Čím nahradit jídla, která milujeme, ale tloustneme po nich

  • Čím nahradit jídla, která milujeme, ale tloustneme po nich
    16. prosince  2015 
     06:00

    Jaké jsou vaše nejoblíbenější pochoutky a jídla? Asi málokdo začne žebříček svých favoritů tím, že vyjmenuje hlávkový salát a špenát. Spíše si vzpomeneme na čokoládu nebo třeba paštiku a z hotových jídel pak na svíčkovou nebo babiččiny řízky, u dětí často hrají prim špagety. Čas od času tato jídla nevadí, ale lepší je naučit se je nahrazovat jinými pokrmy. Poradíme vám jakými. 

  • Čokoláda

    Vychutnávejte si jídlo.
    Autor: Shutterstock.com

    Tady dost možná nejde ani tak o čokoládu jako spíš o chuť na sladké. A proto se vyplatí pátrat po tom, co ji vlastně spouští. Mnoho z nás je od přírody sladkomilných, nicméně nemálo lidí sahá po čokoládě zejména tehdy, když jsou unavení nebo ve stresu. "Čokoláda má uklidňující a náladu povzbuzující efekt. Po konzumaci čokolády se zvyšuje hladina serotoninu v krvi, stejně tak se začnou vyplavovat i endorfiny," potvrdila Iva Málková ze sdružení STOB. Nemá smysl si čokoládu zakazovat úplně, ale místo tabulky levné sladké pochoutky si zvykněte na čtvereček, maximálně dva – ale nějaké kvalitní s vysokým obsahem kakaa. A tu si skutečně užijte! 

  • Sladkosti

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Chutě na sladké jsou často důsledkem nevyváženého jídelníčku. Nemá tedy smysl přemýšlet, čím nahradit čokoládu jako takovou, ale spíše se snažte zamezit vzniku drásavé chuti na ni. Podle Málkové je třeba začít jíst pravidelně, udržovat si vyrovnanou hladinu cukru v krvi – většině lidí na to zabere, když budou jíst každé dvě až tři hodiny menší porce.

  • Salámy a párky

    Párky či steaky podle Světové zdravotnické organizace způsobují rakovinu stejně jako azbest anebo arzen!
    Autor: profimedia.cz , archiv Blesku

    Překvapivě mnoho lidí – muži stejně jako ženy – miluje uzeniny. Bohužel až na vzácné výjimky jsou nezdravé, a ještě jdou na tloušťku. Tady platí jediné pravidlo: sahejte po těch, které obsahují co nejméně tuku a co nejvíce masa, vyhněte se těm, v nichž je mnoho průmyslově vyráběných přídatných látek. Ty sice musí splňovat normy, ale studie ukazují, že mají vliv na zdraví i na obezitu. Vám by zkrátka měla stačit libová dušená šunka. 

  • Krémové polévky

    hráškový krém s mátou
    Autor: Shutterstock

    Milujeme husté krémové polévky, ve kterých stojí lžíce, stejně jako vy. Jenže, mnohé z nich za svou konzistenci vděčí smetaně či mouce, případně obojímu a ani obsažená zelenina z nich dietní jídlo bohužel neudělá. Takže je potřeba nahradit - klidně také za polévku, ale za dietnější, což nutně nemusí být vývar, Ale třeba polévka zahuštěná rozmixovanou zeleninou. 

  • Smažená jídla

    ...
    Autor: shutterstock.com

    U smaženého jídla máte několik možností, jak je vyměnit za něco vhodnějšího. Mimochodem, vůbec nejhorší co se energetické vydatnosti týká je smažený sýr, konkrétně pak hermelín. Na druhou stranu, porce hermelínu je většinovou menší než porce klasického "smažáku", takže to vyjde tak nastejno. Chcete-li něco dietnějšího, můžete zvolit telecí řízek, ještě dietnější je řízek kuřecí. Ale pořád se budete pohybovat v hodně nepříznivých číslech. Proto je lepší naučit se řízek neboli smažené jídlo masem dušeným nebo grilovaným. 

  • Šťouchané bramboy

    šťouchané brambory
    Autor: archiv

    Přejídání se přílohami je rizikové vždycky, ale některé jsou horší než jiné. Takovou zradu představují například šťouchané brambory, do kterých se přidává poměrně velké množství tuku a někdy dokonce i slanina či špek. Pokud můžete, dejte si místo nich vařené brambory nebo bramborovou kaši. Do té sice také patří máslo, ale v menším množství a navíc, díky obsahu mléka poměrně dobře zahání hlad. 

  • Ovoce

    Mějte při pečení po ruce ovoce. Až vás bude honit mlsná, zakousněte se raději do kiwi, než do vanilkového rohlíčku.
    Autor: Shutterstock.com

    Cože, nahrazovat něčím ovoce, které je zdravé? Je to tak - pokud ho jíte na kila, dostanete do těla poměrně velké množství cukru, rizikové je třeba hroznové víno, banány nebo avokádo, které je navíc tučné. Zkuste změnit poměr ovoce a zeleniny, které sníte, ve prospěch toho druhého. 

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji