Co by měli jíst muži po třicítce, aby neměli pivní mozol?

  • Video se připravuje ...

    Co by měli jíst muži po třicítce, aby nepřibrali?

    23. září  2015 
     06:00

    Mužská obezita jako by byla společensky přijatelnější než ženská. Přitom rostoucí břicho, někdy také zvané pivní mozol, je pro zdraví mnohem nebezpečnější. Mužům se totiž přebytečný tuk v těle ukládá především mezi orgány v břiše, což už přímo souvisí s rizikem rozvoje cukrovky nebo nemocí srdce a cév. Silná stehna žen jsou zkrátka mnohem zdravější. Podívejte se, co ohledně mužské obezity radí odborníci z iniciativy Vím, co jím. 

  • Třicítka jako zlom

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nemusí se nám to líbit, ale i pro muže platí, že třicítka je jakýmsi zlomovým věkem, po kterém už se začíná metabolismus zpomalovat. Zprvu sice ne nijak výrazně, ale přesto je třeba počítat s tím, že každá druhá večeře se nakonec projeví. Stejně jako příliš vydatná snídaně. V tomto věku už má rozhodně smysl omezit sladkosti včetně sladkého pečiva a zaměřit se na dostatečný příjem kvalitních bílkovin. 

  • Muži hubnou snáze než ženy

    Ilustrační fotografie
    Autor: Shutterstock

    "Muži mají oproti ženám jednu zásadní výhodu. Zatímco ženy často neustále zkoušejí nějaké diety a mají tím organismus zdevastovaný, mužům stačí malá změna ve stravování, aby se výsledky brzy projevily," vysvětluje Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. Dietářky už mají totiž často zpomalený metabolismus a musí tak, aby hubly, držet stále přísnější diety. Mužům stačí nasadit trochu přísnější režim, vynechat fast food a trochu se hýbat. 

    Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

  • Největší pánské prohřešky

    Neodbývejte se v práci jídlem z fast foodu.
    Autor: Shutterstock.com

    Ženy bývají citlivější na výkyvy hladiny cukru během dne a na hladovění, proto se spíše přimějí jíst častěji a menší porce. Muži se klidně celý den odbývají a pořádně se najedí až večer. Dlouho to nemá žádné viditelné důsledky, časem to však začne přispívat k obezitě. Zvláště když muži ve večerním jídle neznají míru. Chybou je i hltání jídel z fastfoodu při přesunu ze schůzky na schůzku nebo odbývání se něčím do ruky během dne. 

    Vzorový jídelníček pro muže třicátníka, který zároveň není žádný sportovní přeborník, najdete ZDE

  • Pozor na alkohol

    Pivo, nebo víno?
    Autor: Profimedia.cz

    Pokud jde o alkohol, je dobré vědět více než tvrzení, že po pivu roste břicho. Protože ani to není tak úplně pravda. Pivo je sice plné kalorií kvůli obsahu cukru, ale pokud si ho tu a tam dopřejete, metráčkem se nestanete. Riziko stoupá, když pivo kombinujete s něčím tučným a to navíc často. Jinými slovy, pivo na celodenním výletě klidně, ale dvě piva na zapití knedlo zela vepřa, to už je špatně. 

  • Úskalí partnerského života

    Piknik může být i milostnou předehrou.
    Autor: profimedia.cz
    Dokázala to už nejedna studie, navíc to kdekdo zná na vlastní kůži. Spokojený partnerský život může mít vliv na vzestup váhy a to obou z dvojice. Přičemž často to ani jeden nepovažuje za problém, ale nakonec může mít každý klidně deset kilo navíc. Pak je čas na společnou změnu jídelníčku nebo třeba společné cyklovýlety, pokud vám to bude vyhovovat. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji