Olivový, nebo řepkový? Po jakém oleji hubnete a po jakém ne?

  • Olivový, nebo řepkový? Po jakém oleji hubnete a po jakém ne?
    25. října  2015 
     06:00

    Dovedete si představit život bez tuků? Bez těch na břiše asi ano, ale bez těch ve stravě těžko. Ani by to nebylo správné. Mnoho lidí je získává především z olejů a věří, že nejlepší je olivový. Byť je našim končinám bližší ten řepkový. Jaký je mezi nimi skutečně rozdíl? A není lepší zvolit třeba olej kokosový nebo palmový? 

  • Co je tuk?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Bez tuku by byl svět smutnější. I když ho mnozí lidé vnímají jako něco negativního, naše tělo ho potřebuje. Bez něj bychom totiž nedokázali vstřebávat vitaminy, neměli bychom dostatek energie, naše srdce by bylo oslabeno a některé orgány by neměly dostatečnou ochranu. I  hubnutí by bez nich bylo mnohem složitější, tuky jsou totiž jednou ze stavebních jednotek svalů. Měli bychom se ale soustředit hlavně na ty zdravé tuky. Ty jsou obsaženy v ořeších, rybách a rostlinných olejích.
  • Jak se tuky dělí?

    Při smažení s rostlinným olejem se mohou uvolňovat uhlohydráty.
    Autor: Shutterstock.com
    Rostlinných olejů je ale na trhu nepřeberné množství, proto se může zdát jejich výběr tak trochu jako detektivka. "Pozitivní vliv na naše zdraví mají kyseliny mono- a polynenasycené. Proto bychom měli vybírat oleje s vyšším zastoupením těchto kyselin a s nízkým obsahem nasycených kyselin," vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková, odborná garantka Vím, co jím a piju. Mononenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na srdce a cévy a snižují riziko jejich onemocnění.
  • Nejlepší je řepkový olej

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv nejopěvovanějším bývá olivový olej, z mnoha hledisek je ještě lepší olej řepkový. Má totiž vysoký podíl právě mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin (omega-3 a omega-6), které jsou zde navíc ve velmi vhodném poměru. Další jeho výhodou je, že je vhodný jak pro studenou, tak i pro teplou kuchyni. Na rozdíl právě od zmíněného olivového oleje. O pozitivech řepkového oleje vědí například lidé žijící v severských zemích, pro které je tento tuk jedním ze základních stavebních kamenů stravy.
  • Nevýhody olivového oleje

    ss
    Autor: profimedia.cz
    Olivový olej je skvělý do salátů, těstovin a ve studené kuchyni si najde své uplatnění, o čemž jsou zase naopak přesvědčeni jižní Evropané. Jsou přeborníci v salátech, ale co se týče teplé kuchyně, už je to s olivovým olejem horší. V případě extra panenského je tepelná úprava téměř nemožná. Není totiž dostatečně stabilní. "Olivový olej navíc nemá, na rozdíl od řepkového, tak vhodný vzájemný poměr mezi polynenasycenými mastnými kyselinami," upozorňuje Laštovičková.
  • Na kokosový a palmový zapomeňte

    Palmový olej se vyrábí z těchto plodů.
    Autor: Shutterstock.com
    Ne všechny oleje mají takový blahodárný vliv na naše zdraví jako olivový a řepkový olej. Na rozdíl od nich totiž mají větší zastoupení mastných – tedy škodlivých – kyselin. "Mezi méně vhodné rostlinné tuky patří olej kokosový, palmojádrový a palmový," varuje Jitka Laštovičková.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji