7 triků, jak změnit jídelníček na dietní, a přitom si pochutnat

  • 7 triků, jak změnit jídelníček na dietní, a přitom si pochutnat
    23. listopadu  2015 
     06:00

    Potřebujete shodit dvě tři pět kilo a nechce se vám do žádné velké diety? Není to potřeba, protože dietní jídelníček snadno uděláte ze svého běžného menu. Stačí pár triků, díky kterým srazíte denní energetický příjem, a kil navíc se tak během pár týdnů – nejvýše několika málo měsíců – zbavíte. Je to spolehlivější, než kdybyste se pokoušeli o zázračné rychlé zhubnutí. Jen se vyplatí něco vědět o věcech, jako jsou bílkoviny a sacharidy. 

  • Nic si nezakazujte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pamatujte si: můžete jíst a pít všechno, jediné, na čem záleží, je množství. Játrová paštika rozhodně není jídlo, které byste si měli dávat denně, stejně jako tabulka čokolády. Ale jednou za čas pár soust nebo čtverečků? Proč ne. Když si cokoli jednou provždy zakážete, zvyšuje to pravděpodobnost, že to nedodržíte, daleko spíše uspějete, když se rozhodnete některé potraviny omezit. 

  • Nehladovte

    ...
    Autor: Shutterstock

    Ještě než začnete se samotnými úpravami jídelníčku, vezměte si k srdci také to, že nikdy nesmíte hladovět. Jak vysvětluje Iva Málková ze společnosti STOB, hlad jen zvyšuje riziko, že tělo se bude snažit z následujícího jídla o to více uložit do tukových zásob. Jinými slovy – jezte pravidelně, malé porce, a když víte, že vás čeká celodenní pobíhání po městě, připravte se na to předem a vezměte si něco do kabelky.  

  • Uberte sacharidů, ale nevynechávejte je úplně

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Že musíte omezit "vyložené" sladkosti, to dá rozum, ale omezte i sacharidy třeba v pečivu. Znamená to nejen výměnu světlého za tmavé, ale i omezení celkového množství, protože kilojoulů mají oba druhy stejně. Jde i o omezení v těstovinách, kdy byste měli v jedné porci sníst maximálně 100 až 150 gramů vařených těstovin. Sacharidy jsou také v bramborách a rýži, rozhodně se vyplatí polovinu objemu přílohy nahradit zeleninou – ať už syrovou, dušenou či grilovanou. 

  • Zvyšte příjem bílkovin

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mnoho lidí při dietě nebo úpravě jídelníčku udělá tu chybu, že řeší množství sacharidů a tuků, ale moc neřeší, kolik přijmou bílkovin. Ty přitom tělo potřebuje coby zdroj energie i stavební materiál pro svaly, ovšem zejména ženy jich jedí málo. Zdrojem jsou zejména maso, vejce a mléčné výrobky, u těch ale pozor na obsah tuku. Neznamená to, že musíte volit vyloženě light potraviny, ale sýry typu camembert jsou prostě moc tučné. Skvělou volbou oproti tomu je tvaroh, třeba v podobě nějaké pomazánky. Hlídejte si také obsah cukru v mléčných výrobcích. Zrádná jsou například ochucená kysaná mléka. 

  • Jezte více zeleniny

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jíst zeleninu se mnoho lidí musí naučit, ale funguje to přímo zázračně. Jen se k tomu musíte trochu přinutit. Pomáhá, když si mrkev oškrabete a nakrájíte na špalíčky, okurky na plátky, rajčata na čtvrtky. Za pár dní zjistíte, že se při práci nebo sledování televize dají uždibovat stejně dobře jako oříšky. Zeleninu můžete tu a tam doplnit i ovocem, jen je třeba počítat s tím, že má kvůli obsahu cukru více kalorií. Pokud chcete zeleninu nebo ovoce povýšit na svačinu, nebo dokonce lehkou večeři, doplňte je bílkovinami – jablko s kusem sýra nebo šunky zažene hlad mnohem lépe než samotné. 

  • Občasný hřích nevadí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je skvělé, když se většinou budete držet o něco odlehčenějšího jídelníčku. Ale nevadí, když se na obědě u rodičů nebo oslavě s kamarády trochu rozšoupnete, jen se snažte, aby to nepřešlo do bezuzdného přejídání ve stylu "stejně je to jedno". Malý prohřešek tělo skousne, nakonec podobné výkyvy drží metabolismus v pozornosti, větší a dlouhodobější vedou ke zvětšování tukových zásob. 

  • Rozhoduje i to, co pijete

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zkuste se někdy podívat, jakou energetickou hodnotu mají vaše oblíbené nápoje. Bohužel – zdravý ovocný džus obsahuje stejně kilojoulů – přes dva tisíce na litr – jako obyčejná sladká limonáda. Dva tisíce přitom vydají za celý oběd! Podobné je to s alkoholem, dva půlllitry piva mají sice kilojoulů méně, ale stále dost na to, aby se právě vynechání piva projevilo na váze vyloženě příznivě. Podobné je to s vínem – když zůstanete u jedné dvou deci, svět se nezboří, když si denně dáte deci čtyři, už to může s vaší váhou zahýbat. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji