Vodní dieta: Zázrak na hubnutí, nebo úplný nesmysl?

  • Vodní dieta: Zázrak na hubnutí, nebo úplný nesmysl?
    8. října  2015 
     06:00

    Čeká vás po víkendu důležitá akce, na které chcete být okouzlující? Jak se ale co nejrychleji zbavit dvou tří přebytečných kil? Zkuste hubnutí s vodní dietou! Má spousty výhod, kvůli kterým stojí za to ji zkusit. A co nevýhody? Má tato dieta vůbec nějaké? Bohužel, je to spíš nouzovka, kterou můžete zkusit jen výjimečně. Nebo jinak – je to vlastně hladovka. 

  • Klasika osmdesátek

    Dobrá balená voda není chemicky upravovaná
    Autor: profimedia.cz
    Vodní dieta je vlastně už takový evergreen. Největší popularitu zažívala v osmdesátých letech, kdy každá zkušená dietářka věděla, o čem je řeč. Poslední dobou se opět vrací na výsluní a ženy po ní sahají ve chvílích, kdy potřebují na poslední chvíli něco shodit. Budete k tomu potřebovat akorát vodu, sem tam nějaké ovoce, a to je vše. Žádné složité přípravy, žádné pilulky ani doplňky stravy. Pokud to ale budeme nazývat správným jménem, pak je vodní dieta jen noblesní název pro hladovku. A tu odborníci na výživu vesměs nedoporučují, nebo pouze například jeden postní den jednou za čas. "Při hladovění se paradoxně metabolismus ještě více zpomalí a o to více pak tělo uloží," varuje například Iva Málková ze společnosti STOB. 
  • Jak dieta funguje?

    Okurková voda
    Autor: Shutterstock.com
    Je to naprosto jednoduché. Tak jednoduché, že vás to možná bude nudit. Po dobu tří po sobě jdoucích dnů totiž nebudete konzumovat nic jiného než jen vodu. Jednodušší varianta doporučuje zakousnout si k tomu občas nějaké ovoce nebo zeleninu, a to pro pocit plnějšího žaludku. Ale pouze takové kousky, které vás z výživového hlediska příliš nezatíží. Ideální jsou třeba okurka, rajčata, jablka, mrkev nebo grep. Ti, kteří si vodní dietou prošli, často nevidí potřebu zakusovat se při této dietě do ovoce a zeleniny. Pití vody vám totiž dodá pocit plnosti, ale ne nafouknutí.
  • Jaké jsou výhody?

    Jestli chcete plošší bříško, zamyslete se nad svým pitným režimem, jestli vám náhodou nechybí tekutiny.
    Autor: Shutterstock.com
    Dvěma největšími výhodami diety je rozhodně to, že vás nebude stát moc peněz. Těch několik litrů denně na pití se vám rozhodně v rozpočtu celé domácnosti ztratí raz dva. A pokud nejste zrovna doma, je voda dostupná téměř kdekoliv. Takže žádný problém, že jste si zrovna svou základní surovinu pro hubnutí zapomněli doma. 

    Druhé plus vodní diety je její zaručený úspěch. Během tří dnů se vám podaří dostat dolů až dva kilogramy. A to už je znát, věřte. Navíc vám splaskne břicho, bude se vám tedy lépe sedět a strach vzít si kalhoty, protože by vás tlačily, zmizí doztracena! 

  • Nevýhody převládají

    Dejte si pozor, abyste při dietě přišly pouze o tuky, nikoliv o svaly!
    Autor: Shutterstock.com
    Bohužel – jak to u podobných "zázračných" diet bývá, o nevýhody tu rozhodně není nouze. Nelze zamlčet, že zásadně chybějí jakékoliv živiny, které jsou důležité pro normální fungování organismu. Na druhou stranu platí, že člověk, který je zdravý a netrpí žádnými problémy – ani psychickými – zvládne vydržet tři dny pouze o této stravě. Navíc zde ale hrozí, že místo tuků budete spalovat svaly, ze kterých bude brát tělo energii.

    Tři dny jsou skutečně maximální doba, po kterou dietu můžete držet. Nejde jen o to, že byste pak byli oslabení, ale i o to, že by vám hrozil jojo efekt. Pokud budete hubnout jen tři dny a pak se pomalu budete navracet k normální stravě, mohli byste si ztracenou váhu chvíli udržet. Liší se to ale jedinec od jedince, nespoléhejte na tuto dietu jako na spásný zázrak.

  • Než se do toho pustíte...

    Dejte si relax.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud jste – i přes veškerá rizika, která jsou s dietou spojena – rozhodnuti dát si tuto třídenní rychlovku, je dobré se na to pořádně připravit. Ono co si budeme povídat, v některých částech roku nám takováto odtučňovací kúra neuškodí.

    Vyhraďte si pro ni nejlépe víkend, kdy vás nebudou čekat žádná velká námaha ani stres. Pravděpodobně vám bude chybět energie, takže si neplánujte žádná pochodová cvičení, ale ani třeba návštěvu tchyně. Nedostatek správné stravy může rozhodit i vaši psychiku. Proto se ujistěte, že jste aktuálně v pohodě a neřešíte žádná dramata.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji