5 nejhloupějších mýtů o hubnutí, kvůli nimž neshodíte ani deko!

  • 5 nejhloupějších mýtů o hubnutí, kvůli nimž neshodíte ani deko!
    4. listopadu  2015 
     06:00

    O hubnutí ví každý všechno. Stačí nejíst a cvičit, přece. A přesto se mezi lidmi stále úporně drží mnoho mýtů, které se týkají právě toho, jak zhubnout a nepřibrat. Tak schválně, kterému věříte vy? 

     

  • 1. Čím méně jídla, tím lépe

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Omyl! Dobrým příkladem je třeba dieta pro lidi s cukrovkou, kteří musí omezovat sacharidy a tuky vůbec, poměrně přísně si musí hlídat denní energetický příjem. A přesto jedí pětkrát až šestkrát denně pestrou stravu, nemají hlad, a přitom mnozí z nich zhubnou. Každý, kdo chce něco shodit, by to měl dělat podobně, protože hladovění není cestou k úspěchu, naopak ˜– tělo si pak o to více všechno ukládá. 

  • 2. Některé potraviny se nesmějí jíst NIKDY

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Čokoládu? Děkuji, nejím, já raději jablko. Jenže to je také omyl. Je dobře, pokud z jídelníčku skoro vyškrtnete uzeniny, ale nikdo nemluví o tom, že už si nikdy nesmíte dát ani párek. "Není důvod, abyste si občas nedali kousek paštiky, pokud ji máte rádi. Ale kupte si jen malý kousek a ten si vychutnejte," vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. 

  • 3. Je potřeba vyloučit všechny sacharidy

    Video se připravuje ...
    Ani při hubnutí nemusíte jíst celozrnné těstoviny! Na co si dát pozor • VIDEO: Vím, co jím

    Kromě toho, že zakázaného není nic, sacharidy byste dokonce ani neměli zásadně omezit, s výjimkou jednoduchých cukrů ve sladkostech a podobně. Rozhodně byste měli jíst fazole, hnědou rýži, celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu... A to všechno jsou zdroje sacharidů. Tělo je rozhodně potřebuje jako zdroj energie a také jako palivo pro mozek. Je to tak, bez cukrů vám to nebude tolik myslet. 

  • 4. Jíst se musí nejpozději v pět odpoledne

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Chyba, před kterou odborníci na hubnutí opakovaně varovali, se přesto drží jako helvétská víra. Jenže nemá smysl jíst naposledy v pět odpoledne, když chodíte spát o půlnoci. Držte se spíše toho, že byste měli jíst naposledy dvě až tři hodiny předtím, než půjdete do postele. 

  • 5. Dieta je utrpení, ale naštěstí pomine

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dieta, hladovění, cvičení... Takové malé peklo, ale naštěstí bude za pár týdnů, nejvýše měsíců po všem a vy si budete moci zase užívat. Zadržte! Takhle to bohužel nefunguje. Neměli byste brát hubnutí jako dočasné utrpení, po jehož skončení si budete moci zase užívat, protože tak si akorát koledujete o jojo efekt. Berte hubnutí jako počátek změny životního stylu na lepší, u něhož už hodláte zůstat. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji