktivitu, ale tím spíše se musíte snažit si ji do svého denního plánu zařadit sami. Možná se vám nechce dělat dřepy před kolegy a nepřinutíte se ani chodit na WC chůzí s výkopy, ale jsou i jiné a méně nápadné možnosti: zaparkujte auto dále od kanceláře, choďte pěšky do patra a naplánujte si práci tak, abyste se každou hodinu zvedli a pět minut se hýbali. 

  • 5. Jak by měl vypadat váš jídelníček?

    Hubnout se dá i vsedě! A my vás o tom přesvědčíme.
    Autor: profimedia.cz

    A jak by měl vypadat váš denní jídelníček? 

    Snídaně: celozrnný toust (2 tenoučké plátky celozrnného chleba, 10 g rostlinného tuku light, 2 plátky tvrdého sýra, 30 g ledového salátu, 50 g salátové okurky)

    Svačina: 150 g bílého jogurtu, jablko

    Oběd: hovězí maso na česneku (1 plátek), dušený špenát (150 g), bramborový knedlík (3 malé plátky)

    Svačina: plátek knäckebrotu s tvarohem (40 g), banán

    Večeře: kuřecí špízy s bramborem

    Další vzorový jídelníček najdete ZDE.

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji