Největší dietní nesmysly, kterým věříme. Zkoušeli jste je také?

  • Největší dietní nesmysly, kterým věříme. Zkoušeli jste je také?
    12. ledna  2016 
     06:00

    Doba je prostě taková – všechno chceme hned. A to je první z velmi nebezpečných a hloupých mýtů. „Když už se rozhodneme zhubnout nějaké to kilo, čekáme výměnou za dodržování určitých stravovacích pravidel viditelné a hlavně rychlé výsledky,“ popisuje realitu MUDr. Václava Kunová, odborná garantka projektu Vím, co jím. Kolik dalších takových mýtů koluje mezi námi? A jsou to opravdu nesmysly?

  • Hubnutí hladověním

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Půsty a hladovky bývají doporučovány na očistu organismu, ale i hubnutí. Někteří jejich propagátoři dokonce tvrdí, že organismus začne hubnout až poté, co se od toxinů očistí.

    Co se stane: Hladovky vedou k rychlému vzniku metabolické úspornosti. Přeloženo do laického jazyka to znamená, že organismus bez dostatečného přísunu stravy strádá, a to jej nutí „přepnout“ na úsporný režim. Veškerou přijatou energii prostě začne uchovávat na horší časy. Při hladovce se zpočátku samozřejmě hubne, za což ale může extrémně nízký příjem sacharidů, který způsobí odvodnění organismu.

    Rizika: Přímo drtivý dopad má hladovění na psychiku. Kdo to někdy zkoušel, ví, jaká jej při hladovce přepadne únava a podrážděnost. Tělo trpí nedostatkem bílkovin, mastných kyselin, minerálních látek a dalších důležitých živin. V době půstu se zpomalí činnost štítné žlázy a postupně i celý metabolismus. Po návratu k normální stravě pak váha letí rychle nahoru, protože tělo si hned všechnu energii začne ukládat pro případ, že by opět přišly zlé hladové časy.

  • Ketogenní dieta

    ...
    Autor: Shutterstock
    Tento název patří dietám, při nichž se konzumují v naprosté převaze bílkoviny. Jelikož tělo dostává při tomto způsobu stravování jen minimum sacharidů, musí si energii brát z tuků. Při jejich štěpení vznikají v játrech takzvané ketolátky, odtud vznikl název diet. „Ketóza rozhodně není stav nijak příznivý pro tělo, je stavem nouze. Kila jdou dolů opravdu rychle, ale hlavně kvůli odvodnění, způsobenému nepřirozeně nízkým příjmem sacharidů,“ upozorňuje doktorka Kunová.

    Co se stane: Vzdor vyššímu příjmu bílkovin klesá podíl svalové hmoty, protože chybí sacharidy. Tělo tedy ztrácí takzvanou aktivní tělesnou hmotu, to je ta, která ve dne v noci pracuje a spotřebovává energii. S jejím úbytkem se proto snižuje bazální tělesný metabolismus, takže se při běžném fungování bez jakéhokoliv pohybu v těle spálí méně energie.

    Rizika: Velké omezení sacharidů způsobí nedostatek důležitých látek – vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších takzvaných fytonutrientů, přírodních složek obsažených v ovoci a zelenině. Po skončení diety je jen málokdo schopen postupně navyšovat příjem pečiva, příloh a ovoce. Většina lidí se po dlouhém odpírání na tyto potraviny doslova vrhne a okamžitě hodně přiberou.

  • Pět ku dvěma

    Celozrnný chléb se šunkou
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Možná jste už slyšeli o tomto dietním režimu. Pět dní můžete jíst všechno, dva dny se hlídejte – takže 5:2. Během dnů, kdy se člověk ve stravě opravdu extrémně omezuje, by jeho energetický příjem neměl přesáhnout 500 kcal, což je zhruba 2100 kJ. Pro představu: 10 dg pšeničného chleba má 270 kcal, 10 dg krůtího masa 120 kcal.

    Co se stane: Slibovaný úbytek váhy je zhruba půl kilogramu za den.

    Rizika: Jenže při nepravidelném stravování se metabolismus zpomalí, je to podobné jako u hladovění. A u lidí, kteří k tomu mají dispozici, se díky dodržování takovéto diety může ve dnech, kdy je povoleno normální stravování, rozvinout záchvatovité přejídání.

  • Paleo dieta

    Zkuste dietní návyky jeskynních žen! Budete spalovat tuky jako divá.
    Autor: Shutterstock
    „Pozitivním prvkem paleo diety je důraz na konzumaci čerstvých a nezpracovaných potravin, vyřazení polotovarů, uzenin a podpora konzumace zeleniny a ovoce, ořechů a rostlinných olejů,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Jako problém ale vidí doporučování pojídání velkého množství masa bez ohledu na jeho tučnost. Podíl bílkovin na celkovém příjmu energie je v paleo dietě dvojnásobný (35 %), než je doporučováno pro prevenci civilizačních onemocnění. Stejně tak člověk holdující paleo stravě přijímá spoustu tuků, hlavně živočišných, naopak omezuje sacharidy a s nimi i vlákninu. Mléko a výrobky z něj dieta úplně nezakazuje, ale ani nedoporučuje.

    Co se stane: Při příjmu nadměrného množství tuků se moc dobře hubnout nedá. Dvojnásobné překročení množství přijímaných bílkovin rovněž není ani trochu zdravé, navíc nadměrně zatěžuje ledviny. Jídelníček se spoustou bílkovin je přijatelný jen pro zcela zdravé jedince, kteří velmi intenzivně sportují, a to minimálně 1,5 hodiny denně po většinu dní v týdnu, což je v naší populaci dost řídký jev.

    Rizika: Nadměrné množství živočišných tuků a bílkovin zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu a vysoký obsah tmavého masa by mohl zvyšovat rovněž riziko karcinomu tlustého střeva a konečníku. Původní strava lovce-sběrače obsahovala podstatně méně červeného masa, zato daleko více ryb. Většina tuků byla z rostlinných semen, nikoliv z masa. Je tedy zásadní rozdíl mezi pravou paleo dietou a dietou, která je dnes jako „paleo“ doporučována.

  • Light dieta

    Light potraviny nejsou pro dietu moc vhodné. Budete mít po nich ještě větší chuť na sladké.
    Autor: Shutterstock.com
    Potraviny s označením „light“, čili lehké, mívají obvykle snížený obsah tuku nebo cukru a dávají člověku pocit, že něco dělá pro svou figuru. Komu se nechce zásadně měnit jídelníček, ale touží zhubnout, sahá v obchodech třeba právě po takovýchto výrobcích. Doktorka Kunová ovšem upozorňuje, že nic není zadarmo: „Když se někde na výrobku ubere, jinde se zpravidla přidá. Cukry jsou nahrazovány umělými sladidly. A vzhledem k tomu, že tuk funguje jako pojidlo a nositel chuti, musí být v light výrobcích rovněž něčím nahrazen – nejčastěji škrobem nebo želatinou.“ Light navíc neznamená, že v potravině není vůbec žádný cukr či tuk, jsou tam vždy, ale jen v menším množství.

    Co se stane: Paradoxně se při konzumaci light výrobků může energetický příjem ještě zvýšit, a to tehdy, když si člověk řekne, že lehkých potravin může sníst dvakrát tolik než běžných.

    Riziko: Jelikož se nejedná o výrazný zásah do jídelníčku, nehrozí ani žádné zdravotní riziko. Snad jedině může nastat zklamání z očekávání, že by light výrobky měly pomoci zhubnout.

    Více o rizicích spojených s hubnutím si můžete přečíst v novém čísle Blesk Zdraví, které koupíte na novinových stáncích.

    Blesk Zdraví leden
    Autor: Archiv Blesk pro ženy

/
Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji