Olivový, nebo řepkový? Po jakém oleji hubnete a po jakém ne?

  • Řepkový olej je zdravější než olivový
    25. října  2015 
     06:00

    Dovedete si představit život bez tuků? Bez těch na břiše asi ano, ale bez těch ve stravě těžko. Ani by to nebylo správné. Mnoho lidí je získává především z olejů a věří, že nejlepší je olivový. Byť je našim končinám bližší ten řepkový. Jaký je mezi nimi skutečně rozdíl? A není lepší zvolit třeba olej kokosový nebo palmový? 

  • Co je tuk?

    ...
    Bez tuku by byl svět smutnější. I když ho mnozí lidé vnímají jako něco negativního, naše tělo ho potřebuje. Bez něj bychom totiž nedokázali vstřebávat vitaminy, neměli bychom dostatek energie, naše srdce by bylo oslabeno a některé orgány by neměly dostatečnou ochranu. I  hubnutí by bez nich bylo mnohem složitější, tuky jsou totiž jednou ze stavebních jednotek svalů. Měli bychom se ale soustředit hlavně na ty zdravé tuky. Ty jsou obsaženy v ořeších, rybách a rostlinných olejích.
  • Jak se tuky dělí?

    Při smažení s rostlinným olejem se mohou uvolňovat uhlohydráty.
    Rostlinných olejů je ale na trhu nepřeberné množství, proto se může zdát jejich výběr tak trochu jako detektivka. "Pozitivní vliv na naše zdraví mají kyseliny mono- a polynenasycené. Proto bychom měli vybírat oleje s vyšším zastoupením těchto kyselin a s nízkým obsahem nasycených kyselin," vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková, odborná garantka Vím, co jím a piju. Mononenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na srdce a cévy a snižují riziko jejich onemocnění.
  • Nejlepší je řepkový olej

    ...
    Ačkoliv nejopěvovanějším bývá olivový olej, z mnoha hledisek je ještě lepší olej řepkový. Má totiž vysoký podíl právě mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin (omega-3 a omega-6), které jsou zde navíc ve velmi vhodném poměru. Další jeho výhodou je, že je vhodný jak pro studenou, tak i pro teplou kuchyni. Na rozdíl právě od zmíněného olivového oleje. O pozitivech řepkového oleje vědí například lidé žijící v severských zemích, pro které je tento tuk jedním ze základních stavebních kamenů stravy.
  • Nevýhody olivového oleje

    ss
    Olivový olej je skvělý do salátů, těstovin a ve studené kuchyni si najde své uplatnění, o čemž jsou zase naopak přesvědčeni jižní Evropané. Jsou přeborníci v salátech, ale co se týče teplé kuchyně, už je to s olivovým olejem horší. V případě extra panenského je tepelná úprava téměř nemožná. Není totiž dostatečně stabilní. "Olivový olej navíc nemá, na rozdíl od řepkového, tak vhodný vzájemný poměr mezi polynenasycenými mastnými kyselinami," upozorňuje Laštovičková.
  • Na kokosový a palmový zapomeňte

    Palmový olej se vyrábí z těchto plodů.
    Ne všechny oleje mají takový blahodárný vliv na naše zdraví jako olivový a řepkový olej. Na rozdíl od nich totiž mají větší zastoupení mastných – tedy škodlivých – kyselin. "Mezi méně vhodné rostlinné tuky patří olej kokosový, palmojádrový a palmový," varuje Jitka Laštovičková.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji