Jaké maso je nejlepší při dietě? Dejte si zvěřinu, vepřovému se raději vyhněte

  • Jaké maso je nejlepší při dietě? Dejte si zvěřinu, vepřovému se raději vyhněte
    4. října  2015 
     06:00

    Pořádný flák masa. To je to, co při dietě potřebujete! Obsahuje totiž bílkoviny, které vám pomůžou při hubnutí. "Pokud chcete modelovat stehna i zadek, je velmi důležité hlídat množství bílkovin ve stravě, což ale většina žen stále podceňuje," říká výživový poradce Martin Škába. Po jakém mase tedy sáhnout?

  • Bílé maso

    Kuře
    Autor: Shutterstock.com
    Říká se, že nejlepším masem při redukční dietě je kuřecí maso. Aby ne, když obsahuje vysoký podíl bílkovin a málo tuku. Záleží ale i na části, kterou si z kuřete odříznete. Nejlepší jsou prsa, která jsou libová. Hůř na tom jsou třeba křídla nebo stehna. Sto gramů kuřecích prsou obsahuje asi sedm gramů tuku, zatímco stehna mají asi třináct gramů tuku, a křidélka dokonce sedmnáct.

    Mezi libové bílé maso ale patří i krůta, která by se vám rozhodně na jídelníčku občas objevit měla. Je ještě o trochu méně tučná než kuřecí maso, ale jde o rozdíly skutečně zanedbatelné. Například krůtí prsa mají jen o jeden gram tuku méně než ta kuřecí. Rozdíl v energetické hodnotě mezi krůtou a kuřetem je na sto gramů asi sto kilojoulů, takže také nic, co by zásadně rozházelo váš dietní jídelníček. Vařené krůtí maso má energetickou hodnotu 572 kJ, zatímco kuřecí asi 650. 

    Pozor ale na zrádnou kůžičku! Pokud chcete skutečně dietní jídlo, dopřejte si drůbež bez křupavé kůže.

  • Červené maso

    Základem úspěchu je kvalitní a správně nařezané maso.
    Autor: Shutterstock.com
    Oproti bílému působí to červené tak trochu jako rudý hadr na býka. Někteří experti a odborníci zastávají názor, že je toto maso nezdravé a příliš tučné. Je pravda, že některé druhy mohou obsahovat vysoký podíl nasycených mastných kyselin, což může zvyšovat riziko vzniku onemocnění srdce nebo cév. Jenže na druhou stranu červené maso obsahuje spousty bílkovin, které jsou důležité při hubnutí pro naše svaly, vitaminy a hlavně železo. 

    Nejlepší volbou je hovězí maso, které je nejméně tučné a obsahuje dostatek bílkovin. Sto gramů pořádného libového masa – žádného tučného – obsahuje jen necelých osm gramů tuků, zato téměř dvacet pět gramů bílkovin. Což je polovina denního příjmu bílkovin pro osmdesátikilového člověka. Podle organizace STOB totiž minimální příjem bílkovin pro dospělého člověka činí 0,6 gramu plnohodnotných bílkovin na jeden kilogram živé váhy.

    Oproti tomu méně vhodné je při dietě maso vepřové. Obsahuje totiž jen jedenáct gramů bílkovin a třináct gramů tuku. Jeho energetická hodnota je sice jen asi o sto kilojoulů vyšší než u hovězího, ale pokud máte na výběr, dejte si raději pořádnou krávu. V obou případech ale volte vždy maso libové.

  • Zvěřina

    Zvěřina patří k nejlepším masům.
    Autor: Shutterstock.com
    Takový kančí gulášek se šesti, kdo by odolal, že?! Ale těch kalorií a toho tuku! Jenže ono to ve výsledku vlastně tak hrozné není, pokud tedy z jídla vyškrtnete ty knedlíky. Zvěřina je totiž jedno z nejkvalitnějších mas. Jenže abyste si na něm skutečně pochutnali, můžete si ho užít spíše na podzim, kdy je jeho sezona. Ale zase pak to stojí za to. 

    Třeba kančí obsahuje jen čtyři gramy tuku, a naopak dvacet gramů bílkovin na sto gramů masa. A energetická hodnota se vyrovná kuřecímu. Daňčí je na tom ještě lépe se dvěma gramy tuku a třiadvaceti gramy bílkovin. Téměř stejné výživové hodnoty má i maso srnčí

    Velkou nevýhodou zvěřiny jsou ale její špatná dostupnost a příprava, která mnoho lidí odradí. 

  • Ryby

    Chutného lososa si při dietě rozhodně dopřát můžete. Ale bez přílohy.
    Autor: Shutterstock.com
    Někteří vtipálci sice ryby nepovažují za maso, ale – když už nic jiného – nedá se popřít, že co do obsahu bílkovin by mohly s jinými druhy mas klidně soupeřit. Třeba sto gramů čerstvého tuňáka má stejné množství bílkovin jako hovězí maso a pouze pět gramů tuku. Stejně kvalitní – co do obsahu bílkovin – je i losos. Jenže u něj je potřeba dát si pozor na trochu vyšší obsah tuku. Sto gramů masa má kolem dvanácti gramů tuků. Jenže jsou to tuky zdravé, které potřebujeme. Z ryb, které jsou méně tučné a pro nás dostupnější, si můžete vybrat třeba pstruha nebo halibuta. 

    Nemusíte jíst ale pouze ryby čerstvé, které se někomu mohou zdát drahé. Svou roli splní skvěle i ty mrazené nebo konzervované. "U mrazených ryb ale sledujte obsah přidané vody, který by měl být co nejnižší, a polyfosfátů, které by tam neměly být vůbec," radí odbornice na výživu Karolína Hlavatá. Pokud sáhnete raději po konzervě, sledujte podíl ryb, který by měl být samozřejmě co nejvyšší. 

    Konzervované ryby jsou hlavně srovnatelné s těmi čerstvými. Podle Hlavaté mají akorát o něco nižší obsah vitaminů a minerálů – ale s ohledem na hlavní živiny je nakonec srovnatelný. 

    Video se připravuje ...
    ... • VIDEO: ...

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji