Rychlé spalování po celý den? Váš metabolismus se nezastaví!

  • Rychlé spalování po celý den? Váš metabolismus se nezastaví!
    24. listopadu  2015 
     06:00

    Jestliže chcete zhubnout, chce to trochu dlouhodobější investici než jen pár dnů úmorného trápení se hladem. Ale můžete svůj metabolismus trochu popohnat, aby to šlo rychleji. A to pomocí pár návyků, které můžete aplikovat v každodenním životě, aniž by vás nějak omezily. 

  • Dejte si sváču

    Ke svačině si dejte třeba hrstku oříšků. Získáte zdravé tuky a zasytí vás.
    Autor: Shutterstock.com
    Kdo kdy tvrdil, že nějaká ta svačinka během dne může být na škodu? Pokud se pod jejím názvem neskrývá tučný jogurt, čokoládová tyčinka nebo rohlík s marmeládou, naopak vám může pomoct udržovat metabolismus stále v pohybu. Metabolismus vám pomůžou zrychlit kus ovoce nebo zeleniny, hrstka oříšků nebo třeba bílý tvaroh. V případě ovoce se ale snažte jej zařadit do jídelníčku spíše dopoledne. Přece jen obsahuje sacharidy, tak ať má tělo šanci se s nimi poprat.
  • Zpomalte

    Najezte se v klidu a nenechte se ničím rozptylovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Je to sice těžké, a někdy dokonce nadlidský výkon, ale snažte se jíst pomalu a v klidu žvýkat. Dáte tak totiž čas organismu poznat, že dostal jídlo a že už je nasycen. Často lidé hltají a nesoustředí se na jídlo ve chvíli, kdy u toho koukají na televizi, surfují na internetu, nebo dokonce pracují. Odložte tedy vše, co by vás rozptylovalo, a vychutnávejte si to, co jíte.  
  • Přidejte zdravé tuky

    Losos, avokádo, nebo oříšky. Je jedno, co si vyberete jako zdroj omega-3 mastných kyselin.
    Autor: Shutterstock.com
    Když už s jídlem budete trávit delší dobu, mohli byste se také zaměřit na to, aby bylo skutečně chutné, že? Co třeba dobrého lososa nebo chutný zeleninový salát s kuřecím masem a avokádem? Kromě toho, že jde o jídla, která jsou z nutričního hlediska v pořádku, také obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky pomáhají udržovat hladinu krevního cukru v normálu, takže vás nebude tolik honit mlsná, a navíc nastartují metabolismus. Jestli nejste příznivcem ryb, tak omega-3 mastné kyseliny najdete také v oříšcích nebo vejcích.
  • Pijte vodu

    Okurková voda
    Autor: Shutterstock.com
    Kdykoliv během dne. Nikdy není špatná doba na to, dát si skleničku vody. Pokud si ji dáte před jídlem, máte jistotu, že toho poté sníte méně. Žaludek si totiž zčásti zaplníte, budete se předem cítit více syti, takže je větší pravděpodobnost, že vám na talíři z porce něco zbude. Kromě toho někdy za nadbytečná kila může právě nedostatek vody. Pokud je tělo dehydratované, uchovává si více tekutin, které se projevují jako otoky. A jedním z léků je právě třeba i dostatečná hydratace. Pokud víte, že máte problémy s pitím, zařaďte si do jídelníčku ovoce a zeleninu, v nichž je voda skrytá. Skvělé jsou třeba okurky.
  • Ulehněte včas

    .
    Autor: Shutterstock.com
    Rada nad zlato, hlavně v tomto nečase, kdy by se člověk nejraději zachumlal do teplé deky a nemusel vůbec nic dělat. Ale on to není úplně špatný nápad. Nedostatek spánku totiž může narušit produkci hormonu jménem leptin, který je znám jako "hladový hormon". Tedy ovlivňuje naše vnímání hladu. A tento malý pomocník při hubnutí se vyplavuje hlavně v noci. Pokud tedy málo spíte, máte pak přes den mnohem větší hlad. Snažte se spát alespoň sedm hodin denně, aby jeho hladina byla v rovnováze.
  • Hýbejte se pravidelně

    Cviky pro vosí pas
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli jste si mysleli, že jen pár denních triků vám pomůže ke štíhlé postavě, a vyhnete se tak cvičení, tak to bohužel neklapne. Ale zase na druhou stranu – pokud si do svého denního plánu tak třikrát čtyřikrát týdně zapíšete nějaký pohyb, půjdou kila dolů rychleji. Váš bazální metabolismus totiž bude stále nastartovaný, a tak budete spalovat více. Nemusíte chodit třikrát týdně běhat, stačí i domácí cvičení, dřepy, výpady, posilování. Půlhodinku denně si najdete, ne? Kromě toho, že se vám budou tvarovat svaly, při tom spálíte i nějaký ten tuk.
  • Čaj nejen o páté

    Zelený čaj
    Autor: Shutterstock.com
    Když už musíte dodržovat ten pitný režim, abyste předešli dehydrataci a zadržování vody v těle, dejte si také jednou denně hrnek zeleného čaje. Obsahuje totiž látky katechiny, které umějí skvěle nakopávat metabolismus. To potvrzuje i studie, ve které lidi rozdělili do dvou skupin. Jedna pila denně čtyři šálky čaje a druhá nikoliv. Po dvanácti týdnech měli účastníci z první skupiny v průměru o jeden kilogram méně než druhá skupina. Přitom jinak dodržovali vše ostatní stejně.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji