10 důvodů, proč nehubnete. Spočítejte si bazální metabolismus!

  • 10 důvodů, proč nehubnete. Spočítejte si bazální metabolismus!
    2. prosince  2015 
     06:00

    Co dělali lidé, kteří zhubli, jinak? V prvé řadě přestali dělat chyby, kvůli nimž se jim to roky předtím nedařilo. Které to byly? Ty, které se opakovaly nejčastěji, sepsala výživová poradkyně Cheryl Forberg pro webový deník The Huffington Post. Kvalifikaci na to rozhodně má, radila soutěžícím, kteří hubli v americké show The Biggest Loser. Začít se dá třeba tím, že zjistíte, jaký je váš skutečný denní energetický příjem a výdej – potřebujete znát svůj bazální metabolismus. 

  • 1. Kolik kalorií potřebujete?

    Zapisujte si vše, co sníte. Lépe si pak z jídelníčku něco vyřadíte.
    Autor: Shutterstock.com

    Mnoho lidí zkoumá, kolik kilojoulů by měli denně sníst, aby si udrželi váhu nebo aby zhubli. Přitom vůbec netuší, kolik kilojoulů denně vlastně jejich tělo potřebuje – neboli jaký je jejich bazální metabolismus. Vyjít se dá z následujícího výpočtu s tím, že záleží i na pohybové aktivitě. S dalším zpřesněním by vám proto pomohli odborníci. 

    Ženy: (1,85 x výška v cm) + (9,55 x hmotnost v kg) – (4,67 x věk) a připočtěte 655 x 4,2 = bazální metabolismus v kilojoulech

    Muži: (5 x výška v cm) + (13, 6 x hmotnost v kg) – (6,7 x věk) a připočtěte 66 x 4,2 = bazální metabolismus v kilojoulech

  • 2. Vynecháváte jídlo

    ...
    Autor: Shutterstock

    Mnoho lidí se skoro chlubí tím, že nesnídají. A pak si stěžují, že nehubnou. Přitom to spolu hodně souvisí, protože první jídlo dne dokáže jednak vhodně nakopnout metabolismus, jednak zabrání přejídání během dne. Chybou je však vynechávání jakéhokoli pravidelného jídla. 

    Video se připravuje ...
    Dejte si k snídani třeba vajíčko! Poradíme vám, jak ho upravit dietně • VIDEO: Vím, co jím

  • 3. Nedostatek ovoce a zeleniny

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Že na ovoce a zeleninu nezapomínáte a že jste si zrovna dneska dali jablko a v polévce byla mrkev? To je trestuhodně málo. Denně byste měli sníst pět porcí ovoce a zeleniny, přičemž zelenina by měla převažovat a porcí se myslí alespoň desetideková mrkev. 

  • 4. Příliš málo bílkovin

    Video se připravuje ...
    Co by měla obsahovat šunka, která je zdravá a dietní? • VIDEO: Vím, co jím

    S bílkovinami to mají lidé buď tak, že jich jedí málo, nebo si myslí, že dobrým zdrojem jsou třeba uzeniny. Obojí je špatně. Maso je sice zdrojem bílkovin, ale mělo by být libové, neméně kvalitním zdrojem jsou však také některé mléčné výrobky a poslouží také třeba luštěniny. 

  • 5. Nedostatek celozrnného pečiva

    Celozrnné pečivo se šunkou jsou skvělou variantou dietní snídaně.
    Autor: Thinkstock.cz

    Celozrnné výrobky, nejen pečivo, hrají při hubnutí větší roli, než jakou si lidé většinou připouštějí. Umějí skvěle zahnat hlad, protože obsahují vlákninu, navíc přinášejí tělu i některé důležité stopové prvky. 

  • 6. Přehnané množství bílé mouky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Problematická není jen bílá mouka a výrobky z ní. Většina lidí si představí jen bílé pečivo, případně koláče a podobné sladkosti. Ale patří sem i těstoviny, bílá rýže a další zdroje jednoduchých sacharidů. 

  • 7. Jídlo si neplánujete

    Nejhorší jídla pro ploché břicho? Rozhodně mezi ně patří ta, která obsahují nasycené mastné kyseliny. A nejsou to rozhodně jen produkty fast foodů.
    Autor: Shutterstock.com

    Vypadá to jako banalita, ale kdo chce něco shodit, měl by plánovat, co, kdy a kde bude během dne jíst. Protože pokud to neuděláte, hrozí vám, že nějaké jídlo vynecháte nebo si koupíte něco příšerného, co za pět minut zhltáte v autě nebo cestou v MHD. 

  • 8. Sladké nápoje

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tady existuje v podstatě jediné doporučení: neměli byste v ideálním případě pít nápoje, které mají větší než nulovou kalorickou hodnotu, s výjimkou mléka. Tedy třeba i kafe s mlékem (ale pokud možno bez cukru) si můžete dát, nikoli ale limonády či slazené mléčné nápoje. Pro jistotu vynechejte i džus nebo si ho dejte pouze k nedělní snídani. 

  • 9. Nedostatek pohybu

    O víkendu se na Okoři budou konat dobové jarmarky.
    Autor: Profimedia.cz

    Nemusíte hned vyrazit do posilovny, ale jděte prostě ven, choďte pěšky do práce a z práce, alespoň kus cesty, o víkendu jděte na výlet po okolí. Až si zlepšíte kondici, přidejte cvičení, ať už doma nebo někde ve fitness centru. Nesnažte se hubnutí urvat pouze cvičením. 

  • 10. Zapomínáte na sebe

    Zimní únava
    Autor: Shutterstock.com

    Zvláště ženy jsou přebornicemi v tom, že by se rozkrájely pro ostatní, ale samy tak trochu "padají na ústa". V takové situaci už jim nezbývá energie na to, aby myslely na sebe a svou zdravou stravu, spíš se něčím odbudou a stres nakonec zajedí čokoládou. Změňte to, a když budete trochu větší sobci, i to shazování přebytečných kil vám půjde snáze. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji