Velký test: Dětská pitíčka obsahují až 10 kostek cukru v balení!

Velký test: Dětská pitíčka obsahují až 10 kostek cukru v balení!
17. září  2015 
 06:00

Kupujete dětem různá pitíčka s obrázky ovoce a dětských postaviček? A jak často? Podle odborníků byste to měli činit jen hodně výjimečně. Protože naprostá většina nápojů řazených do pomyslné skupiny ovocné nápoje pro děti se vůbec nehodí pro to, aby je vaši potomci pili denně. Ukázal to test webu Supermamy.cz, v němž odborníci z iniciativy Vím, co jím porovnávali složení patnáctky výrobků. 

Myslíte si, že když dítěti odepřete colu a místo toho mu koupíte nějaké dětské pití, třeba ještě doplněné vitamíny, udělali jste dobře? Omyl. Test ukázal, že některé výrobky jsou se zatracovanými limonádami minimálně srovnatelné. 

Patnáct výrobků, které jsme porovnávali.
Autor: Radka Wallerová/Supermámy
Chcete příklad? Třetinka pitíčka, které se tváří jako směs citrusů a mrkve, obsahovala cukr v množství odpovídajícím deseti kostkám cukru. Dítě, které si takové pití dá, v momentě přijme celou denní dávku cukru. Výsledky testu najdete ZDE

"Většina těchto slazených nápojů by se měla konzumovat velice výjimečně a neměly by v žádném případě tvořit základ pitného režimu," říká Alexandra Košťálová, nutriční poradkyně z iniciativy Vím, co jím, která pitíčka porovnávala. 

Nutriční poradkyně  dost důrazně doporučuje rodičům, aby nedbali na to, jak zdravě se tváří obal nebo kolik vitamínů výrobce do nápoje přidal. Protože to podle ní nakonec nic neznamená - vitamíny jsou daleko lepší z pestré stravy a zdánlivě zdravý výrobek může dopadnout v testování nejhůře. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji