5 nejlepších snídaní na hubnutí: Mléčné výrobky ano, či ne?

Vejce představují ideální snídani. Ovšem, bez slaniny!
Foto: ČTK
13. ledna  2016 
 06:00

Kdo chce hubnout, musí snídat. To už je snad všem jasné. Jenže rozhoduje i to, čeho kolik si na talíř nandáte. Dobrá snídaně může tvořit pětinu až čtvrtinu vašeho denního energetického příjmu a mít složení, po kterém vám během hodiny zase nevyhládne. Základem jsou bílkoviny a složité sacharidy, omezit byste měli tuky a jednoduché cukry. 

Tip číslo jedna: Když chcete začít den jídlem, které splňuje většinu výživových doporučení, sáhněte po vejcích. Stačí jedno nebo dvě. Vejce doplníte tmavým pečivem a zeleninou, minimem tuku a žádnou uzeninou. Snad s výjimkou libové šunky.

Copak se není třeba vajíček bát kvůli cholesterolu a vůbec obsahu tuků? Nikoli, protože tuky z vajec tělo bez potíží spálí. Navíc jsou vajíčka velmi zdravá, plná vitaminů B, C, E, draslíku, železa a dalších minerálů.

Video se připravuje ...
Vím, co jím • VIDEO: Vím, co jím

Tip číslo dvě: Mléčné výrobky. Tedy ty s nižším obsahem tuku. Nikoli však light, protože ty bývají sice zcela bez tuku, ale obsahují cukr či umělá sladidla, případně jsou zahušťované. Vhodné jsou bílý jogurt, kysané mléko, kefír. 

Tip číslo tři: Tmavé pečivo se zdravou pomazánkou nebo sýrem cottage, vhodné jsou i lučina a tvarohové pomazánky obecně. 

Tip číslo čtyři: Milujete sladké? Zkuste se ošidit ovocem, samozřejmě v přiměřeném množství. V praxi to znamená, že například přidáte ovoce do cereálií s minimálním obsahem cukru. Možná si na takové jídlo budete muset chvíli zvykat. Jestli ale po sladkém tolik prahnete, připravte si třeba placičky z celozrnné mouky a dejte si k tomu ovoce, svůj účel to splní – vaše chuťové buňky budou spokojeny a ty tukové začnou ubývat.

Tip číslo pět: Smoothie. Tenhle koktejl z mléka, ovoce a dalších přísad může být nevhodnou kalorickou bombou, ale zrovna tak se může stát skvělou alternativou pro ty, kdo do sebe snídani krátce po probuzení nedokážou dostat. Jen – pokud možno – uberte cukru. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji