5 diet, které doporučují i odborníci! Zkuste třeba severskou nebo dietu podle DNA

  • 5 diet, které doporučují i odborníci! Zkuste třeba severskou nebo dietu podle DNA
    8. února  2016 
     06:00

    Chcete hubnout? Chcete nějakou dietu s jasně danými pravidly a chcete nějakou, která funguje a přitom vám neublíží? Pak vybírejte z těch následujících, které jsou v pořádku i podle lékařů. Patří sem třeba dieta podle DNA, dieta DASH či severská dieta. 

  • 1. Dieta podle DNA

    ...
    Autor: Shutterstock

    Hubnutí dle výsledků DNA analýzy je jedním z nových a velmi úspěšných směrů v rámci programů a postupů pro snižování množství tělesného tuku a tělesné hmotnosti. "Principem je vytipování vhodných genů, které ovlivňují metabolismus tuků a cukrů v těle nebo mají vliv na pokles hmotnosti při fyzické aktivitě. Ty jsou analyzovány a na základě výsledků analýzy jsou sestaveny vhodný jídelníček a doporučená vhodná pohybová aktivita. Výhodou je i to, že výsledek analýzy – a tedy i jídelníček – není ovlivněn aktuálním zdravotním stavem a je celoživotně platný," vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. 

  • 2. DASH dieta

    Autor: Shutterstock.com

    DASH dieta vznikla coby stravování pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Na její vývoj finančně přispěla i vláda USA ze státního rozpočtu. DASH dieta částečně připomíná středomořskou dietu. Její název je zkratkou ze slovního spojení „Dietary Approaches to Stop Hypertension“ – neboli v překladu "doporučené dietní postupy při vysokém krevním tlaku". Jejím základem je omezení sladkostí, tuků a soli. A naopak doporučuje, aby lidé jedli hodně celozrnných výrobků, libového masa a ryb, stejně tak jako ovoce a zeleniny.

  • 3. Severská dieta

    Kuřecí roláda plněná sušenými brusinkami a pestem
    Autor: Shutterstock

    Severská dieta, neboli Nordic Diet. Na rozdíl od populární paleo diety je v ní mnohem méně masa a mnohem více zeleniny a obilovin. Podle odborníků je zřejmě ještě zdravější než dieta středomořská. Vychází z tradiční skandinávské kuchyně. Zrodila se sice v Dánsku, ale jídelníček obyvatel ostatních severských zemí je hodně podobný. Jeho základem jsou ale nejen ryby, jak možná čekáte, ale i spousta zeleniny, včetně té kořenové, a zakázané není ani pečivo. Naopak – jídlo z obilovin má v dietě nezastupitelné místo. 

  • 4. MIND dieta

    Zeleninový salát se špenátem, jahodami a avokádem.
    Autor: Shutterstock.com

    Kombinuje to nejlepší z DASH diety se středomořskou stravou. Původně vznikla coby prevence degenerativních chorob mozku, zejména Alzheimerovy choroby. Sází na desatero zdravých potravin, které svědčí právě mozku. Jsou to následující: zelená listová zelenina, ostatní druhy zeleniny, ořechy, jahody, fazole, celá zrna, ryby, drůbež, olivový olej a víno. Naopak nedoporučuje pětici těchto potravin: tučné červené maso, máslo (margarín jen výjimečně), sýry, pečivo a sladkosti. Tabu je fast food a smažená jídla.

  • 5. Mayo Clinic Dieta

    Vyberte si dietu, která vám bude chutnat
    Autor: Shutterstock

    Stále větší popularitě se těší Mayo Clinic Diet. Nese jméno renomovaného zdravotnického zařízení v USA, protože vychází z dietních doporučení tamních lékařů, ale ti nejsou jejími autory. Slibuje úbytek tří až pěti kil během prvních dvou týdnů a pak půl kila až kilo týdně během dalších týdnů, dokud člověk nedosáhne optimální váhy. Vyžaduje počítání přijatých kilojoulů a také doporučuje poměrně hodně pohybové aktivity.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji