Tyhle potraviny jezte dohromady: Budete spalovat tuky rychleji!

  • Tyhle potraviny jezte dohromady: Budete spalovat tuky rychleji!
    26. ledna  2016 
     06:00

    Špagety a boloňská omáčka, vejce natvrdo a chleba s máslem, hranolky s kečupem. Existují jídelní kombinace, které k sobě pasují jako jin a jang. I ve světě hubnutí a zdravé stravy existují kombinace, které nejen skvěle chutnají, ale i působí jako rychlejší spalovače tuků. 

  • Bílkoviny a pálivé koření

    Pálivá marináda.
    Autor: Shutterstock.com
    To, že pálivé koření může pomoct urychlit metabolismus, je známá věc. Může za to látka zvaná kapsaicin, která má na starosti onu pálivou chuť. Nicméně jíst třeba samotné feferonky – to by dal asi málokdo z nás. Ale pokud budete ostré chutě kombinovat s bílkovinami, může to mít pro vás skutečně velký přínos. Bílkoviny vás zasytí, takže vás po chvíli nebude honit hlad, ale navíc vám v této kombinaci lépe pomůžou spálit více tuku. Hlavně platí, že bílkoviny jsou důležité při tvorbě svalové hmoty, a jak je známo – čím více svalů, tím rychleji se spalují tuky. Takže až si příště budete dávat třeba kuřecí, nebojte se pořádně zatopit svým chuťovým buňkám nějakým pálivým kořením.
  • Sacharidy a zdravé tuky

    Sacharidy je dobré kombinovat se zdravými tuky.
    Autor: Shutterstock.com
    Všimli jste si, že když si dáte ke svačině třeba jablko nebo jiné ovoce, tak po chvíli máte stejný, ne-li větší hlad? To proto, že potraviny bohaté na jednoduché sacharidy mívají vysoký glykemický index. Takže vám rychle stoupne hladina krevního cukru, ale nahoře se dlouho neohřeje, rychle opět spadne, a tělo si tak po chvíli žádá další jídlo. Jenže sacharidy ke svému životu potřebujeme, musíme přece z něčeho brát energii. Pokud ale zkombinujete jídlo bohaté na sacharidy s nějakým dalším, které obsahuje zdravé tuky, hladina cukru vám vydrží v normálu delší dobu. Takže se budete cítit syti po delší dobu. Když si ke svačině dáte jablko, nebojte si jídlo osvěžit hrstkou oříšků, které obsahují nenasycené mastné kyseliny.
  • Vláknina a tekutiny

    Vlákninu kombinujte s vodou.
    Autor: Shutterstock.com
    Jídla bohatá na vlákninu jsou sama o sobě skvělá. Vláknina totiž pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru v normě, takže se vyhnete přílišným výkyvům, po kterých by vám kručelo v břiše, a budete se cítit sytí mnohem delší dobu. Vláknina se dělí ještě na rozpustnou a nerozpustnou. V případě té druhé byste v kombinaci s ní měli pít dostatek vody. Je totiž schopna na sebe vázat vodu, čímž nabobtná – a vy budete mít mnohem delší pocit sytosti. Pomáhá i lepšímu trávení a celkově rozhýbe vaši peristaltiku. Nerozpustná vláknina je obsažena hlavně v ovoci a zelenině, luštěninách nebo také houbách. Rozpustná na sebe vodu neváže, ale zasytí vás stejně tak. Najdete ji třeba v celozrnném pečivu nebo ovesných vločkách. Ať tak či tak, pokud budete jíst pravidelně jídla na ni bohatá, budete se cítit syti a sníte toho ve výsledku mnohem méně.
  • Bílkoviny a zelenina

    Červené maso versus zelenina? Vítěz je jednoznačný.
    Autor: profimedia.cz
    Nejen bílkoviny a pálivé koření jsou prospěšné vašemu metabolismu. Když už si pořádně opepříte maso, dejte si k němu i pořádnou dávku zeleniny. Je to totiž jedna z nejlepších kombinací na hubnutí vůbec. Zelenina je nejen bohatým zdrojem vlákniny, takže vás zasytí na delší dobu, ale obsahuje i spousty vitaminů a minerálních látek, jako jsou třeba hořčík, železo, zinek nebo měď. Vaše tělo tak získá potřebné živiny a zároveň se po bílkovinách budete cítit sytější. Tělo navíc nepotřebuje příliš energie na spalování zeleniny, a zaměří se tak lépe na bílkoviny.
  • Sacharidy a zelenina

    Sacharidy, jako třeba rýži, kombinujte ideálně se zeleninou.
    Autor: Shutterstock.com
    Zelenina má tu výhodu, že ji můžete kombinovat téměř s čímkoliv. Ideální je ji kombinovat nejen s bílkovinami, ale i se sacharidy, jejichž zdroji jsou třeba rýže, quinoa, oves nebo sladké brambory. Tyto potraviny jsou samy o sobě vysokým zdrojem energie, ale také jsou plné prospěšných živin. Pokud byste je jedli s bílkovinami, tak místo toho, abyste hubli, byste mohli na váze přibývat. Tělo totiž potřebuje mnohem více energie na spálení takového jídla, což vede také k tomu, že se po takovém obědě cítíte více unaveni. Když ale zkombinujete zeleninu a sacharidy, začne tělo spalovat rovnou ty sacharidy, a přemění je tak v energii mnohem efektivněji. Kromě toho tato kombinace udrží hladinu krevního cukru v normě, takže nebudete mít brzy hlad.
  • Tuky a bílkoviny

    Bílkoviny kombinujte se zdravými tuky, třeba s ořechy.
    Autor: Shutterstock.com
    Kombinovat zdravé tuky a bílkoviny je skvělý způsob, jak stabilizovat hladinu cukru v krvi a zároveň se pořádně zasytit. Skvěle dohromady fungují třeba ořechy a semínka společně s řeckým jogurtem. Nebo také jogurt s kouskem extra hořké čokolády. Když si budete dělat zeleninový salát s kuřecím masem, nebojte se do toho přihodit trochu avokáda, které je skvělým zdrojem zdravých tuků. Tato kombinace pomůže rychlejšímu spalování tuků. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji