Tři kila dolů jako rezerva na Vánoce? Víme, jak je teď shodíte

  • Tři kila dolů jako rezerva na Vánoce? Víme, jak je teď shodíte
    25. listopadu  2015 
     06:00

    Do vánočních svátků zbývá právě měsíc. Možná už pomýšlíte na pečení cukroví nebo alespoň perníčků a zároveň se vám do hlavy vkrádá myšlenka, jak se tohle všechno odrazí na vaší váze. A zda budete mít v lednu o kilo nebo také o tři více, než kolik vážíte teď. Samozřejmě – stát se to nemusí, když se budete držet zkrátka. Ale ne každý to dokáže. Povánoční kila se naštěstí dají shodit celkem snadno. A co takhle je zhubnout ještě před svátky, tedy do rezervy? 

  • Má to smysl?

    Užijte si tři dny přejídání. Pak se ale hned vraťte do normálního režimu!
    Autor: Shutterstock.com

    Ze všeho nejdříve si položte otázku, proč vlastně chcete shodit do Vánoc dvě tři kila. Pokud proto, abyste se mohla bezuzdně přejídat, tak to ani snad nezkoušejte, protože přesně to byste tak jako tak dělat neměla. Pokud spíše pro dobrý pocit a jako rezervu pro jistotu, pak to klidně zkuste. 

  • Musíte hubnout tuky

    Dopřejte si během Vánoc dobrot, poté ale přestaňte.
    Autor: Shutterstock.com

    "Hubnout před Vánoci smysl má, ale jen když opravdu shodíte tuky, a ne svalovou hmotu," říká odborník na výživu Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Podle něj je výzvou si tento výsledek přes Vánoce udržet – třeba to dokážete, protože vám bude líto o lepší postavu zase obratem přijít. I když se vám to náhodou úplně nepovede, budete mít šanci výkyv váhy po Novém roce snadno vyrovnat, jen to nesmíte odkládat. Pár dní přejídání nevadí, pár týdnů už ano. 

  • Co vám pomůže?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pravidlo je jasné: jděte na to co nejpřirozeněji. To znamená: zkombinujte dostatek pohybu a odlehčený jídelníček, ale berte v potaz hektický předvánoční čas a nevymýšlejte si nic speciálního, co byste nedokázala dodržet. Převedeno do praxe – uberte cukrů a tuků, přidejte bílkovin a choďte pěšky, každý den alespoň půl hodiny ve vysokém tempu, o víkendu více. Kombinace pohybu a diety je lepší, než kdybyste se snažila vše urvat jen jídelníčkem. Jednak vám to půjde snáze, jednak pohyb přispívá k budování svalů a spalování tuků. 

  • Snižte denní energetický příjem

    Zapisujte si vše, co sníte. Lépe si pak z jídelníčku něco vyřadíte.
    Autor: Shutterstock.com

    "Je asi více strategií, jak přežít Vánoce bez přibrání. Jednou z nich je snížení energetického příjmu v období před Vánoci. Abychom hubnuli cca půl kila do týdne, musíme náš energetický příjem snížit o cca 1500 až 2000 kJ. Nicméně – hubnutí nejde každému stejně," říká výživová poradkyně Jana Divoká z Respektonu. Sama by spíše zvolila strategii změny přístupu k jídlu o svátcích. "Nebrat je jako svátky jídla, ale svátky, kdy si máme šanci odpočinout a sdílet klid a pohodu s blízkými lidmi," vysvětlila. 

  • Co ani nezkoušet

    ...
    Autor: Shutterstock

    Obloukem se vyhněte všemu, co slibuje rychlé, ba přímo zázračné zhubnutí. Máme na mysli třeba hubnoucí čaje či všelijaké pilulky a koktejly. Část z nich způsobuje dehydrataci, tedy odvodnění, a nemá tak nic společného s likvidací tuků, o kterou vám jde, část sice může pomoci – například bílkovinné koktejly – ale vy nepotřebujete speciální dietu, vy potřebujete shodit v rámci svého vlastního životního stylu. Třeba tak, že se naučíte jíst pětkrát denně menší porce, včetně dvou svačin. 

    Video se připravuje ...
    Jak má vypadat ideální svačina - malé jídlo během dne • VIDEO: Vím, co jím

  • Překvapení? Menší pocit hladu

    Rozhodně si k obědu v restauraci nedávejte pouze zeleninový salát. Nezasytí vás to a budete mít brzy hlad.
    Autor: Shutterstock.com

    Když vydržíte celý měsíc jíst odlehčeněji, dávejte přitom pozor – rozhodně nehladovte a hýbejte se. Nejspíše skutečně dvě až tři kila shodíte. Nepokoušejte se zhubnout více, jen byste si koledovala o jojo efekt. A co víc – dost možná zjistíte, že vás plné vánoční tabule a tácy s cukrovím a chlebíčky zase tolik nelákají. Váš žaludek si dost možná už zvykl na menší porce, a toho o svátcích určitě využijte!

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji