Co s vaším tělem skutečně dělá lepek? Jak zjistíte, zda na něj nemáte alergii?

  • Bojíte se lepku a máte pocit, že vám je po něm těžko? Zkuste ho vysadit
    29. listopadu  2015 
     06:00

    Čím dál tím více lidí mluví o tom, že nesnesou lepek. A že když ho vynechají, je jim lépe, a navíc hubnou. Je to možné? A je pravda, že na něj mají alergii, jak často tvrdí? Je to většinou trochu jinak – část lidí hubne, protože vysadí pečivo jako takové, části se skutečně uleví, jakmile přestanou jíst lepek. Jen málokdy však trpí celiakií, při které se lepek, neboli gluten, skutečně jíst nesmí. Jak poznáte, co je váš případ? 

  • Co je vlastně lepek?

    ...

    Jde o hlavní bílkovinu obsaženou v obilí, přesněji řečeno jde dokonce o směs dvou bílkovin: prolaminu a glutelinu. Vyskytuje se v pšenici (včetně semoliny, špaldy a kamutu) a žitu a v menším množství i v ječmeni a ovsu. Z hlediska lepku – někdy se používá také označení gluten – je zkrátka úplně jedno, zda jde o mouku celozrnnou nebo nějakou jinou.

  • Trvalý zánět

    ...

    Problémy, které může lepek vyvolávat, jsou ne vždy jednoznačné. Patří sem nadýmání, zácpa, ale také průjem, hubnutí – stejně jako přibývání na váze. Pokud vám však lepek skutečně vadí, může to časem oslabit váš imunitní systém a spustit syndrom dráždivého tračníku, tvrdí se v článku, který před několika dny vyšel na Huffington Post. Většinou však přesto nejde o celiakii, která je závažným autoimunitním  onemocněním, při kterém tělo lepek zkrátka neumí zpracovat. Střevo tak kvůli tomu setrvale trpí zánětem, ničí se a stává se bránou infekcí. 

  • Má smysl lepek vysadit i bez celiakie?

    ...

    Ukazuje se, že omezení lepku může pomoci i lidem, kteří celiakii nemají. Například kvůli tomu, že ho máme ve stravě mnohem více než naši předkové: pečivo k snídani, cereálie k svačině, k obědu těstoviny, odpoledne sladkost a večer si něco namažeme – opět na chléb. Navíc kvůli šlechtění a způsobu zpracování obsahuje současná mouka lepku mnohem více. Někteří lidé mohou mít skutečně problém s lepkem hospodařit. Nemusí být nutně nemocní celiakií, mohou mít například na lepek alergii. V takovém případě nutí své tělo několikrát denně se vyrovnávat s alergenem, což je zbytečná zátěž. 

  • Chtějte krevní testy

    Chléb

    Jasněji můžete mít díky krevním testům, ale pravda je, že není snadné k nim lékaře přimět, po potravinových alergiích se nepátrá snadno a jim se do toho často nechce. Ale trvejte na tom. Najděte si však lékaře, který má s jejich interpretací zkušenosti. 

  • Vysaďte lepek

    To, co vám stačilo k hubnutí ve dvaceti, už ve čtyřiceti nemusí fungovat.

    Po krevních odběrech na šest týdnů vysaďte lepek, ale to samé byste měli poté udělat i s mlékem a výrobky z něj, protože to také může spouštět alergii. Pokud se vám uleví a začnete například hubnout, jak jste si přáli, máte dost možná viníky. Pokud nic z toho váš stav nezlepšilo, zkuste vysadit další složky potravin – ideálně však při  spojení s odborníky. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji