Přírodní náhražky cukru: Čím sladit a co je ještě horší, než bílé zlo?

  • Přírodní náhražky cukru: Čím sladit a co je ještě horší, než bílé zlo?
    26. září  2015 
     06:00

    Klasický bílý rafinovaný cukr je dobrý snad jen na vaření a pečení. A v některých případech snad ani to ne. Nedovedete si ale představit svoji oblíbenou kávu nebo čaj bez kostky cukru? Nemusíte mít hned hořký život - sáhněte raději po jiném sladidlu, než je bílý cukr. Třeba po nějakém přírodním. Ale pozor! Nic se nemá přehánět, to platí i u sladidel. Podle dietoložky Dity Pichlerové bychom měli vypít denně alespoň litr tekutin bez těchto sladidel, cukrů a dalších náhražek. 

  • Třtinový cukr

    Hnědý cukr je na tom podobně jako celozrnné pečivo - také se jako zdravé pouze tváří.
    Autor: Shutterstock.com
    Je to podobné jako s tmavým pečivem. Lidé po něm také sahají proto, že je hnědý, tedy zdravější. Nebo si to alespoň myslí. Ale ve srovnání s klasickým cukrem to zase taková výhra není, alespoň co se týče jeho energetické hodnoty. Ta je skoro stejná, tedy asi 100 kJ na jednu lžičku. Jediný rozdíl je v tom, že bílý cukr je chemicky upravený tak, aby prostě lépe vypadal. Varianta vyrobená z třtiny je na tom o trochu lépe, měla by obsahovat melasu, která je zdrojem minerálních látek a vitamínů. Ale přeci jen: cukr není ideální zdroj vitamínů.
  • Melasa

    Melasa je v podstatě "odpad", který vzniká při rafinaci cukru.
    Autor: Shutterstock.com
    Mnohem lepší, než třtinový cukr, je melasa. Jde v podstatě o odpad, který vzniká při rafinování bílého cukru. Je to hnědá tekutina, sirup, jehož energetická hodnota je nižší nejen než bílý cukr, ale i než ten třtinový. Podle Vím, co jím je i lepším sladidlem než med. Proti němu totiž obsahuje pouze třetinu jeho energetické hodnoty. K tomu považovat ji za super potravinu přihrává i fakt, že obsahuje minerální látky, jako je fosfor, vápník, železo, draslík, sodík, zinek, chrom, vitamíny ze skupiny B, C a kyselinu listovou a nenasycené mastné kyseliny. Je vhodným adeptem pro slazení při redukci váhy.
  • Stévie

    Stévie
    Autor: Shutterstock.com
    Stévie je, co do náhražky cukru, to nejlepší, po čem můžete sáhnout. Ačkoliv má mnohem vyšší sladivost než cukr, její energetická hodnota je 0 kalorií. Je tedy skvělá pro snížení rizika diabetu nebo k jeho léčbě. "Z tohoto hlediska je stévie mnohem lepší, než třeba med. Na druhou stranu ale stévie neobsahuje žádné další živiny," porovnává specialistka na výživu Lenka Hušnerová z Lékařského domu. Zásadním mínusem je chuť, která je lehce kovová až hořká. I proto se v nápojích skoro vždy míchá s cukrem. 

     

    Samotná rostlina, kterou si můžete vypěstovat i doma, vám ale život tolik neosladí. Respektive museli byste si jí do vody naházet hrst lístků, abyste to cítili. Její sladká chuť se upravuje pomocí horkovodní extrakce. Mnohem jednodušší je ale koupit stévii v obchodě, kde se prodává ve formě prášků, krystalků nebo sirupů.

  • Javorový sirup

    Javorový sirup nemusíte používat pouze na lívance. Lze ho použít i jako plnohodnotné sladidlo třeba do kávy.
    Autor: Shutterstock.com
    V Americe si s ním hojně polévají lívance, ale u nás zatím své místo na stole ještě hledá. Přitom dokáže úplně bez problémů zastoupit klasický cukr a osladit si s ním můžete i třeba kávu. Podobně jako stévie, i javorový sirup je mnohem sladší než klasický cukr, proto si dejte pozor na jeho dávkování. Ovšem ačkoliv vám život osladí více, má mnohem méně kalorií.
  • Med

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Když nechcete sladit cukrem, dejte si tam med. Nebo tedy tak k tomu alespoň přistupuje mnoho lidí. Pokud ale hubnete, pak na něj zapomeňte. "Med je jistě zdravá forma slazení, ale bohužel kalorická téměř stejně, jako bílý cukr, takže se nehodí pro obézní a diabetiky," varuje dietoložka Dita Pichlerová z OB Kliniky. Má ale zdravotní benefity v podobě antioxidantům a polyfenolů, které hlavně teď na podzim pomohou naší imunitě. Pokud ale chcete zhubnout a jste na redukční dietě, med by se na vašem jídelníčku neměl objevovat stejně jako cukr.
  • Kokosový cukr

    Kokosový cukr
    Autor: Shutterstock.com
    Kokosové mléko, kokosový olej, ale kokosový cukr? Ano, skutečně existuje a navíc je i docela zdravý! Je to v podstatě zpracovaná míza z kokosu. Obsahuje stopové prvky vitamínů a minerálů, takže pro náš organismus ideální. Kromě toho má poměrně nízký glykemický index, což se o bílém cukru rozhodně říct nedá. Jeho nevýhodou ale je poměrně vysoká energetická hodnota, takže rozhodně bychom jej mezi super potraviny neřadili. Ale zase oproti jiným přírodním sladidlům, jako je třeba agávový sirup, obsahuje málo fruktózy, která se mění na tuky.
  • Agávový sirup

    Agávový sirup je sice lepší než bílý cukr, ale zase ne o tolik.
    Autor: Shutterstock.com
    Agávový sirup je svojí chutí velmi podobný rafinovanému cukru, ale jeho sladivost je mnohem vyšší. Takže jej budete pravděpodobně potřebovat na ochucení mnohem méně. Obsahuje také málo glukózy, takže patří mezi sladila s nízkým glykemickým indexem, což rozhodně ocení nejen diabetici. Jenže na druhou stranu obsahuje příliš mnoho fruktózy, proto byste při jeho užívání měli být skutečně opatrní a nespoléhat na něj jako na zázračné sladidlo. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji