Porušila jsem dietu! Co dělat, aby se váha nevrátila nahoru?

  • Porušila jsem dietu! Co dělat, aby se váha nevrátila nahoru?
    31. října  2015 
     06:00

    První měsíc hubnutí je vždycky nejjednodušší. Když člověk překlene dobu, kdy ho honí mlsná, ani ho nenapadne dát si něco zakázaného. Ať už jsou to sklenička vína nebo třeba chlebíček na oslavě. Jenže pak se to zhoršuje – člověk je o něco hubenější a má pocit, že sem tam malý hřích nevadí. "Někdy je těžké dojít na večírek a otevřít si tam dietní krabičku s tuňákem, olivami, zeleninou a červenou cibulí," směje se výživový specialista Radek Pajič. Jenže když je hříchů víc, půjde váha zase nahoru. Co s tím? 

  • Hurá na večírek!

    Alkohol snižuje hladinu leptinu v krvi, což způsobí, že se mozek cítí hladovější.
    Autor: Profimedia.cz
    S nadcházejícím podzimem a předvánočním časem se pokušení budete muset bránit čím dál tím více. Ať už to jsou vánoční pracovní večírky, setkání s rodinou nebo dlouho domlouvaná schůzka s vaší kamarádkou, kterou jste dlouho neviděla. V každém případě strávit večer o sklenici vody a s nehty okousanými nervozitou z toho, abyste si náhodou nedala něco, co nemůžete, je na nic. A teď přichází ta otázka: můžu porušit svůj současný režim, nebo je lepší se týrat? 
  • Nemějte výčitky

    Nemějte výčitky, pokud si dáte malý dortík.
    Autor: Profimedia.cz
    Jednoduše to berte tak, jak to je, počítejte s tím a hlavně z toho nemějte stres. Tělo a mysl jsou jedna ruka, a tak pokud si budete vyčítat nějaké to sousto navíc, odrazí se to negativně nejen na náladě, ale i na ukládání tuku. Když už nic jiného, tak platí, že když je člověk ve stresu, začne se v těle uvolňovat hormon kortizol. Ten pomáhá udržovat naše tělo v napětí a stará se o to, abychom měli dostatek energie. No, takže vše, co během stresu sníte, se uloží "na horší časy". Navíc na tak blbém místě, jako je břicho! "Pokud se to nestává pravidelně, nemějte z toho těžkou hlavu," uklidňuje Radek Pajič, výživový specialista a trenér z Bomton Power Concept.
  • Nelynčujte se za to

    Rozhodně jako trest nedržte hladovku!
    Autor: profimedia.cz
    Nejen stres a výčitky by měly z vaší hlavy zmizet. Pokud plánujete, že si teď za trest dáte dva dny hladovku, abyste srovnala týdenní příjem kilojoulů, tak na to zapomeňte. Prostě – stalo se, svět se nehroutí, a pokud zásadním způsobem omezíte následující jídelníček, akorát si tím můžete dost přitížit. Hladovkou si totiž můžete zpomalit metabolismus, takže spalování půjde hůře, nebudete mít dostatek živin, a to odnesete tak, že se budete cítit unavenější a bez nálady. A za to ten raut přece nestojí.
  • Vybírejte pečlivě

    Na pracovní večeři se nemusíte upejpat.
    Autor: Shutterstock.com
    I na rautu nebo oslavě najdete jídlo, které si klidně můžete dát, aniž by se z toho hroutil váš pečlivě sestavený plán s přesně vymezeným počtem kalorií. "Jídlo si vychutnejte a zkuste volit takové potraviny, jako jsou například libová masa, saláty, ryby. Naopak se vyhýbejte sladkým dezertům, slaným krekrům. A když už nebude vše dle vašich plánů, řekněte si, že si například dáte zítra o dvacet minut delší cvičení," radí Radek Pajič.
  • Připravte se na to

    V restauraci se o jídlo podělte.
    Autor: Shutterstock.com
    Večírky a schůzky většinou nepřicházejí jako blesk z čistého nebe, ale víte o nich už delší dobu. Proto si můžete i režim naplánovat tak, aby do toho případné malé zhřešení zapadlo. Pokud víte, že vás večer čeká událost spojená s jídlem, zapojte si to do svého jídelního plánu a počítejte s tím, že večeřet budete venku. Pak totiž bude pohroma mnohem menšího rázu – budete dopředu počítat s kaloriemi, které vás ještě čekají.
  • Pozor na alkohol

    Skleničku si dejte, ale raději suché víno.
    Autor: Shutterstock.com
    Nezapomínejte na to, že na seznamu zakázaných látek, alespoň co se týče vašeho zdravého stravovacího režimu s výhledem na zbavení se pár kil navíc, se vyskytuje i alkohol. Což může právě na večírcích a schůzkách působit problémy. Jestliže víte, že vám odmítnutí skleničky bude dělat problém, vyrazte autem, a pokušení tak bude mnohem menší. A pokud si nedovedete odepřít tu kapku alkoholu, sahejte vždy po víně, ideálně suchém. Ne po celé lahvi, ale po jedné dvou skleničkách. Ty mezitím prokládejte vodou, aby tělo mělo dost času spálit alkohol a vrhnout se pak co nejdříve na spalování cukrů. I když malé hříchy vaší dietě neuškodí, neměly by se vám do ruky dostat pivo nebo nějaký panák, či dokonce míchaný nápoj.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji